Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Reisinformatie Italië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Italië is een schitterend land. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, cultuur, geschiedenis, eten of wijn, er is genoeg om je bezig te houden. Het land herbergt enkele van de mooiste landschappen ter wereld, van de glooiende heuvels van Toscane tot de dramatische kustlijn van de kust van Amalfi. En natuurlijk zou een bezoek aan Italië niet compleet zijn zonder wat tijd door te brengen in Rome, een van de meest fascinerende steden op aarde. Om je op weg te helpen, delen wij graag onze reistips voor Italië.

10 échte reistips voor Italië

Italië is een van de meest populaire toeristische bestemmingen ter wereld. Het land heeft iedereen iets te bieden, van prachtige natuur tot historische steden en een wereldberoemde keuken. Italië is ook de thuisbasis van enkele van ‘s werelds beroemdste kunst en architectuur, waardoor het een waar paradijs is voor zowel geschiedenisliefhebbers als cultuurliefhebbers. En laten we natuurlijk de wijn niet vergeten! Met meer dan 400 verschillende variëteiten die in het hele land worden geproduceerd, is er zeker een drankje voor elke smaak.

You get the point… Italië is een must-see bestemming! En daarom delen wij onze tips.

#1 Plan niet te veel

Italië is een prachtig land waar veel te zien en te doen is. Toch is dat ook waar veel reizigers de fout in gaan. Het aantal mails met overvolle reisschema’s dat wij hebben gekregen is ontelbaar. Het is begrijpelijk. Je wilt zo veel mogelijk van een land zien, maar dat gaat niet altijd.

Als je er een paar weken bent, is het onmogelijk om alles te zien. Je kunt niet in één vakantie het Gardameer, Toscane, de Amalfikust, een aantal eilanden en steden als Rome, Milaan en Florence bezoeken. Maak daarom een keus.

Gun jezelf wat tijd om rond te dwalen en te verkennen. Je weet nooit wat je aantreft dus plan je dagen niet tot op het uur – laat wat ruimte voor spontaniteit! Zo haal je het meeste uit je tijd in Italië.

Comomeer

Uitzicht op het Comomeer (Varenna)

#2 Go off the beaten track

Rome, Toscane, Napels, Lombarije, Pompeii… zo kunnen we nog wel even door gaan. Italië heeft wereldberoemde bezienswaardigheden en hoewel die zeker het bezoeken waard zijn, heeft het land veel meer te bieden dan alleen deze plekken.

Een van de beste reistips voor Italië is dan ook: reis buiten de gebaande paden.

Bezoek bijvoorbeeld een kleine stad of dorp. Terwijl de grote steden een bezoek waard zijn, bieden de kleine steden en dorpen van Italië een meer authentieke ervaring. Neem de tijd om door de straten te dwalen, de lokale winkels en cafés te verkennen en een praatje te maken met de bewoners. Ga eens naar een ander meer dan het Gardameer of Comomeer. Wist je dat Italië meer dan 1.000 meren heeft?

Praat met locals. Spreek het personeel in je accommodatie aan voor tips of ongerepte plekjes. Zij weten dit beter dan welke reisgids of blog dan ook.


Lees ook: 20x leuke dingen om te doen in Italië


#3 Let op de tijd

Dit is een van de beste reistips voor Italië. Hiermee bedoelen we niet dat je overal moet haasten. Integendeel juist. We willen je graag wijzen op de drukke tijden in het land. Als je zonder stress van je reis naar Italië wilt genieten, vermijd dan de drukke periodes en plekken.

Denk aan de metro in de spits en het Colosseum op zondagochtend! Dat geldt ook voor uit eten gaan of ergens wat denken. Restaurants zijn meestal het drukst tussen lunchtijd (tussen 13:00 en 14:00 uur) en etenstijd (rond 21:00 uur).

#4 Koop entreetickets van tevoren

Wist je dat er jaarlijks 65 miljoen reizigers naar Italië komen? De meeste van die reizigers bezoeken steden als Rome, Milaan, Venetië of Florence en die gaan allemaal naar dezelfde bezienswaardigheden. Denk aan de Duomo in Florence of het Colosseum in Rome.

Dit leidt tot gigantische wachtrijen. Zeker in het hoogseizoen (juli en augustus).

Een van de beste tips is om entreetickets van tevoren te kopen. Zo vermijd je lange rijen bij populaire attracties zoals het Colosseum en de Vaticaanse Musea. Daarnaast kun je vaak profiteren van kortingstarieven voor bepaalde musea en sites.

TIP ♥ – check hier de beste tickets

reistips voor Italië

Uitzicht op Verona met de Ponte Pietra burg, de Verona Cathedral en de Duomo di Verona

#5 Reis met het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een efficiënte en kosteneffectieve manier om het land te verkennen. Je kunt heel makkelijk van stad naar stad reizen met de bus of trein, maar ook in steden zelf is het openbaar vervoer goed geregeld.

In Rome heb je bijvoorbeeld de Roma Metro Card. Met zo’n kaart heb je 1 dag (€27) of 3 dagen (€39) onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer (incl. metro) én toegang tot de Hop on Hop off bus. Meerdere steden hebben zo’n ticket.

Ook het reizen tussen steden is makkelijk met het openbaar vervoer. Het is ook veel sneller dan je denkt. De reis van Rome naar Florence duurt bijvoorbeeld “maar” 3 uur. Vergelijk dat eens met busreizen in Thailand 🙂

Een aantal populaire routes:

Liever direct zoeken?

#6 Italië is meer dan alleen het vasteland

Iedereen kent de glooiende heuvels van Toscane of de geschiedenis van Florence. Het zijn vooral de bezienswaardigheden op het vaste land die bekend zijn. En hoewel het vasteland zeker de moeite waard is om te verkennen, zijn er een aantal eilanden die zeker bezocht mogen worden.

Het eiland Sardinië is bijvoorbeeld een populaire bestemming vanwege de prachtige stranden en het heldere water. En wat te denken van Sicilië dat stranden combineert met geschiedenis. En dan is er nog het eiland Elba. Beroemd vanwege de ballingschap van Napoleon in 1814-1815.

Sardinië

Het schitterende Cala Goloritze op Sardinië

#7 Let op je kleding op religieuze plekken

Zorg er voor dat je je respectvol kleedt wanneer je religieuze plaatsen bezoekt. Dit betekent je schouders en knieën bedekken en kleding met aanstootgevende taal of afbeeldingen vermijden. Iets wat helaas nog wel eens fout gaat.

Veel mensen weten dit gelukkig wel, zeker als ze naar Azië reizen. Maar ook in Europa dien je je te houden aan bepaalde normen en waarden. Zeker op religieuze plaatsen is dat belangrijk.

#8 Reis naar het zuiden

Het noorden en zuiden van Italië zijn bijna twee verschillende landen. Het noorden wordt als “Europees” gezien terwijl het zuiden bekend staat om de Mediterraanse levensstijl. Helaas blijven veel mensen ook hangen in het noorden. Deels door de bekende steden in deze regio.

Het zuiden herbergt echter ook een aantal indrukwekkende streden. Denk aan Lecce, Bari, Foggia, Napels en het bijzondere Polignano a Mare. Steden die ten onrechte worden overgeslagen. In deze steden vind je vaak een authentiekere ervaring dan de druk bezochte steden.

Richt je dus niet alleen op het noorden!

Polignano a Mare

Het indrukwekkende Polignano a Mare

#9 Vermijd het hoogseizoen

Een van de beste reistips voor Italië, is dat je het hoogseizoen beter kunt vermijden. Vanwege zijn populariteit kan Italië behoorlijk druk zijn tijdens het hoogseizoen (juni – augustus). Als je een reis naar Italië plant, kun je overwegen deze maanden te vermijden.

Je vermijdt niet alleen de drukte, maar je bespaart ook geld op accommodatie en vliegtickets. Mei, juni, september en oktober zijn geweldige maanden om Italië te bezoeken, aangezien het weer nog steeds warm is, maar de drukte is afgenomen.

TIP ♥ – lees hier alles over de beste reistijd voor Italië

#10 Maak een road trip

Je kunt met de auto naar Italië reizen, maar je kunt ook een auto huren. Wat je ook doet: maak in ieder geval een roadtrip. Italië is een van de beste landen in Europa voor een roadtrip. In de auto zie je veel verschillende plekken en krijg je een goed beeld van het land.

Zorg er wel voor dat je een auto huurt die comfortabel is en voldoende ruimte heeft. Plan je route van tevoren en geef jezelf voldoende tijd om onderweg te stoppen. Italië herbergt enkele van de meest verbluffende landschappen ter wereld, en met de auto heb je alle vrijheid om ze te zien.

Met deze reistips voor Italië ga jij hopelijk een mooie ervaring tegemoet!

Meer lezen over Italië?

2 comments

  1. Trijnie Hartman

    Mooie site met informatie en nuttige tips over het reizen in Italië! 👌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU