Vervoer Zuid-Korea

Als er een land in Azië is waar het vervoer goed en efficiënt geregeld is dan is het wel in Zuid-Korea. Het vervoer Zuid-Korea is van hoge kwaliteit en verbind het hele land. Het openbaar vervoer tijd altijd op tijd. Op deze pagina behandelen we de meest voorkomende vervoersopties.

Trein vervoer Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft een uitstekend treinnetwerk. Het enige nadeel is dat de treinen niet overal komen. Als vervoer Zuid-Korea is het wel een van de meest gebruikte opties. Zeker tussen de grote steden rijden er veel (hogesnelheids) treinen. De treinen zijn schoon, comfortabel en akelig stipt.

Extra handig is dat ook de boorden op stations in zowel het Koreaans als Engels staan. Als toerist zul je daarom weinig moeite hebben om de juiste trein te vinden. Treinen zijn de ideale optie als je lange afstanden af legt.

Wil je veel met de trein reizen? Koop dan een KR-pass (KoRail pass)

Het netwerk in Zuid-Korea wordt onderhouden door KoRail, de Zuid-Koreaanse NS. De snelste trein in Zuid-Korea is de Korea Train Express (KTX). Dit zijn ook de duurste treinen. Een stap lager, en langzamer, zijn de saemaeul treinen die ook alleen in de grote steden stoppen. De Zuid-Koreaanse versie van de stoptrein is de mugunghwa.

Kosten trein vervoer Zuid-Korea

De kosten voor een treinkaartje zijn niet zo makkelijk te bepalen aangezien elk traject en elke trein andere prijzen heeft. Op de website van KoRail vind je de meest actuele prijzen. Voor een KoRail pass voor een week betaal je W176.000, zo’n €135, behoorlijk prijzig dus. Gelukkig kosten de langzamere treinen maar de helft.

 

Vervoer Zuid-Korea

*Prijsoverzicht 2016 van KoRail

Bus vervoer Zuid-Korea

De bussen rijden, in tegenstelling tot de treinen, in elke uithoek van het land. Het reist misschien niet zo comfortabel als de trein maar je komt met de bus wel een stuk verder. Bussen tussen grote steden rijden elke 15 minuten, tussen kleinere steden of bekende highlights minimaal een keer per uur.

De bussen rijden zo vaak dat je niet van te voren hoeft te reserveren. Hooguit tijdens nationale feestdagen

De langeafstandsbussen, die meer dan 10 uur onderweg zijn, hebben vaak een toilet. Ze rijden niet op vaste tijden maar gedurende de dag. Gelukkig is er op elk busstation en in de bussen zelf vaak iemand die reizigers de goede bus in helpt. Je hoeft dus nooit lang te zoeken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Express bussen, die tussen de grote steden rijden, en intercity bussen die in de steden rijden en kleinere steden met elkaar verbinden.

TIP ♥ – reken op zo’n W4.000 (€3) per uur in een langeafstandsbus.

Links; binnenin de HTX trein. Rechts; het Sokcho Busstation

Metro Zuid-Korea

De metro is de makkelijkste optie qua vervoer in steden. Zuid-Korea heeft zes steden waarin metro’s rijden. Seoul, Busan, Daejeon, Daegu, Gwangju en Incheon (vliegveld). Je komt met de metro dus niet in heel Zuid-Korea. Het is wel de goedkoopste manier van vervoer in de steden. Op elk metrostation staan prijzen en borden in het Engels en Koreaans aangegeven. Daarnaast is er altijd een informatiepost waar Engels sprekende Koreanen je graag helpen.

T-Money Cards

Om het vervoer Zuid-Korea goedkoper, en makkelijker, te maken kun je een T-Money Card kopen. Met zo’n kaart kan je tickets kopen voor bussen, metro’s, treinen en taxi’s. De T-Money Card werkt met een touch-and-go systeem en is oplaadbaar. Vergelijkbaar met onze OV-chipkaart. Het grootste voordeel van een T-Money Card is niet de korting (je W100 (€0,07) korting krijgt op je ticket) maar het gemak.

Je kunt de kaart kopen op busstations, metrostations, treinstations of winkels met het T-Money Card logo. Je laad je kaart op in een speciaal daarvoor gemaakte machine op stations of met je creditcard. Als je je tegoed niet helemaal hebt gebruikt maar het Zuid-Korea verlaat kun je het tegoed terug krijgen. Een T-Money Card kost W3.000 (€2,25).

Boot Zuid-Korea

De boot wordt niet frequent gebruikt in Zuid-Korea. Eigenlijk gebruik je de boot alleen als je naar een van de honderden eilandjes voor de kust wilt. Hier varen veel ferries naar elk eilandje. Vanuit Incheon Yeonan Pier, Daecheon en Gunsan varen verschillende ferries naar de omliggende eilanden.

Vervoer Zuid Korea

Auto Zuid-Korea

Een auto huren en zelf rijden is niet gebruikelijk in Zuid-Korea, zeker niet als het de eerste keer in Azië is. Je moet 21 jaar oud zijn en een International Driving Permit hebben (IDP) voordat je een auto kunt huren. Een IDP kun je aanvragen bij de ANWB.

TIP ♥ – reken op zo’n W65.000 per dag (€50) voor een huurauto, iets goedkoper als je goed kunt onderhandelen. Denk ook goed na over je verzekering.

Vliegtuig Zuid-Korea

Binnenlandse vluchten zijn niet de goedkoopste manier van reizen maar wel een van de snelste. De twee grootste luchtvaartmaatschappijen in Zuid-Korea zijn Korean Air en Asiana. Er zijn ook nog een aantal budget airlines. Let er op dat je door de weeks het goedkoopst vliegt (15% goedkoper dan in het weekend). Alle grote steden hebben luchthavens waar je naar toe kunt vliegen. Van te voren boeken is niet nodig.

0 gedachten over “Vervoer Zuid-Korea”

 1. Een interessant artikel over het openbaar vervoer in Zuid-Korea.
  Misschien is ons online navigatie-systeem voor de metro van Seoul ook wel interessant voor bezoekers van deze super stad.

 2. Hallo, ik vind hier veel informatie die ons opweg helpt, wat ik echter moeilijk vind is hoe je van seoul airport naar het centrum geraakt, of zie ik ernaast, geen enkele taxi maatschappij vind ik die dit doet.

 3. Hi,
  Met betrekking tot het reizen met de trein, schrijven jullie: “Voor een KoRail pass voor een week betaal je W176.000, zo’n €135, behoorlijk prijzig dus. Gelukkig kosten de langzamere treinen maar de helft.”.
  Als ik regelmatig wil gaan reizen met de trein (ik ga in totaal een maand rondreizen in Zuid-Korea), maar dan dus niet de snelste treinen zal (hoeven) pakken, kan ik dus beter de KoRail pas laten en losse treintickets kopen?

  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven