Dia de los Muertos

Dia de los Muertos, ook wel Day of the Dead, is een van de bekendste feestdagen in Mexico. Het wordt gevierd om de doden te herenigen met familie. Ondanks de naam is het geen sombere gebeurtenis. Het is een feestelijke en kleurrijke festival waarbij het leven wordt gevierd van de overledenen.

Wat is Dia de los Muertos in Mexico?

Dia de los Muertos is een 2-daagse ‘vakantie’ die in Mexico – en tegenwoordig in steeds meer landen in Midden-Amerika – wordt gevierd. Ze vieren het om weer in contact te komen met overleden familieleden of vrienden en om het leven van overledenen te vieren.

Mensen bezoeken het graf, zoeken vrienden en familie op, schminken zichzelf en gaan de straat op. Het is een van de meest kleurrijke feestdagen van het land.

Families maken offers (bloemen, drank, sigaretten, eten etc.) om hun overleden familieleden te eren. Door bloemen, en soms eten, te brengen moedigen ze de overledenen aan om mee te doen in hun viering. In plaats van te rouwen, vieren ze de dood.

Dia de los Muertos Mexico

Dia de los Muertos in 2022

Dia de los Muertosbegint op 31 oktober om twaalf uur ’s nachts. Op dat moment komen namelijk de zielen van de overleden kinderen terug naar aarde. Dit noemen ze ook wel Dia de los Angelitos (1 november 0:00 uur).

Een dag later is het de beurt aan de zielen van de volwassenen. Ook wel Día de los Difuntos (2 november 0:00 uur) en de laatste dag om 12:00 uur vieren ze het échte Dia de los Muertos om alle overledenen te eren.

  • 1 november 0:00 uur Dia de los Angelitos
  • 2 november 0:00 uur Dia de los Difuntos
  • 2 november 12:00 uur Dia de los Muertos
Jaar Datum Feest
2022 2 november Dia de los Muertos
2023 2 november Dia de los Muertos
2024 2 november Dia de los Muertos

Een stukje geschiedenis

Dia de los Muertos gaat eeuwen terug. Oorspronkelijk is het een feest van de Azteken. Zij vierden deze dag, gewijd aan de godin Mictecacihuatl. Ook wel de ‘Lady of the Dead’. Vergelijkbaar met wat er nu gevierd wordt.

Toen de Spanjaarden in Mexico kwamen brachten zijn hun geloof (Katholicisme) mee. Uiteraard vonden de Spanjaarden hun tradities beter, maar om tot een akkoord te komen, werd de feestdag over twee dagen verspreid en werd het gemixt.

Zo ontstond Dia de los Muertos. Ook wel Day of the Dead’. Een mix van het Katholicisme en Mictecacihuatl.

De Dia de los Muertos is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Tradities

Vandaag de dag wordt het nog steeds gevierd en hoewel sommige dingen veranderd zijn, is het feest in grote lijnen hetzelfde. Bloemen, eten (veel!), cadeaus en muziek maken, is allemaal onderdeel van de Dia de los Muertos.

De manier waarop het gevierd wordt, de tradities, is vandaag de dag nog steeds hetzelfde. Dit zijn de belangrijkste.

Calaveras (schedels)

Een van de meest kenmerkende dingen zijn de calaveras. De schedels. Vroeger werden deze geschilderd en bij het graf gelegd. Tegenwoordig zijn het echte schedels natuurlijk, maar eetbare! Ze worden in de meest kleurrijke opties gemaakt.

Dia de los MuertosCalaveras

La Catrina

La Catrina is een van de hoofdrolspelers van de Dia de los Muertos. Het heeft eigenlijk niet zo veel met de festiviteiten te maken, maar is ontworpen door activist José Guadalupe Posada uit protest om de Mexicanen minder ‘Europees’ te laten lijken.

Ofrendas (offers)

Zoals bij elk geloof brengen ze ook bij Day of the Dead offers. Gelukkig niet (meer) met dieren, maar vooral in de vorm van eten, bloemen, sigaretten, drank, water etc. Ze leggen het neer voor de overledenen.

TIP ♥ – de bekendste bloem die ze hier neerleggen is de cempasuchil (goudsbloemen).

Dia de los MuertosGeschminkte gezichten

Waar vier je Dia de los Muertos in Mexico

Je kunt Dia de los Muertos op redelijk veel plekken vieren in Mexico. Toch wordt het niet overal gevierd.

Oaxaca

Oaxaca staat niet bij veel reizigers op de to-do lijst. Dat is best gek, want deze stad is een van de meest sfeervolle steden van het land én een van de beste steden om dit feest te vieren.

De gekleurde huizen, smalle straatjes, bijzondere markten en het prachtige koloniale centrum maken het een steeds populairder wordende bestemming. Tijdens de Dia de los Muertos veranderd de hele stad in een kleurrijk geheel.

TIP ♥ – lees hier meer over Oaxaca

Merida

Merida is een van de leukste steden van het land. De stad, in het populaire Yucatan, is een van de meest bezochte steden van het land en ook tijdens het festival veranderd hier de hele stad. Parades, feesten, live muziek en heel veel lekker eten.

Locals bezoeken graven en de straten lopen vol met toeristen.

TIP ♥ – lees hier meer over Merida

Mexico-Stad

Mexico-Stad is een van de beste plekken om de Dia de los Muertoste vieren. Van alle steden in Mexico is dit waarschijnlijk de beste optie. De grootste viering vindt hier plaats. Ze hebben hier namelijk de Day of the Dead Parade. Een soort carnaval.

Het reserveren van accommodatie kan geen kwaad in deze periode.

In Mexico Stad heb je de Day of the Dead Parade

TIP ♥ – lees hier meer over Mexico Stad

Aguascalientes

Als je kunt kiezen ga dan naar Aguascalientes, de geboorteplaats van Jose Guadalupe Posada. Ze vieren hier elk jaar het Festival de las Calaveras (Festival of Skulls) en dit is een van de leukste manieren om het te vieren.

Mixquic

Mixquic is een voorstad van Mexico Stad en dus een goede optie als je niet in het drukker Mexico Stad wil blijven. In Mixquic wordt het kleinschaliger gevierd, maar  ook authentieker dan in Mexico Stad.

Check de film Coco

Als je meer wil leren over het festival kun je de film Coco kijken. Het is een (grappige) animatiefilm over de Dia de los Muertos.

    Meer lezen over Dia de los Muertos?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven