Eerste reis naar Afrika

Afrika is een mooi continent met veel bezienswaardigheden. Het is een stuk minder populair dan bijvoorbeeld Azië of Zuid-Amerika. Dat is niet erg, want daarom is het nog steeds grotendeels ongerept. Ik kan me voorstellen dat je met een aantal vragen zit. Om je zo goed mogelijk te helpen heb ik een aantal tips op een rij gezet voor je eerste reis naar Afrika.

De eerste reis naar Afrika

De eerste reis naar Afrika is voor iedereen anders. Daarnaast zit er ook wel een verschil in reizen tussen bijvoorbeeld Mauritius of Botswana. Beide Afrikaanse landen, maar een wereld van verschil qua natuur, bezienswaardigheden en mensen.

Als je voor het eerst naar Afrika reist, kan ik me voorstellen dat je met een hoop vragen zit. Wat kost een reis? Wat zijn de leukste landen om te zien? Is het veilig? Hoe reis je rond in Afrika? Kortom, hoe bereid je je eerste reis naar Afrika voor. Je leest het hier!

Great MigrationGreat Migration

Baie LazareJe verwacht het niet, maar ook dit is Afrika (Seychellen)

Jouw eerste reis naar Afrika?

Reizen in Afrika kan er anders aan toe gaan als op andere continenten zoals Azië of Zuid-Amerika. Veel landen zijn nog niet zo goed ontwikkeld qua infrastructuur en toerisme.

Het is dus verstandig om te kijken hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op de landen die je wilt bezoeken. Hierdoor kom je voor minder verrassingen te staan en kun je je reis zo aangenaam mogelijk maken.

We geven je hieronder een aantal tips om je reis zo goed mogelijk voor te bereiden.

Inentingen

Voordat je je eerste reis naar Afrika maakt, moet je controleren of je inentingen nodig hebt. Bekijk van tevoren welke inentingen er nodig zijn voor bepaalde landen. Dit verschilt namelijk per land.

Het is verstandig om je vooraf zo goed mogelijk te beschermen tegen ziektes. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen! Afrika staat niet bekend staat om de kwalitatief goede ziekenhuizen. Daarom is het verstandig om alle inentingen te halen die worden aangeraden door de GGD in Nederland.

TIP ♥ – je kunt hier alle verplichte en optionele inentingen per land vinden!

De meeste vaccinaties krijgen wij in Nederland al, maar kijk altijd na wat de aan te raden vaccinaties per land zijn.

Zorg ervoor dat je je vaccinatie paspoort altijd bij de hand hebt wanneer je een grens oversteekt. Veel landen stellen bepaalde vaccinaties verplicht wanneer je het land inkomt

eerste reis naar afrika

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat je genoeg medicijnen meeneemt op vakantie. Het is heel lastig om aan bepaalde medicijnen te komen in veel delen van Afrika.

Sommige medicijnen en producten zijn simpelweg niet te verkrijgen op het continent. Bekijk ook het reisadvies van de overheid voor het land waar je naar toe gaat.

Is er bijvoorbeeld malaria of dengue in het gebied waar je naar toe wilt? Bereid je hier dan op voor. Dit zijn producten die je het beste voor je reis aan kunt schaffen.

Eerste hulpset

Zorg ervoor dat je een eerste hulpset bij je hebt, tijdens je eerste reis naar Afrika. Op deze manier kun je altijd eerste hulp bieden bij kleine ongelukken. Ziekenhuizen en dokters zijn niet altijd even makkelijk te bereiken in veel delen van Afrika.

Diarree remmers

Neem diarree remmers mee wanneer je in Afrika gaat reizen. Je weet niet hoe je maag reageert op het Afrikaanse voedsel. Diarree remmers zijn in Afrika moeilijk te verkrijgen, daarom is het handig om deze zelf mee te nemen.

eerste reis naar afrika

Check de visumeisen

Nog een punt waar je van tevoren rekening mee moet houden is je visum. Hoe je een visum aanvraagt en wat voor voorwaarden daar aan zitten verschilt ook per land. Bekijk dus voordat je weg gaat, de visum voorwaarde van het land wat jij wilt bezoeken tijden je eerste reis door Afrika.

Zo heb je voor sommige landen helemaal geen visum nodig in Afrika en voor andere zul je langs moeten gaan bij de ambassade om je visum aan te vragen.

Wat neem je mee op je eerste reis naar Afrika?

Wat moet je allemaal meenemen tijdens je eerste reis naar Afrika? Ook het pakken van je tas vergt iets meer voorbereiding wanneer je naar Afrika gaat.

Waar je in veel andere landen gewoon even naar de supermarkt loopt voor een boodschap is dit in Afrika niet altijd mogelijk omdat veel bezienswaardigheden zoals Nationale Parken in afgelegen gebieden liggen.

Let daarom bij het pakken van je tas op de volgende dingen.

Kleren

Zorg ervoor dat je passende kleding meeneemt. Hoewel iedereen denkt aan de hitte van Afrika, kan het op veel plekken ook heel erg koud worden. Zo kan het overdag 40℃ zijn en ’s nachts – 10℃. Wees dus voorbereid op zowel extreme hitte als vrieskou!

Zorg er voor dat je genoeg bescherming tegen de zon hebt. Het kan zeker in de Afrikaanse zomermaanden extreem warm worden. Neem een pet mee en draag overdag een zonnebril. Je ogen zullen je dankbaar zijn!

Houdt ook rekening met je kledingkeuze. Het is niet overal geaccepteerd om met ontblote schouders of knieën te lopen. Zorg er voor dat je dus de juiste soort kleding bij je hebt.

TIP ♥ – neem niet teveel witte kleren mee naar Afrika. Lang niet alle wegen zijn verhard wat veel stofvorming geeft. Je witte kleren zullen dan ook snel bruin /grijs kleuren wanneer je deze draagt.

Okavango Delta

Zaklamp

Stroomstoringen komen veel voor in delen van Afrika. Daarnaast zijn er veel gebieden die helemaal geen elektriciteit hebben. Pak dus zeker een zaklamp in, zodat je niet volledig in het donker zit tijdens een stroomstoring.

Cash geld

Het is verstandig om een bepaalde hoeveelheid cash geld mee te nemen op je eerste reis door Afrika. Het is in de grote steden geen probleem om te pinnen of je creditcard te gebruiken, maar daarbuiten is dit niet altijd mogelijk.

Zo accepteren lang niet alle hotels creditcards en is het ook niet altijd mogelijk om geld op te nemen uit een pinautomaat.

Reisstekker met overspanningsbeveiliging

Door de vele stroomstoringen die Afrika kent, is het handig om een stekkerblok mee te nemen waar een overspannings-zekering in zit. Wanneer je stroom weer wordt ingeschakeld na een stroomstoring, zorgt dit vaak voor een stroompiek op het netwerk.

Deze piek kan zo heftig zijn dat aangesloten apparaten op het netwerk doorbranden.

Zonnebrand

Deze mag je niet vergeten wanneer je naar Afrika afreist. Zonnebrand is een product wat niet door de lokale bevolking gebruikt wordt. Het is daarom op zeer weinig plekken te verkrijgen en wanneer je het kunt kopen is het verschrikkelijk duur.

TIP ♥ – zonnebrand is niet overal verkrijgbaar. Zeker niet in afgelegen gebieden.

Toiletartikelen

Neem genoeg toiletartikelen mee op je reis. Denk hierbij aan haarproducten, lenzenvloeistof, zonnebrand en make-up. Dit zijn artikelen die in Afrika alleen in de grote steden verkrijgbaar zijn. Als je ze kunt vinden zijn ze ook nog eens 10 tot 20 keer duurder dan in Nederland.
eerste reis naar afrika

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Naast de spullen die je mee kunt nemen op je eerste reis naar Afrika zijn er nog een paar praktische zaken die je voor je reis kunt regelen. Welke zaken dat zijn zie je hier onder.

Reisverzekering

Wanneer je voor het eerst naar Afrika reist zorg er dan voor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten! Dit is een absolute must voordat je vertrekt. Je plant namelijk nooit om ziek te worden of een ongeluk te krijgen.

Wanneer je in een ziekenhuis belandt in Afrika zul je vaak gelijk contant moeten betalen. Met een reisverzekering zorg je ervoor dat je dit geld weer terug krijgt op het moment dat je terug naar huis gaat. Ga dus NIET onverzekerd op reis!

VPN

Sluit een VPN-abonnement af voordat je de eerste keer op reis gaat naar Afrika. In veel delen van Afrika kun je tegenwoordig een wifi verbinding vinden, maar deze zijn lang niet zo veilig als dat wij hier zelf gewend zijn.

Wanneer je een VPN gebruikt is het voor kwaadwillende bijna onmogelijk om jou gevoelige informatie te onderscheppen zoals je bankgegevens. Probeer dus geen bankzaken te doen als je op een openbare publieke wifi zit.

Mocht je toch bankzaken willen regelen, maak dan altijd gebruik van een VPN verbinding, zodat je gegevens beschermd blijven.

Veiligheid

Afrika heeft lang te lijden gehad onder een niet al te beste reputatie als het aankomt op veiligheid. Dat is de laatste jaren gelukkig enorm verbeterd. Natuurlijk zijn er nog steeds landen of bepaalde plekken niet veilig, maar de meeste bestemmingen zijn prima te bezoeken.

Bekijk voor je vertrekt altijd het reisadvies van buitenlandse zaken. Op deze website vind je ook reistips die gelden voor het land dat je wilt bezoeken.

Helaas zijn er in bepaalde landen nog politieke spanningen. Grote steden zijn daarnaast goede plekken voor zakkenrollers en zelfs gewapende overvallen komen nog voor.

Laat het je niet afschrikken, maar lees je goed in voor je ergens heen reist.

TIP ♥ – hier vind je het reisadvies van buitenlandse zaken voor alle landen

Mount Kenya

Wat zijn populaire landen voor een eerste reis naar Afrika?

Wat zijn de ‘beste’ of meest populaire landen om kennis te maken met het continent Afrika? Het belangrijkste is dat het veilig is op je bestemming en dat er genoeg te zien is. Niet alle landen zijn even veilig. Denk aan Chaad of Liberië.

Gelukkig is een groot deel van Afrika prima te bezoeken. Hieronder vind je een lijst met de meest veilig landen van Afrika:

In deze landen is de politieke stabiliteit goed en komt er relatief weinig criminaliteit voor. Bekijk voordat je op reis gaat altijd het reisadvies van buitenlandse zaken, zodat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in het land van bestemming.

Algemene tips

De belangrijkste tip is dat je je niet moet laten afschrikken door allerlei horrorverhalen. Afrika is een prachtig continent en alle locals zullen ontzettend blij zijn dat je hier komt. Als laatste wil ik je nog wat laatste tips meegeven voor je eerste reis door Afrika.

Vraag altijd toestemming als je een foto van iemand maakt

Veel mensen vinden het niet aangenaam als je ongevraagd foto’s van ze maakt. Wees daarom altijd respectvol en vraag toestemming om mensen vast te leggen.

Het is in sommige landen niet toegestaan om foto’s te maken van overheidsgebouwen of grensovergangen. Dit wordt helaas vaak nergens aangegeven. Vraag dus aan de lokale bevolking of het is toegestaan.

Pas op voor scams

Google van de voren even op bekende scams in het land waar je naar toe gaat. Hierdoor kun je je beter weren tegen scammers. Ga er bij ‘gratis’ tours of rondleidingen bijna altijd vanuit dat het een scam is. Niets is gratis in het leven!

Houd je reisplan flexibel

Probeer niet je hele reis van uur tot uur vast te leggen wanneer je voor het eerst naar Afrika reist. Reisplannen kunnen namelijk snel gewijzigd worden in Afrika door slechte weersomstandigheden of weggespoelde wegen.

Probeer dus altijd ruim op tijd terug te zijn in de stad waar je vertrekt, zodat je geen vluchten mist.

    Meer lezen over Eerste reis naar Afrika?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven