Budget voor Marokko

Je kunt door Marokko reizen met een groot budget, maar ook met een kleiner budget kom je een heel eind. Reizen in Marokko hoeft namelijk helemaal niet zo duur te zijn. Door de juiste accommodaties te zoeken in het land, wat goedkoper te eten en te drinken en de goedkopere vervoersmogelijkheden te kiezen, kun je ook met kleiner budget voor Marokko een prachtige rondreis maken in het land.

Ben je benieuwd wat je reis of vakantie door Marokko ongeveer gaat kosten? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over de kosten van het reizen in Marokko.

Budget voor Marokko

Het budget dat je nodig hebt om een mooie reis te kunnen maken in Marokko, is afhankelijk van jouw wensen, eisen en verwachtingen. Iedereen reist op een andere manier. Backpackers geven nu eenmaal minder uit dan de ‘normale’ vakantieganger, hoewel de verschillen best wel meevallen.

TIP ♥ – reken op minimaal €45 tot €50 p.p. per dag als budget (excl. huurauto)

Het kan natuurlijk goedkoper, maar ook een stuk duurder. Dit is echter onze ervaring. Ook is je budget voor Marokko afhankelijk van de periode waarin je reist. In het hoogseizoen liggen de prijzen namelijk een stuk hoger.

Huurauto

In bovenstaande prijs hebben we de kosten voor een huurauto niet meegenomen terwijl dit veruit de beste optie is om Marokko te reizen. Een huurauto kost je tussen de €25 en €35 per dag, maar als je meerdere personen reist is dat voordeliger (en sneller) dan reizen met de bus.

Chefchaouen

De binnenstad van Chefchaouen

Kosten voor accommodatie

Samen met koten voor activiteiten zal accommodatie de grootste kostenpost zijn in je budget voor Marokko. In Marokko vind je vele verschillende accommodaties. Denk hierbij aan goedkope slaapzalen, maar ook aan goede hotels met privékamers.

Overigens is slapen in een riad het leukst. Een riad is vergelijkbaar met een traditioneel Marokkaans huis, vaak met binnentuig of binnenplaats, gelegen in het oude deel van de steden. Het is een typische Marokkaanse ervaring die je niet kunt missen tijdens je verblijf in dit land.

Een riad in Marrakech kost je vaak zo’n €50 tot €100 per nacht dus goedkoop is het niet. Wel erg leuk! Goedkopere opties zijn hostels. Hier boek je voor €15 tot €35 een tweepersoonskamer. Een hotel kost je vaak iets meer.

Om je een duidelijk beeld te geven van de kosten van accommodaties in Marokko, hebben we wat kosten op een rijtje gezet.

 • Bed in een eenvoudige slaapzaal in Marrakech  €8 per nacht;
 • Tweepersoonskamer in een budget hotel Casablanca ➜ €10 per nacht;
 • Kamer in hotel Shefchaouen  €30 per nacht;
 • Tweepersoonskamer in Fez  €25 per nacht;
 • Hotel aan strand Essaouira  €75 per nacht;
 • Kamperen in tent in Sahara  vanaf €90 per nacht.

Kosten per dag

Wat je per dag uit geeft aan accommodatie is echt per persoon verschillend. Wij waren gemiddeld zo’n €35 per nacht kwijt en wij overnachten altijd in tweepersoonskamers in hostels of budget hotels. Dat is ongeveer €17 p.p per nacht.

Je kunt echter ook voor €5 per nacht kun je in een gedeelde slaapzaal overnachten of voor €65 per nacht een tweepersoonskamer in een beter hotel boeken.

Doen in Marrakech

De binnenplaats van een riad

Kosten voor eten en drinken

Het eten en drinken in Marokko is niet heel duur. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten in Marokko, maar je kunt ook een duurder restaurant bezoeken en hier duurdere, Westerse gerechten eten. Net zoals bij de accommodaties in Marokko het geval is, geldt ook bij het eten en drinken dat je het zo duur kunt maken als je wil.

Wij raden aan om zoveel mogelijk lokale gerechten te proberen. Niet alleen omdat het erg lekker is, ook omdat het goedkoper is dan buitenlandse gerechten.

De gemiddelde kosten waar je rekening mee moet houden, zijn de volgende:

 • Simpel ontbijt in een restaurant  tussen de €2 en €4;
 • Ontbijt met brood uit de supermarkt ➜ minder dan €2;
 • Vegetarische stoofpunt (Tagine) tussen de €3 en €8;
 • Avondje uit eten in een traditioneel restaurant  tussen de €5 en €10;
 • Avondje uit eten in een luxe restaurant ➜ tussen de €15 en €30.
Kosten voor drinken
 • Lokaal bier ➜ tussen de €2 en €5;
 • Glas (munt)thee €0,50;
 • Kop koffie €1,50;
 • Flesje water €0,35;
 • Frisdrank  tussen de €1 en €1,50.

TIP ♥ –  houd er rekening mee dat niet alle restaurants bier mogen schenken. Als je echt een biertje wil drinken bij je eten, moet je actief op zoek gaan naar een restaurant dat bier verkoopt. Zeker buiten de toeristische gebieden zijn dit er niet veel.

Kosten per dag

Kosten voor eten en drinken lagen bij ons gemiddeld rond de €10 p.p per dag. Wij lunchte en dineerde vaak buiten de deur. Ontbijt zit vaak bij je accommodatie inbegrepen en anders kun je dit vrij goedkoop bij een lokaal restaurant of in een supermarkt krijgen.

Marrakech

Lekkere kruiden uit Marrakech

Kosten voor vervoer

De meeste toeristen verplaatsen zich in Marokko met de taxi, de bus of een huurauto. Het is niet gebruikelijk om je per fiets of brommer te verplaatsen. Naast bussen, vind je vrijwel geen openbaar vervoer in het land. Wil je met het openbaar vervoer door Marokko reizen, dan ben je dus aangewezen op de bus.

Wij raden aan een auto te huren in Marokko

De gemiddelde kosten die je kwijt bent voor het vervoer in Marokko, zijn de volgende:

 • Bus Marrakech naar Essaouira  €7;
 • Bus Casablanca naar Agadir  €17;
 • Casablanca naar Marrakech met de bus  €7,50;
 • Fez naar Marrakech met de bus €13;
 • Bus Agadir naar Marrakech  €8,50;
 • Een buskaartje voor de stadsbus €0,50.

De kosten van een taxirit verschillen per rit, maar ook per regio en vaak zelfs nog per chauffeur. Wij raden je aan om voor je ritje een prijs af te spreken met de chauffeur. Houd er rekening mee dat de taxichauffeur ook nog een fooi verwacht. Vaak wordt er zelfs van je verwacht dat je een hoge fooi geeft. Dit hoef je niet te doen, maar houd altijd wel een beetje kleingeld achter de hand om aan de taxichauffeur te kunnen geven.

Auto huren

Als je budget voor Marokko het toe laat raden we aan om een auto te huren. De wegen zijn goed, het geeft je veel meer vrijheid en als je met meerdere personen reist kun je de kosten ook nog eens delen. Het huren van een auto kan al vanaf €15 per dag, maar reken op ongeveer €30 per dag.

Auto’s kun je in elke stad en op het vliegveld huren. het is makkelijk om het vooraf in Nederland te regelen, maar niet noodzakelijk. Een goede maatschappij waar je een auto kunt huren is RentalCars. Daar heb je Nederlandse contacten en gaat het huren van een auto net zo makkelijk als thuis!

TIP ♥ – voor brandstof betaal je ongeveer €1 per liter.

Kosten per dag

Wij hebben zelf een auto gehuurd, iets dat invloed heeft op je budget voor Marokko. Wij betaalde omgerekend €29 per dag (€15 p.p.) voor de auto. Als je geen auto wil of kan huren reken dan op gemiddeld zo’n €10 per dag aan kosten voor vervoer.

Vervoer in Marokko

De taxi is vooral in de steden erg goedkoop

Kosten voor activiteiten

Natuurlijk wil je ook veel doen, zien en beleven in Marokko. Activiteiten zijn redelijk te betalen in Marokko hoewel het afhankelijk is van wanneer je in Marokko bent en in welke regio. Plan in ieder geval extra ruimte in je budget voor Marokko voor tours en activiteiten.

Er is veel te doen en zien in Marokko. Zo kun je overnachten in de woestijn, naar een traditionele hamam of een van de vele musea bezoeken. Toch zijn er ook genoeg gratis dingen te doen. Zo kun je in steden als Marrakech, Chefchaouen of Fez gratis de binnenstad bezichtigen.

Hieronder zetten we een paar activiteiten en hun kosten voor je op een rijtje.

 • Museumbezoek  tussen de €2 en €5;
 • Hamambezoek  tussen de €20 en €55;
 • Tour door de Sahara, inclusief overnachting  €90;
 • Dagje touren met een quad ➜ €20;
 • Tour met een kameel ➜ €20;
 • Kookles  €45
 • Paardrijden  €20;
 • Een surfles van 2 uur  €10 tot €15;
 • Fiets huren  €8 tot €15 per dag.

Kosten per dag

Wat je per dag aan activiteiten of tours uit geeft is afhankelijk van wat je doet tijdens je reis. Het gemiddelde gaat wel hard omhoog als je bijvoorbeeld 2 nachten in de woestijn overnacht (±€90) of een bezoek brengt aan een hamam (±€50). Wij gaven zo’n €10 tot €15 p.p per dag uit aan activiteiten.

Kosten per dag

Qua budget voor Marokko moet je rekenen zo’n €45 p.p per dag. Hier zitten de kosten van een accommodatie bij, eten en drinken en een mooie of leuke excursie. Als je met een huurauto wil reizen moet je rekenen op zo’n €20 tot €30 per dag extra.

TIP ♥ – in Marokko betaal je met de Dirham (uitgesproken als ‘dirhem’). Wij raden je aan om de actuele wisselkoers van de Dirham en de Euro even op te zoeken voor je naar Marokko gaat. Zo weet je ongeveer wat je in euro’s uitgeeft tijdens je reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven