De eilandengroep Kaapverdië bestaat uit 10 eilanden waarvan eilanden als Sal, Boa Vista en Santo Antao de bekendste zijn. Ook Fogo, of Ilha de Fogo, behoort tot één van de mooiste eilanden. Dit is het vulkanische eiland van Kaapverdië, dat voornamelijk bekend staat om de altijd rokende Pico de Fogo. Een actieve vulkaan en bovendien de hoogste berg van het land. Fogo is een van de meest interessante eilanden van Kaapverdië en wij vertellen je graag waarom!

Avontuur en natuur op Fogo

Fogo is een van de meest veelzijdige eilanden van het land. Kaapverdië is een populaire winterbestemming waar mensen graag komen om te ontsnappen aan de koude wintermaanden in Europa. De meeste mensen kiezen voor eilanden als Sal. Een fijne vakantiebestemming, maar niet meer dan dat.

Iedereen die op zoek is naar meer avontuur, spectaculaire natuur, schitterende stranden en stromend lava, zou Fogo op het lijstje moeten zetten. Het eiland is groot, wordt gedomineerd door Pico do Fogo en is vrij eenvoudig te bezoeken. Alle ingrediënten om de reis te maken!

Fogo Kaapverdië
Uitzicht op Pico do Fogo

5x leuke dingen om te doen op Fogo

Het vulkanische eiland Fogo is een van de grotere eilanden van Kaapverdië en is de perfecte plek voor een actieve vakantie. Je kunt hier prachtig wandelen, leuke dorpen bezoeken, relaxen op bizarre zwarte zandstranden en zelfs wijn proeven.

Benieuwd? Check deze leuke dingen om te doen!

#1 Beklim Pico de Fogo

Het letterlijke hoogtepunt van het vulkanische eiland is de Pico de Fogo. Deze vulkaan is 2.829 meter hoog en is hiermee het hoogste punt van de Kaapverdische eilanden. Het is bovendien een van de meest actieve vulkanen ter wereld. De laatste uitbarsting was in 2014 toen het dorp Chã das Caldeiras volledig werd verwoest.

De vulkaan domineert het landschap van het eiland, maar is zelf vrij sober. Een maanlandschap wordt het ook wel genoemd. Het is er vooral erg grauw en zwart. De aanwezigheid van de vulkaan zorgt er echter wel voor dat Fogo een van de meest vruchtbare eilanden van het land is.

Je kunt de vulkaan en het vulkanische landschap van dichtbij bekijken, maar het is natuurlijk leuke om de vulkaan te beklimmen. In de hoofdstad van Fogo, São Felipe, kun je tours boeken.  De hike naar de top duurt drie tot vier uur en het uitzicht is fantastisch. Je bent in 30 minuten weer beneden. Je bent niet verplicht een gids mee te nemen, maar het is wel raadzaam. De route naar de top wordt namelijk niet aangegeven. Bovendien kun je de lokale bevolking van het eiland financieel steunen door een gids in te huren.

Fogo
Onderweg naar Pico do Fogo
Fogo Kaapverdië
Lava en rook zijn niet ongewoon hier

#2 Bezoek Cha das Caldeiras

Cha das Caldeiras was ooit het hoogst gelegen dorp van Kaapverdië en de enige plek van het land waar wijn werd gemaakt. Dit was mogelijk door de extreem vruchtbare grond dicht bij de vulkaan. Het dorpje Cha das Caldeiras werd in 2014 vernietigd door een vulkaanuitbarsting.

Als je op het vulkanische eiland bent, kun je dit dorpje bezoeken. Het voelt misschien als ramptoerisme, maar met jouw bezoek kun je de lokale bevolking juist steunen. Daarnaast wordt het dorp langzaam weer opgebouwd door de lokale bevolking en door het dorp te bezoeken kun je ze financieel steunen.

Fogo
Cha das Caldeiras

#3 Ontdek de hoofdstad São Filipe

São Filipe is de hoofdstad van het eiland. Het is een historisch stadje met een gezellige sfeer. Reizigers die overnachten op Fogo, doen dat in São Filipe. Het is namelijk de perfecte uitvalsbasis voor de rest van het eiland en je vindt er leuke accommodaties. São Filipe is ook een van de oudste dorpen van het land.

Je kunt hier door de kleurrijke straten wandelen, maar ook prachtige foto’s maken van Portugese koloniale huizen. Deze worden ook wel sobrado’s genoemd. Je vindt ze in het oude centrum, ook wel Bila Baixa. Het is een typisch koloniale wijk me kleurrijke huizen en gezellige pleintjes.

Het bekendste plein is de Praca 12 de septembro met het ronde houten paviljoen en het kleurrijke stadhuis. Ook de lichtblauwe kerk van Nossa Senhora da Conceicao is een aanrader.

Sao Felipe, Fogo
Nossa Senhora da Conceicao

#4 Maak een tour rondom het eiland

Fogo is een redelijk groot eiland. Iets groter dan bijvoorbeeld Sal. Het eiland is prima te ontdekken als je vervoer hebt. Er loopt namelijk een weg langs de hele kust van het eiland. Waar het binnenland gedomineerd wordt door de vulkaan, is de kust schitterend.

Hier vind je de pikzwarte zandstranden, groene bebossing en lokale boerderijen. In São Filipe kun je verschillende tours boeken en het komt er op neer dat alle tours dezelfde plekken bezoeken. Je kunt ook een taxi huren en er zelf op uit trekken.

Bezoek in ieder geval Mosteiros en Sao Lourenco.

Mosteiros Kaapverdië
Uitzicht op Mosteiros

#5 Ontdek de stranden

Als je hagelwitte zandstranden en palmbomen verwacht, ben je op Fogo niet op het juiste adres. Dat wil echter niet zeggen dat je hier geen mooie stranden hebt. Sterker nog, ik vind dat de stranden van Fogo tot de mooiste van Kaapverdië behoren. De stranden op dit eiland zijn namelijk erg bijzonder.

Het populairste strand van het eiland is Ponta da Salina in São Jorge, maar het kleine strand van Praia da Vila dicht bij São Filipe is mooier. Het staat bekend om het zwart vulkaanzand. Een ander bekend strand is die bij de haven van Vale de Cavaleiros.

Fogo
Vulkaanzandstrand Praia da Vila

Beste plek om te overnachten op Fogo

De meeste mensen die op het vulkanische eiland Fogo overnachten, slapen in één van de kleurrijke koloniale huizen in het stadje São Filipe. Deze huisjes worden ook wel sobrado’s genoemd. Buiten het stadje zijn ook enkele accommodaties te vinden, maar het zijn er niet veel.

Je kunt ook overnachten in Fogo National Park, in de buurt van de vulkaan. Ciza e Rose en met name Casa Marisa 2.0 zijn. Mooie opties in de buurt van de vulkaan. The Colonial Guest House en La Fora Ecolodge zijn de beste keuzes in São Filipe, maar met €90 per nacht ook wat duurder.

De beste reistijd

Je kunt het vulkanische eiland van Kaapverdië het beste bezoeken van oktober tot en met december en van april tot en met juni. Op het eiland vind je geen witte stranden, maar toch is Fogo de perfecte winterzonbestemming.

Fogo
Uitzicht op de kust van Fogo

Hoe kom je er?

Je kunt Fogo het beste bereiken door het vliegtuig te pakken op Santiago. Vanuit Santiago is het slechts 30 minuten vliegen naar het vulkanische eiland. Ben je eenmaal op het vliegveld, dan kun je een taxi of minibusje naar São Filipe nemen. Je bent slechts 5 minuten onderweg om het stadje te bereiken.

Vind je het niet erg om wat langer te moeten reizen? Reis dan met de veerboot vanuit Santiago naar Fogo. Die doet er ongeveer drie tot vier uur over. Vanuit Brava is het slechts 60 minuten varen.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven