Ik ga op reis en neem mee… een VPN

Een VPN stat waarschijnlijk niet bovenaan je inpaklijst. Begrijpelijk want er zijn genoeg andere dingen die je mee moet nemen. Toch is een VPN  iets wat we steeds vaker terugzien op inpaklijsten. Tijd om wat dieper in te gaan op dit fenomeen. Wat is het precies en waarom zou je een VPN meenemen op reis?

Wat is een VPN?

Een VPN staat voor Virtual Private Network. Zoals de naam al zegt, zorgt het voor een veilige privéverbinding tussen jouw apparaat en het internet. Alles wat je online doet, wordt versleuteld. De grote voordelen van een VPN zijn:

  • anoniem internetten (je IP-adres is niet zichtbaar)
  • veilig internetten (lastiger te hacken dan openbare Wifi);
  • vrij internetten (toegang tot geblokkeerde websites);

Vooral het laatste is voor veel reizigers een reden om een VPN mee te nemen op reis.

4 voordelen van een VPN bij het reizen

Een VPN is een persoonlijk netwerk dat je door middel van een app installeert op je mobiele apparaat. Het helpt om problemen te voorkomen, geld te besparen en je bovendien een stukje thuis te geven. Het versleutelt al je internetverkeer en verbergt bovendien je IP-adres en locatie.

#1 Je surft veilig

Niet surfen op Bali, maar op internet. Reizen draait om nieuwe avonturen. Bezienswaardigheden ontdekken, snorkelen, nieuwe eten proeven, door steden slenteren.. je kent het wel. Je wilt het liefst niet op je telefoon of tablet zitten. Toch gebeurt dit wel. Een film kijken tijdens een lange busreis, een serie opzetten na een lange dag in de stad of gewoon even internetten tussen alle activiteiten door. Dat kant natuurlijk met je databundel, maar een halve dag internetten op 3G in de Filipijnen kan behoorlijk in de kosten lopen (trust me, I know!).

Gelukkig heb je ook openbare wifi. De goedkoopste optie, maar helaas niet altijd de veiligste. Deze risico’s worden nog groter als je in het buitenland bent op plaatsen waar grote groepen nietsvermoedende reizigers een gemakkelijke prooi vormen voor cybercriminelen. Met een VPN wordt al je internetverkeer versleuteld en kan zelfs de eigenaar van dat vreemde netwerk waarop je inlogt niet zien wat je doet.

Ik gebruik behoorlijk wat data op reis

#2 Je surft anoniem

In sommige landen zijn ze niet zo dol op Facebook of Instagram. Denk aan Iran of China. Die websites zijn niet eens toegankelijk. In veel andere landen monitort de overheid wat je doet. Denk aan Cuba of Vietnam. In die gevallen is het veiliger om met een VPN te internetten. Het verbergt je IP-adres en locatie en kan problemen voorkomen met regels waarvan je je misschien niet bewust bent. Het geeft je ook toegang tot inhoud dat juist gecensureerd wordt in die landen.

#3 Apps en abonnementen blijven toegankelijk

Ik had het laatst nog in El Cuyo in Yucatan. Na een lange dag strand hangen dachten we een avondje te Netflixen. En Netflix doet het gewoon, maar in plaats van je eigen favoriete series staan er ineens alleen Mexicaanse toppers bij. Niks mis met Mexicaanse series, maar niet zo heel handig. Dat kun je omzeilen met een VPN. Doordat je met een VPN een nieuwe virtuele locatie kunt kiezen, heb je de mogelijkheid om een Nederlandse VPN-server aan te klikken. Zo kun je overal ter wereld gewoon gebruik te maken van je Nederlandse televisieabonnement. Apps van je televisie provider blijven werken en zelfs de Netflix app zal je favoriete Nederlandse series blijven aanbieden, waar je ook bent.

#4 Het scheelt geld

Deze optie is super interessant! Je kunt namelijk goedkopere vliegtickets en hotelkamers boeken met een VPN. De prijzen van deze diensten zijn namelijk erg afhankelijk van de locatie van waar ze geboekt worden. Eenzelfde Amsterdam-BAngkok vliegticket kan wel €100,- goedkoper zijn als je het zogenaamd vanuit Azië boekt. Kies dus een bijvoorbeeld een VPN-server in Indonesië of Pakistan voordat je de website van de luchtvaartmaatschappij bezoekt. Wis het geheugen (cache en cookies) van je webbrowser voordat je deze prijzen met een andere virtuele locatie gaat vergelijken.

vliegtuig Gunung Agung Bali Indonesie
Uitzicht op Gunung Agung in Indonesië

Welke VPN is het beste op reis?

Een VPN installeren op een mobiel apparaat is heel simpel. Je kunt namelijk gewoon een app downloaden. Als je in Google Play of de AppStore kijkt, kun je zo tientallen of zelfs honderden verschillende VPN diensten vinden. Let echter goed op! Er zitten veel slechte VPN diensten tussen en ook een paar gevaarlijke diensten die je gegevens opslaan en verkopen.

Als je alle voordelen wilt van een VPN op reis, dan heb je een premium VPN nodig van een betrouwbare provider zoals NordVPN, ExpressVPN of SurfShark.

    Meer lezen over Ik ga op reis en neem mee... een VPN?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven