Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer in Madagascar

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 31 augustus, 2020

Bij een bezoek aan Madagascar wil je vanzelfsprekend zoveel mogelijk van de omgeving zien. Er zijn op Madagascar verschillende mogelijkheden om rond te trekken. Maak bijvoorbeeld gebruik van het openbaar vervoer, huur een auto of trek te voet rond (ja dat kan!). Op deze pagina vertellen we je alles over het vervoer in Madagascar.

Vervoer in Madagascar

Het vervoer in Madagascar is niet zo makkelijk als bijvoorbeeld Zuid-Afrika. DE wegen zijn niet al te best en touringcars of échte toeristenbussen rijden er niet. De beste opties zijn een huurauto – al dan niet met chauffeur – of de taxi-brousses.

Vervoer met de bus

Eigenlijk gebeurd alles in Madagascar met de bus. Houd er rekening mee, dat we in dit geval niet doelen op luxe touringcars voor toeristen. Die heb je niet in Madagascar. Het vervoer in Madagascar komt neer op de taxis brousse. Een gedeelde minivan.

Het meeste vervoer in Madagascar gaat over de weg, en het wegennet verbetert gestaag. De belangrijkste wegen zijn de nationales (RN2, RN7 enz.) Deze zijn geasfalteerd. Alles daarbuiten zijn vaak zandwegen. Dit maakt dat een tocht per bus of per auto al snel een heel avontuur zal zijn!

Op Madagascar kun je kiezen voor het gebruik van busdiensten, die je naar de andere kant van het eiland brengen. Deze lijndiensten worden aangeboden door MadaBus. Tijdens een bustocht krijg je vaak veel te zien van de omgeving, wat het meer dan de moeite waard maakt om de bus te nemen tijdens een bezoek aan het eiland.

De taxi-brousses

Een alternatief voor de lijndiensten van MadaBus, is het gebruik van zogenaamde taxi-brousses. Dit zijn veel kleinere busjes, die vaak volgeduwd worden met dieren, bagage en mensen. Het comfort van deze kleine busjes is veel minder dan het comfort wat de grotere lijnbussen van MadaBus je bieden, maar ze rijden wel overal. En vooral erg goedkoop.

TIP ♥ – de taxi-brousses zijn hét vervoersmiddel in Madagascar. Oncomfortabel, maar wel goedkoop

Het zijn particuliere of coöperatieve minibussen met geregelde diensten, volgens een vaag aan te houden dienstregeling. Ze rijden op de hoofdwegen zodat ze op tijd kunnen vertrekken. Ze maken vaak tussenstops en stoppen overal om passagier in- of uit te laten stappen. Hou er rekening mee dat ze vaak zonder tijdsschema rijden.

Wat kost het?

De tarieven voor taxi-brousse variëren. Het ligt maar net aal de chauffeur, regio, de route en het aantal passagiers. Reken op ongeveer €2,50 per 100 kilometer. Spotgoedkoop dus en handig als je wil besparen op je budget.

Een ritje van Antananarivo naar de kust kost je tussen de €10 en €20.

Vervoer in Madagascar

De taxi-brousses

Reizen met de huurauto

Veel mensen kiezen voor een huurauto als vervoer in Madagascar. Zoals eerder op deze pagina beschreven werd, zijn de meeste wegen op Madagascar onverhard. Dit maakt het verstandig om bij het huren van een auto goed te letten op het type auto wat je huurt. Kies bij voorkeur voor een 4×4 terreinwagen.

Ondanks het feit dat deze auto’s duurder zijn dan niet-terreinwagens, is het gemak van een 4×4 het geld meer dan waar. Door voor een terreinwagen te kiezen kun je ook de onverharde wegen nemen, zonder bang te hoeven zijn voor ongelukken of het vast komen te zitten van de auto.

TIP ♥ – slechts een kleine 15% van de wegen geasfalteerd. 

Houd er rekening mee dat het rijden op Madagascar in geen geval te vergelijken is met de wegen, zoals we die in Nederland en België kennen. Naast het verschil tussen de verharde en onverharde wegen, loopt er hier veel wild op de wegen. Daarbij zijn andere automobilisten op het eiland niet altijd even voorzichtig bij het uitvoeren van inhaalmanoeuvres.

Met of zonder chauffeur

Je kunt er voor kiezen om een auto te huren met chauffeur of zonder chauffeur. Het heeft beide z’n voor- en nadelen op gebied van prijs en gemak. Een huurauto met chauffeur is makkelijker en veiliger omdat hij de weg kent. Het is echter wel duurder.

Een veel gehoorde vraag is of het verplicht is om een auto met chauffeur te huren. Dat is het niet. Je kunt ook zonder chauffeur rondreizen. Dan komt het neer op je eigen rijkunsten en het zoeken van de juiste route, maar het kan wel!

TIP ♥ – je kunt ook een auto huren zonder chauffeur en in Nationale Parken een tour boeken met een 4×4. Best of both worlds!

Regels

De belangrijkste vereiste is om een auto te huren is dat je een rijbewijs nodig hebt. Niet alleen je Nederlandse of Belgische rijbewijs, maar ook een internationaal rijbewijs. Daarnaast moet je minimaal 23 jaar of ouder zijn en een jaar je rijbewijs hebben.

TIP ♥ – benzine kost ongeveer €1 per liter

Hoe huur je een auto

Als je voor het vervoer in Madagascar voor een huurauto kiest kun je die op verschillende manieren huren. De makkelijkste manier is online, maar op de luchthaven zijn grote verhuurbedrijven als Avis of Europcar ook aanwezig. Als je wat meer zekerheid wil raden we aan om je auto online te reserveren.

Een kleine, normale auto, kost je rond de €35 tot €50 per dag. Een 4×4 kost al snel €75 per dag.

Vervoer in Madagascar

Er zijn wel geasfalteerde wegen

Reizen met het vliegtuig

Qua vervoer in Madagascar zijn binnenlandse vluchten wat minder populair. Het internationale vliegveld is Ivato Airport. Je kunt wel uit verschillende binnenlandse vluchten kiezen. Door voor een binnenlandse vlucht te kiezen ben je doorgaans veel sneller op de plek van bestemming, dan wanneer je de bus zou nemen. Een nadeel is dat je minder van het eiland te zien krijgt.

De binnenlandse vluchten op het eiland worden aangeboden door Air Madagascar. Naast het feit dat de vluchten veel sneller zijn dan een rit per bus, geniet je ook van een groter comfort in het vliegtuig. Daarbij hoeft een reis per vliegtuig niet veel duurder zijn dan een reis per bus. 

TIP ♥ – binnenlandse vluchten boek je het best via Skyscanner

Meer lezen over Madagascar?

2 comments

  1. kurt Ast

    Hoi,hebben de Madabussen ook toilet aan boord ?

    Met vriendelijke groet
    Kurt

  2. Stefan

    Thanks!! Toevallig tips waar we het beste een 4×4 kunnen huren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU