Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tanjung Puting National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 17 mei, 2022

Als je op zoek bent naar een ongerepte bestemming in Zuidoost-Azië, zet dan Tanjung Puting National Park op je lijst. Dit ongelooflijke park ligt op het eiland Kalimantan in Indonesië en is de thuisbasis van enkele van de meest uiteenlopende wilde dieren. Met zijn weelderige regenwouden, kronkelende rivieren en prachtige stranden is Tanjung Puting National Park een paradijs voor natuurliefhebbers. Daarnaast is het één van de weinig overgebleven leefgebieden van de Orang-oetan.

Jungle Book in Kalimantan

Reizigers die naar Indonesië vertrekken, kiezen vaak voor eilanden als Java, Bali, Lombok of Sulawesi, maar met ruim 17.000 eilanden heeft Indonesië veel meer te bieden. Zo vond ik de Molukken, Sumbawa en Sumba prachtig. Nog zo’n bijzondere bestemming is Kalimantan. Ook wel Indonesisch Borneo genoemd.

Als je op zoek bent naar een afwisselende reis op een eiland met oogstrelende natuur, ver weg van massatoerisme, dan is een bezoek aan Kalimantan zeker de moeite waard. Tanjung Puting is de meest populaire bestemming in Kalimantan, en niet zonder reden.

De belangrijkste reden dat reizigers hier graag komen, zijn de orang-oetans zult zien. In combinatie met de ongerepte jungle, met mist bedekte bergen, kronkelende rivieren lijkt het alsof je zo Disneys Jungle Book in wandelt.

Ondanks de afgelegen ligging, is het park relatief eenvoudig te bereiken vanuit Jakarta en Surabaya. Gewapend met een klotok, een lokale boot, vaar je naar het rehabilitatiecentrum van Camp Leakey. Terwijl de klotok over de rivier tuft, spot je de halfwilde orang-oetans bij de drie belangrijkste voerstations. Het is één van de beste manieren om het Indonesische regenwoud te ervaren.

Tanjung Puting

De Orang-oetans leven hier in een beschermd gebied

6 tips om orang-oetans spotten in Tanjung Puting National Park

Het Tanjung Puting National Park staat vooral bekend om de grote hoeveelheid orang-oetangs die er leven. Wanneer je het nationale park bezoekt, heb je bijna altijd de garantie dat je een orang-oetang ziet. Daarnaast leven er ook veel neusapen in het gebied.

Het is voor veel mensen de reden om hier te komen. Maar hoe spot je deze prachtige dieren? Wij delen onze beste tips!

#1 Plan je trip!

Tanjung Puting National Park is een van de meest populaire bestemmingen in Kalimantan. Het park herbergt een grote verscheidenheid aan dieren in het wild, waaronder orang-oetans, gibbons en schildpadden. Bezoekers kunnen deelnemen aan jungletochten, riviersafari’s en nachtwandelingen.

Met zoveel te zien en te doen, is het belangrijk om je reis van tevoren te plannen. Boek je accommodatie van tevoren. Er is een beperkt aantal plekken om te overnachten, dus vroeg boeken is belangrijk. Hetzelfde geldt voor tours.

#2 Vlieg naar Pangkalan Bun

Pangkalan Bun is de dichtstbijzijnde stad. Het stelt niet zo veel voor, maar is wel de belangrijkste toegangspoort tot van het park. Dat komt doordat er een vliegveld ligt met directe vluchten tussen Jakarta en Surabaya. De meeste reizigers komen hier aan.

Toch is Pangkalan Bun niet de plek waar je moet zijn. Dat is namelijk Kumai, wat op zo’n 15 kilometer van Pangkalan Bun ligt. In Kumai vind je de meeste accommodatie en touroperators. Overigens heb je die ook in Pangkalan Bun.

#3 Boek een geschikte tour (en reserveer!)

Als je eenmaal in Kumai bent, is het tijd om een geschikte tour te boeken. En er zijn er nogal wat. De meeste tours variëren tussen de 3, 4 en 5 dagen. De beste tour is afhankelijk van je budget en tijd, maar de beste kans om orang-oetans te spotten heb je natuurlijk als je 5 dagen de jungle in trekt.

Tours kun je boeken bij touroperators in Pangkalan Bun en Kumai. Bijna alle tours komen uiteindelijk langs de 3 belangrijkste voerstations van de orang-oetans:

  • Tanjung Harapan
  • Pondok Tanggui
  • Camp Leaky

Omdat dit een van de populairste tours in Kalimantan is, raden we aan om deze tour vooraf te boeken. Als je boekt bij aankomst, is de kans groot dat er geen beschikbaarheid meer is, en heb je de reis voor niets gemaakt.

TIP ♥ – boek ALTIJD een tour die de lokale community ondersteunt én de juiste documentatie heeft om tours uit te mogen voeren. Kies dus niet voor de goedkoopste optie.

Tanjung Puting

Op de klotok naarCamp Leakey

#4 De verschillende tours

Pluis van tevoren goed uit wat voor tour je wilt boeken. Tours zijn niet goedkoop en je komt niet elke dag in Tanjung Puting dus met een goede voorbereiding haal je het maximale uit je reis. Bij zowel een 3, 4 en 5-daagse tour is de kans groot dat je orang-oetans spot.

Toch zijn niet alle tours hetzelfde. Het grootste verschil zit ‘m in wat je precies gaat doen. Wel maken alle tours gebruik van de klotok waarmee je over de rivier vaart.

Bij alle tours vaar je met een klotok over de rivier.

Het grote verschil zit in het feit dat je bij sommige tours ook trekkings in de jungle doet. Dit is vaak vanaf 4 dagen of langer. De kortste tour is 3 dagen, 2 nachten, maar hierbij heb je dus geen trekking in de jungle.

Tours zijn beschikbaar vanaf 3 tot 9 dagen.

#5 Wat kost een tour in Tanjung Puting National Park?

Een orang-oetan tour is niet goedkoop. De kosten voor een tour zijn afhankelijk van de operator, de lengte van een tour, het seizoen en het aantal mensen dat mee gaat.

Hou rekening met minimaal €500 p.p voor een 3-daagse tour. Hoe langer je gaat, hoe duurder het wordt.

Dat is een hoop geld, maar vergeet niet dat je hier ook een hoop voor krijgt. Het is een unieke ervaring die niet heel veel mensen krijgen. Je vaart in een traditionele boot over de rivier, terwijl je orang-oetans, vogels en andere aapsoorten spot vanaf de boot. ‘s Avonds komen de vuurvliegjes tevoorschijn en overnacht je onder een adembenemende sterrenhemel.

Een hoop geld, maar elke euro meer dan waard!

Tanjung National Park

#6 Reis tussen juni en september

De beste maanden om het park te bezoeken, zijn juni, juli, augustus en september. In deze maanden heb je het beste weer en de beste kans om wilde dieren te spotten. Tussen januari en februari is het klimaat prima, met temperaturen rond de 30°C. Tussen maart en april kan het extreem heet worden (35°C of warmer).

De meest regenachtige maanden zijn maart, april en november.

Locatie

Meer lezen over Indonesië?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU