5x de beste Maya sites in Belize

Belize staat bekend om de stranden en mooie eilanden, maar dit mini landje heeft zo veel meer. Toen wij de eerste keer naar Belize vertrokken werden we compleet verrast door de diversiteit van het land. Belize heeft mooie stranden, maar ook jungle, mooie steden, cultuur, heerlijk eten en prachtige Maya-sites.

De 5 mooiste Maya sites van Belize

De eerste keer dat wij in Belize kwamen, kwamen we vooral voor het strand. Zoals veel mensen hier. En dat is best zonde want de Maya sites van Belize zijn absoluut een bezoek waard. Ze zijn groot, liggen in een schitterende omgeving en misschien nog wel belangrijker, het is er altijd rustig!

In samenwerking met Ontdek Belize hebben wij de 5 mooiste Maya sites van Belize samengesteld.

#1 Onze favoriet | Xunantunich

We beginnen meteen met onze favoriet; Xunantunich. Het behoort niet tot de grootste Maya sites van Belize, ook niet degene die in de mooiste omgeving ligt. En toch vonden wij deze Maya site geweldig. Xunantunich ligt bij de stad San Ignacio bij de grens met Guatemala en is dus makkelijk te bereiken.

Het was onze eerste echte kennismaking met Belize en dat had niet beter kunnen zijn. De ruïnes zijn een van de meest indrukwekkend groot en het uitzicht vanaf El Castillo (het hoogste structuur) is waanzinnig!

Als je via Guatemala naar Belize reist is Xunantunich een absolute must. Het ligt immers op slechts 10 minuten rijden van San Ignacio.

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Xunantunich

Xunantunich

Ties bij Xunantunich

#2 De grootste | Caracol

Caracol is de grootste Maya site van Belize. Het hoogste punt van deze site is 43 meter en daarmee ook een van de hoogste gebouwen in het hele land. Caracol is niet alleen vandaag de dag groot. In de hoogtijdagen woonde er is deze oude Maya stad ongeveer twee keer zoveel mensen dan Belize City vandaag de dag!

Als je deze site bezoekt zul je merkgen dat slechts een fractie van Caracol is opgegraven. Zoals zo veel oude Maya sites in Midden-Amerika ligt veel van de site nog onder de grond.

De bekendste plekken van Caracol zijn Plaza A en B. Deze geven goed aan hoe ontzettend groot deze stad eeuwen geleden geweest moet zijn. Ook grappig om te weten; Caracol was serieuze rivaal van Tikal in Guatemala.

Caracol

De grootste site: Caracol

#3 De mooist gelegen | Lamanai

Lamanai is een kleiner complex, maar naar onze mening wel een van de mooiste. De ruïnes staan bekend om hun indrukwekkende architectuur en prachtige omgeving. Het complex wordt namelijk omringd door een schitterend regenwoud met uitzicht op de rivier.

Het complex werd tot de zestiende eeuw bewoond en er zijn slechts een handvol ruïnes uitgegraven. Het mooiste van deze site is misschien nog wel dat je hier met de boot vanuit Orange Walk Town naar toe kunt varen. Een super leuke ervaring waarbij je door een prachtig landschap vaart!

TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Lamanai

Lamanai

Ties bij Lamanai

Jammer van de hard pratende gids 😉

#4 De bekendste | Altun Ha

Op een uurtje rijden van Belize City vind je Altun Ha; de bekendste Maya site van Belize. Niet alleen omdat het een van de mooiste en grootste Maya sites van Belize is, ook omdat deze oude tempel het label is van het nationale bier; Belikin.

Vanuit Belize City, Caye Caulker en San Pedro worden er heel veel dagtours georganiseerd, maar je kunt net zo goed op eigen gelegenheid naar deze Maya site reizen. Het nadeel van de goede bereikbaarheid is dat het vaak erg druk is.

Van alle Maya sites  van Belize is Altun Ha wel de best opgegraven en gerestaureerde.

Altun Ha

Altun Ha

#5 De kleinste| Cahal Pech

Een van de kleinste Maya sites van Belize is Cahal Pech. Toch komen hier veel reizigers. Dat heeft te maken met de locatie. Cahal Pech ligt namelijk in San Ignacio, waar je ook Xunantunich vindt (#1). Je kunt deze twee Maya sites daarom goed combineren in één dag.

Cahal Pech ligt aan de rand van de stad en is een klein complex. Je vindt er twee grote structuren waarbij het noordelijke deel het best bewaard is gebleven. De ruïne dateert uit 1.500 B.C wat het een van de oudste Maya sites van Belize maakt.

Het is een beetje een ondergeschoven kindje in Belize, maar absoluut de moeite waard.

Cahal Pech in Belize

    Meer lezen over 5x de beste Maya sites in Belize?

2 gedachten over “5x de beste Maya sites in Belize”

  1. Mistral peperzak

    Prachtige samenvatting van wat er nog over is van de rijke maya cultuur. Dit wil ik zelf ook zeker een keer bezoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven