Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Grand Palace Bangkok

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 30 januari, 2023

Het Koninklijk Paleis is de meest bekende trekpleister van Bangkok. Onder de Thaise bewoners heet het ook wel Phra Borom Maha Ratcha Wang. Een woord wat bij scrabble waarschijnlijk driedubbele woordwaarde oplevert. Gelukkig spreken de meeste TukTuk drivers Engels en wordt het overal aangeduid als Grand Palace. Het Grand Palace Bangkok is een prachtig bouwwerk, en één van de populairste bezienswaardigheden van Thailand.

Grand Palace Bangkok

Het Paleis is al sinds 1782 de officiële verblijfplaats van de koningen van Siam, en later Thailand. De Koning, zijn familie, de regering en de bediende verbleven hier tot 1925, in totaal waren dit meer dan 1.000 man.

Toegang tot de Grand Palace kost je 500 baht. Het is van 8:30 tot 15:30 geopend.

Tegenwoordig wordt het paleis niet meer gebruikt als verblijf voor de koning. De huidige koning van Thailand woont in het Chitralada Palace. Het Grand Palace Bangkok, of Koninklijk Paleis, wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor bijzondere gelegenheden.

Phra Ratcha Wang Luang

In het begin werd het paleis ook wel Phra Ratcha Wang Luang genoemd of Royal Palace. Net als zijn voorganger in Ayutthaya. Het was Koning Mongkut (Rama IV) die de naam veranderde in Phra Boromma Maha Ratcha Wang, ofwel Grand Palace.

Grand Palace

Grand Palace

Wat Phra Kaew

De Tempel van de Emerald Buddha, of de Wat Phra Kaew is de belangrijkste trekpleister binnen het Koninklijk Paleis. Een highlight binnen een highlight. Hoewel het overal en altijd wordt aangeduid als tempel is het in werkelijkheid een Koninklijke kapel.

Deze verwarring is niet geheel onterecht aangezien de Wat Phra Kaew alle kenmerken heeft van een tempel. Hoewel de tempel de Tempel van de Emerald Buddha heet, is de Boeddha gemaakt van groene nefriet.

Voor 200 baht kun je een audio guide huren die je meer verteld over het complex.

Legende van Emerad Buddha

Volgens de legende werd de Emerad Buddha in 43 v. Chr. gemaakt door Nagasena in India. Nadat het daar 300 jaar gebleven is, werd het naar Ceylon in Sri Lanka gebracht om het beeldje te redden tegen de burgeroorlog.

In het jaar 457 stuurde koning Anaruth van Myanmar een groep mensen naar Ceylon voor boeddhistische geschriften en de Emerald Buddha om het boeddhisme te steunen in zijn land.

Helaas verdwaalde de boot en kwam deze in Cambodja terecht. Toen Thailand, of Siam toen nog, Angkor veroverde in 1432 werd de Emerald Buddha meegenomen naar Ayutthaya, de voormalig hoofdstad van Thailand.

Na veel omwegen kwam het uiteindelijk in Chiang Rai terecht waar koningen het beeld verstopte. Daarna is het naar het Koninklijk Paleis gebracht.

Grand PalaceGrand Palace


Reisgids Thailand

Thailand-lovers opgelet!   Na onze reisgidsen voor Vietnam en Indonesië hebben we nu ook onze eigen digitale reisgids voor Thailand?  Het stol bomvol met praktische tips over o.a. beste reistijd, visum, vervoer, waar je telefoons kunt kopen, highlights en nog veel meer.

En we hebben er ook 4 routes in verwerkt! Daar zijn we natuurlijk best een beetje trots op


Kledingvoorschriften en scams

Er gelden strenge kledingvoorschriften. Zo moet je een broek aan die tot over de knieën komt en vrouwen moeten hun schouders bedekken. Mocht je deze kleding niet hebben is dit daar uiteraard beschikbaar.

Daarnaast dien je te allen tijde je schoenen/slippers uit te doen bij elke tempel die binnen gaat.

TIP ♥ – richt NOOIT je voetzolen naar een boeddhabeeld. Dit is een grove belediging.

Scams

Het wil ook wel eens voorkomen dat de TukTuk driver je bij de verkeerde ‘ingang afzet. Daar vertellen ze je dan dat het Grand palace niet geopend is en dat je later terug moet komen. Trap hier niet in, ze willen je gewoon weer in een TukTuk praten om je zo ‘voordelig’ de stad te laten zien!

Locatie

Meer lezen over Thailand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU