Vrijwilligerswerk in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een land van uitersten. Op het Noordereiland vind je prachtige groene heuvels en – bijna – tropische stranden. En het Zuidereiland heeft gigantische bergen met besneeuwde toppen. De grootte van het land en de variëteit die het biedt zorgt ervoor dat je zeker een aantal weken tot maanden wil blijven.

 

Als je voldoende budget hebt om lekker rond te reizen, maar toch graag iets wil betekenen voor de gemeenschap of natuur is vrijwilligerswerk in Nieuw-Zeeland wellicht wat voor jou. Er zijn voldoende mogelijkheden op beide eilanden en in verschillende werkvelden.

Maar waar moet je beginnen? En heb je bijvoorbeeld een werkvisum nodig om vrijwilligerswerk te doen? Wij helpen je graag een handje met dit blog over vrijwilligerswerk in Nieuw-Zeeland.

Visum vrijwilligerswerk Nieuw-Zeeland

Voor het doen van vrijwilligerswerk in Nieuw-Zeeland heb je in principe geen werkvisum nodig. Vanaf 1 oktober heb je echter wel een NZeTA nodig om als toerist naar Nieuw-Zeeland af te reizen. Je mag met dit visum drie maanden in het land verblijven.

Vrijwilligerswerk mag je in principe doen met dit visum, maar daar zitten wel een aantal voorwaarden aan. Het vrijwilligerswerk moet volledig onbetaald zijn, en je mag hier dus geen salaris voor krijgen. Het enige wat je eventueel zou mogen ontvangen in ruil voor jouw werk is zak- of leefgeld.

Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland

Dit kan bijvoorbeeld kost- en inwoning zijn. Als je wel graag een uurloon wil verdienen heb je een Working Holiday Visum nodig. Met dit visum mag je 12 maanden werken en reizen in Nieuw-Zeeland, en daarvan mag je 6 maanden voor dezelfde werkgever werken.

Het is belangrijk van te voren goed na te denken over het soort vrijwilligerswerk dat je zou willen doen. Een Working Holiday Visum kan je namelijk alleen vanuit Nederland aanvragen voordat je naar Nieuw-Zeeland vertrekt. Als je dus vrijwilligerswerk wil doen in Nieuw-Zeeland heb je in principe voldoende aan een toeristenvisum.

TIP ♥ – lees op onze visum Nieuw-Zeeland pagina meer over het aanvragen van het juiste visum!

Vrijwilligerswerk in Nieuw-Zeeland

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vrijwilligerswerk die je in Nieuw-Zeeland kunt gaan doen. Het is een hele mooie manier om het land en haar diverse regio’s te leren kennen. Zonder dat je echt aan het werk gaat kan je op deze manier toch wat bijdragen aan de lokale bevolking of de natuur.

Er zijn diverse organisaties waarbij je vrijwilligerswerk kunt doen in ruil voor kost- en inwoning. Daarnaast zijn er ook organisaties die bijzondere projecten opzetten en daar graag vrijwilligers voor inzetten. Wij zetten graag een aantal mogelijkheden voor jou op een rijtje!

Kauri-bomen

Er zijn diverse onafhankelijke platformen waar je terecht kunt voor vrijwilligersprojecten. Vooral Nieuw-Zeeland kent interessante projecten voor het behoud van de natuur en de bijzondere dieren die erin leven. Zo kun je bijvoorbeeld meehelpen met een project met Kauri-bomen.

Dit zijn de native-bomen van Nieuw-Zeeland en kunnen jouw hulp goed gebruiken. Je vindt dit project op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en ook bescherm je hiermee de kiwi’s in deze omgeving. Het enige waar je wel goed over na moet denken is de locatie. Het is erg afgelegen van de bewoonde wereld en je zou een stukje moeten reizen om internet te krijgen.

Kauri Boom
Tane mahuta

Environmental Conservation

Ook zijn er diverse projecten in de omgeving van Wellington en Christchurch waarmee je de natuur kunt beschermen. Het geeft je toegang tot verschillende nationale parken in de omgeving waarmee je de natuur kunt leren kennen.

De ene dag ga je op pad om ongedierte te bestrijden, en de volgende dag plant je nieuwe bomen. Een dag duurt gemiddeld vier tot zes uur, waarbij je de middag en avond vrije tijd hebt om te doen wat je wil. In de directe omgeving kun je diverse watersporten beoefenen, zwemmen, klimmen en hiken.
vrijwilligerswerk nieuw-zeeland

WWOOF New Zealand

WWOOF staat voor ‘We’re Welcome On Organic Farms’, en dat is ook precies wat het is. Een mogelijkheid om te leren leven op een boerderij. Als je bij een WWOOF-project gaat werken als vrijwilliger werk je vaak 4 tot 6 uur per dag, en de hosts op de boerderij zorgen voor maaltijden en accommodatie.

Dit is vooral erg interessant als je diverse dingen wilt leren. Er wordt van je verwacht dat je meedraait op de boerderij en in het dagelijkse leven naast het werk. Naast het werk wat je doet in ruil voor accommodatie en maaltijden is het ook netjes te helpen met huishoudelijke taken zoals afwassen of koken.

De taken die je op de boerderij zou kunnen doen zijn tuinieren, zaaien en oogsten, koeien melken en het voeden van dieren. De WWOOF-projecten in Nieuw-Zeeland vind je door het hele land, zodat je alle regio’s optimaal kunt ontdekken.

TIP ♥ – bekijk ook de website van WWOOF Nieuw-Zeeland!
boerderij nieuw-zeeland

WorkAway

Ook WorkAway is een mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen in Nieuw-Zeeland. Het is in principe gebaseerd op hetzelfde principe als WWOOF, maar WorkAway kan ook in andere landen. Het concept van WorkAway draait erom dat je uitgenodigd wordt bij iemand anders thuis.

Natuurlijk is een thuissituatie erg persoonlijk, dus het mag dan ook zeker gewaardeerd worden als je daar onderdeel van mag zijn. Het doel van WorkAway is om de omgeving en community te leren kennen van de plek waar je op dat moment verblijft. Het is belangrijk je hier goed op voor te bereiden, het is immers geen hotel of luxe resort.

Ook via WorkAway help je een aantal uren per dag mee in ruil voor kost- en inwoning. Ook help je mee met bijvoorbeeld het huishouden door te koken of een was je te draaien.

Overige activiteiten

Naast vrijwilligerswerk in de natuur kun je ook in de commercie terecht. Er zijn verschillende soorten activiteiten op diverse plekken waar je aan kunt deelnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan administratie voor de lokale rugbyclub, accounting, tuinieren, werken in de retail of bijdragen aan een sportevent.

Als je besluit langer op een bepaalde plek te blijven kun je langsgaan bij het lokale vrijwilligerscentrum, en zij kunnen je helpen aan een positie. Ook kun je op bepaalde websites vrijwilligerswerk vinden en online solliciteren.

vrijwilligerswerks Tauranga

Vrijwilligerswerk is een mooie kans om Nieuw-Zeeland beter te leren kennen. Ook kent het een grote variëteit aan mogelijkheden dus met alle interesses kun je hier wel terecht. Het is tevens een mogelijkheid om een netwerk op te bouwen in het land als je de mogelijkheid zou willen hier langer te blijven.

Kortom: vrijwilligerswerk is een goede optie om Nieuw-Zeeland te leren kennen en iets te betekenen voor de lokale gemeenschap of de natuur.

    Meer lezen over Vrijwilligerswerk in Nieuw-Zeeland?

1 gedachte over “Vrijwilligerswerk in Nieuw-Zeeland”

  1. Barend Wilms

    Zou wel workaway willen doen in New Zeeland,dat lijkt mij wel leuk om te doen.
    Ik kan goed tuinieren en schilderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven