Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Italië

Bijgewerkt op 1 september, 2023

De beste reistijd voor Italië is de lente (maart-juni) en herfst (september-november), wanneer de temperaturen aangenaam zijn en het niet zo druk is. De maanden juli en augustus vormen het toeristische hoogseizoen. Hoewel het heerlijk weer is, soms zelfs iets te warm, is het tijdens deze maanden ontzettend druk. Daarnaast zijn het de duurste maanden. Wil je meer weten over de beste reistijd voor Italië. Check dan al onze tips.

Wat is de beste reistijd voor Italië?

De beste reistijd voor Italië is afhankelijk van wat je tijdens je reis gaat doen. Wil je zonnen aan de Amalfi kust? Dan zijn de zomermaanden juni tot en met augustus het beste. Ga je voor een stedentrip naar Italië? Dan kun je die maanden beter vermijden in verband met de drukte en hitte. Voor een stedentrip zijn maart tot en met juni en september en oktober beter.

De maanden juli tot en met augustus zijn het beste voor een zonvakantie. Ga je voor een stedentrip naar Italië. Dan zijn maart tot en met juni en september en oktober beter.

Begin april stijgen de temperaturen met juli en augustus als heetste maanden. In de maanden juli en augustus stijgen niet alleen de temperaturen. Ook de prijzen zijn hoger. Vanaf oktober neemt de zomerse hitte af. Daarom is dit de beste maand voor een stedentrip.

De temperaturen in het zuiden blijven aangenaam in de winter. De winters in Noord-Italië zijn normaal gesproken nat en koud.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 9 11 14 18 23 26 29 29 25 20 14 10
Regen (mm) 65 60 65 75 70 65 45 60 75 90 100 105

Groen = Hoogseizoen
Oranje = Beste reistijd
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Italië

Net als ieder ander land, heeft ook Italië verschillende seizoenen. Naast de winter, lente, zomer en herfst heb je als reiziger te maken het met hoog- en laagseizoen. Veel mensen denken dat het hoogseizoen (juli en augustus) de beste tijd is om Italië te bezoeken, maar welk seizoen het beste is, is uiteraard afhankelijk van wat je wensen op vakantie zijn.

Hoogseizoen

reistijd voor Italië

Juni t/m augustus

Het hoogseizoen begint eind juni, begin juli. Hoewel het aangenaam weer is met temperaturen tussen de 25°C en 30°C, is dit niet altijd aangenaam. Voor een stedentrip is dit niet fijn. Kom je om te zonnen? Dan is het een perfecte periode. Hou rekening met drukte en hoge prijzen.

Tussenseizoen

Florence

Maart – mei, september en oktober

Dit zijn misschien wel beste maanden om Italië te bezoeken. In grote delen van het land is het weer aangenaam en het is minder druk. Daarnaast liggen de prijzen in steden als Rome en regio’s als Toscane en Amalfi een stuk lager.

Laagseizoen

regen Riomaggiore

November tot en met februari

De wintermaanden, grofweg november tot en met februari, zijn de koudste maanden. Het regent meer en veel steden ogen een beetje verlaten. Goede nieuws is dat de prijzen soms wel 30% lager liggen dan in het hoogseizoen!

Beste reistijd voor Italië per maand

De beste reistijd voor Italië komt niet aan op één maand en kan voor iedereen anders zijn. De warmste maanden van het jaar in Italië zijn juni tot en met augustus. Dat betekent echter niet dat de andere maanden niet geschikt zijn om het land te bezoeken.

Een kort overzicht per maand.

Weer in januari

Januari is koud, nat en niet heel relaxt. Daarnaast sluiten veel restaurants en hotels hun deuren om zich voor te bereiden op het hoogseizoen. Hoewel het niet de beste maand is qua weer, kan het wel een mooie maand om stedentrips te boeken. Je kunt niet op het terras zitten, maar het is overal wel lekker rustig.

– 9°C
– 65 mm


Weer in februari

Qua weer vergelijkbaar met januari en dus koud. Februari is echter ook de maand van Carnevale. Dit feestelijke evenement wordt aan het begin van de vastentijd in het hele land gevierd en biedt levendige optochten, maskerades en confetti. Het meest bekende feest is het carnaval van Venetië, een twee weken durend spektakel van maskers, verkleedpartijen en pittige feesten waarbij massa’s gekostumeerde mensen het beroemde San Marcoplein bevolken.

– 11°C
– 60 mm


Weer in maart

Het weer in maart is onvoorspelbaar. Je kan zonneschijn, maar ook regen ervaren. Het begin van de maand is meestal kouder, maar aangezien de lente officieel begint op 21 maart, beginnen de temperaturen te stijgen. Afhankelijk van wanneer Pasen valt, vinden er in het hele land vieringen plaats. De meeste hotels die voor het winterseizoen sluiten, gaan weer open vanaf Pasen, wanneer er een piek in bezoekersaantallen is.

– 14°C
– 65 mm


Weer in april

April is een ideale tijd om naar Italië te reizen. Het is niet te heet, de natuur is in bloei en je bent de drukte van het hoogseizoen voor. Je hebt wat meer kans op regen, maar laat dat de pret niet drukken. De prijzen liggen ook een stuk lager dan in het hoogseizoen.

– 18°C
– 75 mm


Weer in mei

Qua beste reistijd voor Italië, is mei een van de beste maanden. De temperaturen blijven stijgen, terwijl het land tot leven komt met kleurrijke bloemen en de lokale bevolking die meer buiten in de zon is. Daarnaast reis je in mei nog vóór het hoogseizoen en is het een stuk rustiger en voordeliger dan de aankomende maanden.

Meer over het weer in Italië in mei.

– 23°C
– 70 mm


Weer in juni

Juni is het begin van de zomer. Dat betekent dat het overal in Italië goed weer is. De goede temperaturen in juni trekken bezoekers naar de stranden en steden van Italië, en het hoogseizoen begint nu echt. In steden als Rome en Verona kunnen bezoekers genieten van prachtige openluchtvoorstellingen, terwijl zonaanbidders kunnen relaxen op het strand.

– 26°C
– 65 mm

beste reistijd voor Italië

Het bekende Manarola in Cinque Terre

Weer in juli

Juli is, samen met augustus, qua weer de beste reistijd voor Italië. Het is warm, in de steden vaak heet, en er valt weinig regen. De de schoolvakanties is het ook druk in alle delen van het land. De steden kunnen in deze tijd van het jaar verstikkend zijn en veel inwoners trekken massaal naar het strand of het platteland. Het is ook de duurste tijd om Italië te bezoeken.

– 29°C
– 45 mm


Weer in augustus

Augustus is qua weer vergelijkbaar met juli. Italianen trekken massaal naar de kust om te genieten van koeler weer en te ontspannen op het strand. Ondanks de drukte en hoge prijzen, is het wel een leuke maand met veel activiteiten en buitenleven. Reserveren van accommodatie is een must.

Meer over het weer in Italië in augustus.

– 29°C
– 60 mm


Weer in september

In september hebben de zomertemperaturen hun hoogtepunt bereikt. Overdag is het nog steeds warm, maar in de avond koelt het wel lekker af. Daarnaast zijn Italianen en de meeste toeristen nu weer aan het werk, waardoor het in steden en op de stranden een stuk rustiger is.

Meer over het weer in Italië in september.

– 25°C
– 75 mm


Weer in oktober

In oktober kun je genieten van de laatste zomerdagen, waardoor het een populaire tijd is om de steden te bezoeken. Het is rustig, de prijzen liggen een stuk lager en de temperaturen zijn aangenaam. De regen begint iets toe te nemen, maar voor een stedentrip is september ideaal.

Meer over het weer in Italië in oktober.

– 20°C
– 90 mm


Weer in november

Italië wordt kouder als de winter nadert. Een stedentrip kan, maar het is niet echt aangenaam. Daarnaast is de kans op regen vrij groot. Veel hotels en bezienswaardigheden sluiten hun deuren en bekende hiking trails worden gesloten.

– 14°C
– 100 mm


Weer in december

December is qua weer vergelijkbaar met november met als grote verschil dat het in december wat drukker is. Vooral in grote steden als Rome, Venetië, Milaan, Napels en Florence. In deze steden draaien winkels en restaurants op volle touren om de kerst en nieuwjaarsdrukte aan te kunnen. Leuke maand voor een stedentrip.

– 10°C
– 105 mm


Capri

Uitzicht vanaf Mount Solaro op Capri

Beste reistijd Toscane

De beste tijd om Toscane te bezoeken is tussen eind september en oktober en tussen april en mei. Tijdens deze maanden ervaar je aangename temperaturen en minder drukte bij de belangrijkste bezienswaardigheden. In de zomer zorgen de hoge temperaturen voor grote drukte.

In september en oktober reis je net na het hoogseizoen en dit is ook het moment waarop veel wijngaarden hun druiven beginnen te oogsten.

Het vroege voorjaar, april en mei, is een andere mooie tijd om Toscane te bezoeken. Je vermijdt het hoogseizoen, maar hebt wel aangename temperaturen. Bovendien zijn er kortere rijen op plaatsen zoals de Galleria degli Uffizi in Florence of het Colosseum.

Meer lezen over Italië?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU