Grensovergang van Bolivia naar Peru

Het oversteken van grensovergangen is vaak tijdrovende en vervelende aangelegenheid die bij reizen hoort. Daarom is het handig om goed voorbereid te zijn wanneer je een grens oversteekt. Om je hierbij te helpen hebben wij de grensovergang van Bolivia naar Peru en andersom beschreven!

We vertellen je ook wat de makkelijkste manier is om deze grens te passeren en op welke wijze je de oversteek kan maken.

 

border Desaguadero BoliviaDe grensovergang in Desaguadero.

De grensovergang van Bolivia naar Peru

Er zijn maar drie grensovergangen tussen Bolivia en Peru namelijk; Desaguadero, Yunguyo en Puerto Acosta. Hoewel er drie overgangen zijn raden wij de laatste van Puerto Acosta ten zeerste af! We zullen beginnen met een uitleg van de grensovergangen die wij wel aanraden!

De verschillende grensovergangen

Er zijn eigenlijk maar twee grensovergangen van Bolivia naar Peru die daadwerkelijk geschikt zijn om de grens over te steken. Deze grensovergangen zijn Desaguadero en Yunguyo.

Desaguadero

Dit is de meest zuidelijke grensovergang tussen de twee landen, gelegen aan het Titicaca meer. De stad heeft een Peruaanse en een Boliviaanse kant.

Dit is de de drukste grensovergang, maar vaak wel de snelste!

TIP ♥ – Boek hier je accommodatie voor deze Copacabana Bolivia!

Yunguyo

Deze grensovergang bevindt zich tussen de Peruaanse stad Yunguyo en de Boliviaanse stad Copacabana. Deze grensovergang staat bekend als schoner en rustiger dan Desaguadero.

Hoewel deze grensovergang als rustiger bekend staat duurt de oversteek vaak wel iets langer dan in Desaguadero.

De grensovergang staat wel bekend als een van de mooiste ter wereld!

Puerto Acosta

De grensovergang die wij niet aanraden is de Puerto Acosta! Zelfs de locals mijden deze grensovergang vanwege de vele bandieten en smokkelaars die deze grensovergang gebruiken.

Daarnaast is er nagenoeg geen openbaar vervoer van en naar de grensovergang.

Als je toch voor deze avontuurlijke optie wil gaan is het raadzaam op al je papierwerk op orde te hebben en dit in het weekend te doen.

Er is dan meer vervoer naar de regio vanwege de markten in de omgeving.

Hoe steek je de grens over?

Er zijn meerdere wegen naar Peru! Zo kan je op een aantal manieren de grens oversteken vanuit Bolivia. Wij geven per vervoersmiddel een idee hoe de grensovergang in zijn werking gaat.

Vliegtuig

Dit is de makkelijkste manier om de grens over te steken. Wanneer je vliegt van Bolivia naar Peru, krijg je bij de luchthaven in Bolivia een exit-stamp op je tourist card.

In Peru geef je vervolgens aan hoelang je wil blijven (niet langer als 183 dagen) en je krijgt hier vervolgens een visum voor bij aankomst.

TIP ♥ – Lees hier meer over het visum voor Bolivia!

Bus

De meeste reizigers zullen de grens oversteken met de bus. Er zijn veel busmaatschappijen die de grensovergang aanbieden.

De grensovergang per bus kan wel een tijdrovende aangelegenheid zijn!

Zodra je de grens oversteekt per bus moet je aan de Boliviaanse kant, een exit-stamp halen. Zodra je deze hebt kan je de grens oversteken naar Peru.

Als Nederlander heb je geen visum nodig voor Peru (wel een stempel in je paspoort).

TIP ♥ – Lees hier meer over het visum voor Peru!

Geef bij aankomst in Peru aan hoe lang je wil blijven in het land. Aan de hand hiervan wordt je visumlengte namelijk bepaald!

Bewaar je entry-form goed want deze moet je kunnen overleggen bij het verlaten van het land.

Eigen auto

Als je met een huurauto de grensovergang van Bolivia naar Peru wil doen, dien je eerst contact op te nemen met het verhuurbedrijf! De meeste bedrijven staan namelijk niet toe dat huurauto’s een grens oversteken.

Als je een verhuurder hebt gevonden die hier geen problemen mee heeft, vraag dan goed naar de voorwaarden. Het kan zijn dat de auto in het land van herkomst ingeleverd dient te worden.

Wanneer een verhuurder toestaat dat de auto de grens over mag kunnen zij je verder helpen met de papieren die je hier voor nodig hebt.

Arch on Border Between Yunguyo (Peru) and Kasani (Bolivia)

De grensovergang tussen Yunguyo en de Boliviaanse stad Copacabana

Grensovergang van Peru naar Bolivia

De grensovergang van Peru naar Bolivia is nagenoeg hetzelfde als hierboven beschreven. Je hebt alleen een uitreis stempel nodig in in Peru. Deze krijg je van de douane aan de grens!

Bij aankomst in Bolivia krijg je een Tourist Card waarmee je 90 dagen in Bolivia kan verblijven.

Tips voor de grensovergang van Bolivia naar Peru!

Om de grensovergang van Bolivia naar Peru zo aangenaam en voorspoedig mogelijk te laten verlopen hebben wij nog een aantal tips op een rijtje gezet voor je!

  • Wanneer je met een busmaatschappij de grens oversteekt, hou er dan rekening mee om van tevoren (2 dagen) te boeken aangezien deze bussen op de dag zelf vaak vol zitten!
  • Het tijdsverschil tussen Bolivia en Peru is één uur. Let hierop als je de grens oversteekt;
  • Het is verstandig om geen dieren, zaden of eten bij je te hebben wanneer je de grens passeert;
  • Zorg dat je reserve pasfoto’s bij je hebt. Hoewel ze hier nagenoeg nooit naar vragen is het makkelijker om ze bij je te hebben;
  • Wissel niet gelijk je geld in als je de grens bent overgestoken! De wisselkoers vlak na een grens zijn nooit in je voordeel;
  • Neem een kopie van je paspoort mee! Hier kan soms om gevraagd worden;
  • Wees extra alert bij het oversteken van een grensovergang! Er zijn genoeg scams die zich richten op mensen die grenzen oversteken!

Je paspoort moet aan de volgende voorwaarde voldoen!

  • je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst in Peru of Bolivia;
  • één lege visumpagina bevatten voor de stempel van de douane;
  • een bewijs van een retourvlucht of uitgaande vlucht uit Peru of Bolivia (deze wordt echter zelden gevraagd).

 

    Meer lezen over Grensovergang van Bolivia naar Peru?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven