Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget voor Madagascar

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 3 april, 2020

Wanneer je op vakantie gaat naar Madagascar of bijvoorbeeld een rondreis wilt maken door dit land, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan het weer in het land, de manier waarop je hier het beste kunt komen, enzovoorts. Ook het budget voor Madagascar is iets om rekening mee te houden.

Het budget voor Madagascar

Het goede nieuws is dat Madagascar een relatief goedkoop land is. Wanneer je de vliegtickets voor je reis naar Madagascar eenmaal betaald hebt, zullen de overige kosten voor het verblijf en de activiteiten in het land meevallen.

Zeker wanneer je deze kosten vergelijkt met de kosten voor een verblijf in populaire Afrikaanse vakantielanden. Reizen kan verrassend goedkoop zijn. Het budget voor Madagascar is ook vaak lager dan mensen denken. Zeker als je overnacht in goedkopere accommodatie en reist met het openbaar vervoer of minivans.

TIP ♥ – hou rekening met zo’n €50 tot €80 p.p. per dag.

Wat voor reiziger ben je

Het ligt er uiteraard aan wat voor type reiziger je bent. Een backpacker geeft veel minder uit dan €50 per dag, iemand die een georganiseerde reis boekt zal misschien wat meer uitgeven. Het ligt aan de manier van reizen en vooral je accommodatie.

 • Backpacker budget  €45
 • Normaal budget  €60 tot €80
 • Luxe budget  €100 +

Hou er rekening mee dat het vrij uitdagend is om zelfstandig door Madagascar te reizen. Er rijden (nog) weinig toeristenbussen/minivans.

Allee de BaobabAllee de Baobab

Wat kost het reizen?

Wat je budget voor Madagascar moet zijn is per persoon verschillend. Het ligt aan je reisstijl. De een slaapt in dorms en eet goedkoop terwijl de ander in resorts overnacht en in restaurants eet. We kunnen je wel aardig op weg helpen bij het samenstellen van je budget voor Madagascar.

Kosten voor accommodatie

De kosten voor overnachten hebben de grootste invloed op je budget voor Madagascar. Toch hoeft het niet zo duur te zijn. In vergelijking met andere vakantielanden liggen de prijzen voor accommodatie hier relatief laag. Zeker in de grote steden.

Voor €7 heb je een prima dorm/hostel in een van de grotere steden in Madagascar. Let wel, je hoeft voor €7 geen enorme luxe te verwachten. Een hotel kost al snel tussen de €30 en €50  per nacht. Een luxe hotel kost je al snel €80 per nacht.

 • Luxe hotel in Antananarivo  €79 per nacht
 • Budget hotel in Antananarivo  €32 per nacht
 • Hostel in Antananarivo €7 per nacht
 • Hotel op Ifaty  €39 per nacht
 • Budget hostel op Ifaty  €21 per nacht
 • Hotel bij Nosy Be  €93 per nacht

 

Budget MadagascarResort op Saint Marie Island

Kosten voor eten en drinken

Het eten en drinken zal weinig invloed hebben op je budget voor Madagascar. Het is namelijk vrij goedkoop. Voor een kleine €2 geniet je al van een heerlijk diner! Ga je voor een uitgebreide vismaaltijd, dan liggen de kosten iets hoger.

Het zal je echter niet vaak gebeuren, dat een maaltijd ver boven de €10 tot €15 komt. Niet alleen de maaltijden op terrasjes op Madagascar zijn goedkoop. Ook voor het drinken betaal je hier maar heel weinig. Een biertje kost bijvoorbeeld niet meer dan €1 of €2. Voor een liter mineraalwater zal een bedrag tussen de €0,50 en €1 gerekend worden door restaurants en barretjes op Madagascar.

 • Maaltijd in lokaal restaurant  €2
 • Maaltijd in luxer/gemiddeld restaurant  €10
 • Snack van straatverkoper  €1
 • Pizza maaltijd in Antananarivo  €6
 • Lokaal biertje €1
 • Kop koffie  €1,50
 • 1 liter water  €0,50

 

Ranomafana National ParkResort op Saint Marie Island

Kosten voor vervoer

Er zijn verschillende vervoersmiddelen te gebruiken binnen Madagascar. De bekendste zijn een huurauto, de taxi brousse of een bus die door een lokale touroperator aangeboden wordt. Voor een busreis van zo’n vijftig kilometer, wat in een land als Madagascar al erg veel is, betaal je circa €3 tot €5.

TIP ♥ – het voordeel van een bus is dat je iets van de omgeving kunt zien en samen met de lokale bevolking reist, maar hou er rekening mee dat het niet heel efficiënt is

Ook voor een taxi betaal je op Madagascar niet veel. Je kunt vaak voor een bedrag tussen de €5 en €10 een heel stuk reizen. Het is op Madagascar gebruikelijk om een taxichauffeur een kleine fooi te geven voor de geleverde diensten. Uiteraard zijn ook de kosten voor vervoer afhankelijk van je budget voor Madagascar.
Het gekke is dat je soms €15 betaald om 500 kilometer af te leggen en het dubbele betaald voor de laatste 30 kilometer naar je bestemming.

Taxi brousse

We raden aan om zo veel mogelijk met de  taxi brousse te reizen. Dit zijn vrij trage en oncomfortabele minivans, maar ze zijn vaak het enige betaalbare alternatief voor je eigen huurauto. Je zult weinig of geen beenruimte hebben, maar wel een hoop geld besparen op je budget voor Madagascar. Een ritje van Antananarivo naar Antsirabe kost zo’n €3.

Budget voor Madagascar

Kosten voor activiteiten

Binnen Madagascar worden talloze activiteiten aangeboden aan toeristen. Je kunt bijvoorbeeld een van de vele nationale parken bezoeken, mits je niet in het regenseizoen naar het land trekt. In het regenseizoen zijn veel van deze nationale parken gesloten door het slechte weer. Bij een bezoek aan een nationaal park is het verplicht om een gids te nemen, die je door het park kan begeleiden. Voor een gids betaal je niet meer dan €10 tot €15.

Je kunt ook voor een andere activiteiten kiezen. Ook hierbij liggen de kosten doorgaans niet veel hoger dan tien tot vijftien euro voor een tripje van een dag. Het is niet ongebruikelijk om de bestuurder aan het eind van zo’n dag een fooi van een paar euro te geven.

 • Entrance fee Ranomafana National Park  €13
 • Entrance fee Andringitra National Park ➜ €2,50
 • Fee Andohahela National Park  €2,50
 • PADI Cursus  vanaf €350

Munteenheid

Sinds 2005 betalen ze in Madagascar met de Malagasy Ariary (Ar). Deze munteenheid verving de Franc. De meest geaccepteerde vreemde valuta is de Euro, maar ook US$ kan eenvoudig worden ingewisseld.

We raden aan je geld bij aankomst op het vliegveld te wisselen of te pinnen, omdat het moeilijker is om geld te wisselen tijdens je rondreis. Er zijn geldautomaten beschikbaar in de grote steden, maar minder in afgelegen gebieden. Op XE.com kun je de meest actuele koers vinden.

TIP ♥ – de meest geaccepteerde kaart is Visa. Neem ALTIJD een creditcard mee op reis!

Meer lezen over Madagascar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU