Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Madagascar

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 15 mei, 2020

Bij een vakantie naar Madagascar zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In het land vind je niet alleen verschillende klimaatzones met sterk uiteenlopende temperaturen, ook krijg je te maken met hoogteverschillen. Op deze pagina lees je meer over de beste reistijd voor Madagascar. 

Beste reistijd voor Madagascar

Over het algemeen kun je de maanden mei tot en met oktober als beste reistijd voor Madagascar beschouwen. Dit is het droge seizoen. Houd er hierbij rekening mee dat de temperatuur niet heel hoog is, gemiddeld tussen de 18 en 22 graden.

TIP ♥ – de beste maanden om naar Madagascar te reizen zijn mei tot en met oktober

Mocht je in het regenseizoen naar Madagascar reizen, dan ligt de temperatuur tussen de 27en 32 graden. Veel nationale parken en wegen zullen in die periode echter afgesloten zijn. Reden genoeg om het land in de periode van januari tot en met maar te vermijden.

Beste reistijd voor Madagascar

De beste reistijd voor Madagascar

De seizoenen van Madagascar

Madagascar kent twee verschillende seizoenen, namelijk: het droge en natte seizoen. Het droge seizoen valt samen met de winter op Madagascar, die van mei tot en met oktober loopt. Het warmere regenseizoen loopt zodoende van november tot en met april.

Tijdens het regenseizoen kan de temperatuur al snel oplopen tot 27-32 graden Celsius. In het droge seizoen is het aanzienlijk koeler op Madagascar. De temperatuur ligt in het droge seizoen tussen de 18 en 22 graden Celsius. Je zou verwachten dat de zomer de beste reistijd voor Madagascar is, maar dat is het niet.

Cyclonen

Je zou het hele jaar naar Madagascar kunnen, maar het regenseizoen (nov-apr) komt vaak met cyclonen en kan het beste vermeden worden! De beste reistijd voor Madagaskar is daarom tussen de maanden mei tot oktober.

Hoogseizoen

Nosy Iranja
Juli t/m augustus

De maanden juli en augustus zijn de piekmaanden, vooral vanwege de Europese schoolvakanties. Het is winter in Madagascar met aangename temperaturen overdag en frisse nachten. Duurste periode.

Tussenseizoen

Marojejy Park
Apr t/m juni + sep – okt

De beste reistijd voor Madagascar is mei tot en met oktober, maar als je het hoogseizoen wil skippen zijn dit de beste maanden. Je hebt prima weer, het is niet zo druk en prijzen liggen net iets lager.

Laagseizoen

Ranomafana National Park
Nov. t/m april

In de maanden november tot en met april heb je kans op veel regen en cyclonen. Met name rond de kust is het erg onrustig. Veel gebieden zijn ontoegankelijk. Wel goedkoop reizen.

De reistijd per maand

Veel mensen trekken in de periode van april tot en met december naar Madagascar. In deze maanden is het met name tussen juli en oktober erg druk in het land. Wanneer je in september of oktober naar Madagascar reist kun je genieten van de prachtige flora, die het land je te bieden heeft. Je vindt veel bloemen, tal van pasgeboren dieren, enzovoorts.

Mocht je in mei naar Madagascar reizen, dan tref je de prachtige groene rijstvelden. Deze rijstvelden geven het land een geheel nieuwe uitstraling! In de periode van januari tot en met maart kun je beter naar andere vakantiebestemmingen zoeken. Het is in deze periode erg nat, wat ertoe leidt dat veel parken en bijvoorbeeld wegen worden afgesloten. Dit maakt het land veel minder leuk om te bezoeken.

Nosy Be

Nosy Be in Madagascar

Beste reistijd per regio

Zoals eerder op deze pagina beschreven werd, kan de beste reistijd voor Madagascar sterk verschillen per regio. In de hooglanden van Madagascar is het door het jaar heen relatief koud, in vergelijking met andere regio’s in het land.

Ook in het oosten wijken de temperaturen en weersomstandigheden geregeld af van de standaard in het land. In het oosten vind je verschillende regenwouden, waarin het door het jaar heen behoorlijk nat en regenachtig is. In de maanden juli tot september zijn deze delen van Madagascar het natst.

In Tulear kan het in de maanden mei en juni nog af en toe regenen, met een neerslag van 10 millimeter per maand. Rond Antananarivo en Diego Suarez is het in deze periode al wel helemaal droog. Rond september begint de neerslagkans toe te nemen in deze regio’s. 

Het regenseizoen van Madagascar

Het regenseizoen, ook wel het natte seizoen genoemd, loopt van november tot en met april. Hoewel het de zomer is, is het niet de beste reistijd voor Madagascar. Het kan in deze periode veel regenen op Madagascar. Zeker aan de kust.

Hierdoor worden veel gebieden ontoegankelijk en is het reizen lastiger. Daarnaast wordt het land ook geteisterd door cyclonen in deze maanden waardoor het wat minder geschikt is als vakantiebestemming.

TIP ♥ – mocht je naar het oostelijke deel van Madagascar reizen, dan valt het regenseizoen iets anders. In dit deel van het land is het met name tussen juli en september erg nat.

Gesloten

Houd er rekening mee dat veel nationale parken en wegen in de periode van januari tot en met maart gesloten zijn op Madagascar. Het land is op dat moment te nat, waardoor deze periode van het jaar.

Meer lezen over Madagascar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU