Hoofdmenu
reis expert header

Budget voor Paraguay

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Als je kijkt naar de populairste landen in Zuid-Amerika, hoort Paraguay daar de laatste jaren niet tussen. Wellicht begrijpelijk. Het heeft niet de Inca ruïnes zoals Machu Picchu of de stranden van Brazilië, maar toch is Paraguay zeker de moeite waard. Het land heeft een interessant verleden, indrukwekkende natuurlijke en schilderachtige koloniale steden. Maar wat kost reizen hier? Wij delen graag onze tips over het budget voor Paraguay.

Budget voor Paraguay

Een budget is ten alle tijden iets persoonlijks dus wij kunnen hier slechts een indicatie geven van wat het reizen ongeveer kost. Zo kan een low-budget backpacker hier voor zo’n €35 per dag prima reizen. Maar wil je dat?

Als je een beetje wil genieten van je reis, af en toe een comfortabele bus boekt of een goed bed in een iets duurder hotel, ben je wel iets meer kwijt. Reken voor je budget voor Paraguay op ongeveer €40 tot €50 per dag.

TIP ♥ – reken voor je budget voor Paraguay op minimaal €40-€50 per dag

Wat gaven wij uit?

Wij zijn geen low-budget backpackers. We slapen niet (meer) op dorms en reizen soms wat comfortabeler dan in de lokale bussen. Wij spendeerde zo’n €57 p.p. per dag in Paraguay. Dat kan goedkoper, maar zeker ook duurder.

 • Low budget budget €40 p.p. per dag
 • Normaal budget €60 p.p. per dag
 • Luxe budget €100+ p.p. per dag
Budget voor Paraguay

Ruïnes bij Trinidad

Wat kost reizen in Paraguay?

Paraguay is een van de meest onbekende bestemmingen in Zuid-Amerika en een van de meest gestelde vragen is; ‘wat kost reizen in Paraguay?’. Dat is een beetje afhankelijk van je reisstijl, maar hieronder hopen we je een beter beeld te geven.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie is iets schaarser dan in andere landen. Je hebt hier geen overvloed aan low-budget hostels. Hotels zijn er daarentegen wel genoeg te vinden. Zeker in de grotere steden.

Qua kosten moet je rekenen op ongeveer €10 tot €15 voor een dorm in Asunción. Een privékamer in een goed hotel kost al snel €35 per nacht. Als je in minder bekende gebieden komt betaal je vaak tot zo’n 50% minder voor een kamer.

Voorbeelden van kosten voor accommodatie:

 • Tweepersoonskamer hotel in Ciudad del Este €45
  • Budget hostel in dezelfde stad €15
 • Hotelkamer in Asunción tussen €25 en €75
 • Budget hotel Encarnación €26 (incl. ontbijt)
 • Tweepersoonskamer in San Bernardino €43

Kosten per dag

Zoals je ziet verschillen de prijzen nogal. De kosten voor accommodatie zijn vergelijkbaar met de rest van Zuid-Amerika alleen zijn de budget opties iets beperkter. Qua budget voor Paraguay heeft accommodatie de grootste invloed. Reken op ongeveer €40 per nacht voor een tweepersoonskamer. Dat is zo’n €20 p.p per nacht.

Voor deze hotelkamers betaalde we omgerekend €45 voor twee personen!

Kosten voor eten

Het eten in Paraguay is spotgoedkoop. Het is niet zo lekker als in Brazilië of Thailand (wij zijn fan van Aziatisch eten), maar zeker niet slecht. Het goedkoopste (en vaak lekkerste) eten is uiteraard het street food. Dit zijn eenvoudige maaltijden verkocht door locals op straat.

Vaak kosten deze maaltijden nog geen €5. Snacks kosten niet eens €2. Vaak zijn het gerechten met vlees, vis, groente, rijst, salade + een drankje. Voor een degelijke maaltijd in een restaurant ga je naar de €7 per gerecht, afhankelijk van waar je bent.

Het eten heeft in ieder geval niet veel invloed op je budhet voor Paraguay.

Kosten voor eten;

 • Ontbijt bij hotel  €3 tot €5
 • Simpele lunch in restaurant  €5
 • Uitgebreide maaltijd in restaurant  €19
 • Street food maaltijd €4
 • Maaltijd in lokaal restaurant €8
 • Hamburger in lokaal restaurant €2,50

Kosten voor drinken;

 • Lokaal biertje  €0,75 (import is duurder)
 • Cappuccino op terras  €1,50 tot €2
 • Flesje water  €0,45

Kosten per dag

Als je weg blijft uit de duurdere restaurants in steden hoeft het eten en drinken niet zo duur te zijn. Reken op ongeveer €15 p.p. per dag aan eten en drinken.

Budget voor Paraguay

Streetfood is the best!

Kosten voor vervoer

Het vervoer in Paraguay is ontzettend goedkoop. Dan hebben we het wel over de lokale bussen. Die rijden vaak niet op tijden en hebben last van vertraging. De luxere bussen zijn wel weer heel erg goed. Vaak uitgerust met TV, airco, WC’s etc.

Ook in Paraguay geldt dat je krijgt wat je er voor betaald. Hoe meer je betaald, hoe beter de bus. Een busreis van Asunción Terminal naar Ciudad del Este kost je nog geen €15! En dat is een rit van zo’n 5 uur.

Kosten voor vervoer;

 • Asunción naar Ciudad del Este €15
 • Encarnación naar Asunción €10
 • Asunción naar San Lorenzo €3
Taxi’s en minivans

Je kunt ook reizen met de taxi of minivans. Taxi’s zijn de beste manier om in steden rond te reizen. Uber is nog niet helemaal ontdekt in Paraguay op Asuncion na. Minivans worden vooral ingezet door toeroperators en accommodatie (pick-up service). De kosten hiervoor liggen wel iets hoger.

Kosten per dag

Vervoer heeft geen grote invloed op je budget voor Paraguay. Ten eerste is het vrij goedkoop en ten tweede reis je niet elke dag met de bus of taxi. Reken op maximaal €5 p.p. per dag.

Budget voor Paraguay

De lokale bussen 

Kosten voor activiteiten

Paraguay is geen land waar je ontzettend veel georganiseerde tours kunt boeken. Het land is daardoor wel geschikt voor iedereen die op eigen gelegenheid veel wil ontdekken. Je kunt hier uiteraard wel tours doen. Denk aan stadstours, het bezoeken van ruïnes, kookcursussen etc.

Er is hier ook veel gratis te doen. Sommige musea zijn gratis en in sommige steden worden Free Walking Tours georganiseerd.

Kosten voor activiteiten (vanaf prijzen);

 • City Tour Asuncion €30
 • Dining Tour Asuncion €18
 • Dagtour Iguazu Falls  €25

Kosten per dag

De kosten voor betaalde activiteiten hebben nauwelijks invloed op je budget voor Paraguay omdat er niet veel tours en activiteiten zijn. Eén of twee betaalde tours hebben niet echt invloed op je budget.

Pinnen in Paraguay

De grote steden en sommige dorpen hebben ATM’s waar je kunt pinnen. Vaak is dit met Visa, MasterCard en Cirrus. Sommige ATM’s accepteren geen buitenlandse kaarten dus het kan geen kwaad om zo veel mogelijk geld in één keer te pinnen.

TIP ♥ – de kosten voor een pintransactie liggen rond d 25.000 G.

Buiten de steden zijn er vaak geen pinautomaten. De meeste geldautomaten hebben een dagelijkse opnamelimiet van 1.500.000.

Neem altijd een creditcard mee. Deze worden overal geaccepteerd.

Munteenheid

In Paraguay betalen ze met de Guaraní. De actuele koers kun je hier bekijken.

Wat wij vinden:
8/10

Samenvatting

Een budget is ten alle tijden iets persoonlijks dus wij kunnen hier slechts een indicatie geven van wat het reizen ongeveer kost. Zo kan een low-budget backpacker hier voor zo’n €35 per dag prima reizen. Als je een beetje wil genieten van je reis, af en toe een comfortabele bus boekt of een goed bed in een iets duurder hotel, ben je wel iets meer kwijt. Reken voor je budget voor Paraguay op ongeveer €40 tot €50 per dag.

Meer lezen over Paraguay?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU