Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Venetië

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Als er één stad in de wereld is die absoluut betoverend is, is het Venetië. Deze Italiaanse stad, gebouwd op 117 kleine eilanden en verbonden met 400 bruggen, is een van de meest populaire toeristische bestemmingen ter wereld. Met zijn doolhofachtige kanalen, prachtige architectuur en een scala aan restaurants en winkels, is Venetië een must-see voor elke reiziger. Maak een rondvaart in een gondel, geflankeerd door een zingende gondelier, bezoek San Marco, het toeristische hart van de stad, of dwaal door de stad. Wat je ook gaat doen in Venetië: het wordt een onvergetelijke reis.

La Serenissima

Venetië wordt ook wel La Serenissima genoemd, wat zoiets betekend als “Meest sereen“. En daar is niks aan gelogen. Ieder jaar komen er zo’n 30 miljoen reizigers naar Venetië. Dat is ruim de helft van alle reizigers die naar Italië komen.

Het geeft aan hoe ongekend populair deze stad is. Venetië is gebouwd op een netwerk van kanalen en omgeven door de Adriatische Zee en al eeuwenlang een centrum van handel en cultuur.

Er is iets magisch aan deze drijvende stad, die met elkaar verbonden zijn door een netwerk van kanalen en ruim 400 bruggen. Het feit dat de stad is gebouwd tussen honderden kanalen is al fascinerend, maar je kunt hier ook nog iconische bezienswaardigheden bezoeken, zoals de Basiliek van San Marco en de Rialtobrug. Maak een wandeling door de kronkelende straatjes of maak een rondvaart met een gondel over Canal Grande, dat zich een weg baant door het hart van de stad.

Wat veel mensen niet eens weten, is dat je Venetië ook prima kunt combineren met een strandvakantie langs de Adriatische kust of een bezoek aan Verona en het Gardameer. En je vliegt er voor nog geen €100 heen!

Venetie

Venetië met St Mark Campanile

Waarom is Venetië gebouwd op palen en kanalen?

Venetië werd gesticht op 25 maart 421 door een groep Keltische mensen genaamd de Veneti. Op dat moment was het niets meer dan moerasland en een lagune met 124 eilanden. Het lijkt onmogelijk voor zo’n grootse stad om te drijven in een lagune van water, riet en moerasland. En waarom zou je hier een stad bouwen?

De Veneti waren op de vlucht voor veroveraars en barbaren. Ze vluchtte naar wat nu Venetië is. Aangezien er zo veel mensen hier heen kwamen, moest er een stad worden gebouwd.

De bouw van Venetië, is een fascinerend verhaal. Toen de nieuwe kolonisten rond 402 na Christus op de eilanden arriveerden, werden ze geconfronteerd met de behoefte aan meer ruimte en een sterkere basis. Ze moesten manieren vinden om de eilanden te versterken, droog te leggen, te vergroten en de kwetsbare omgeving te beschermen. Daarom groeven ze honderden kanalen en verstevigden ze de oevers met houten palen.

Ze gebruikten ook soortgelijke houten palen als fundering voor hun gebouwen. Ze sloegen duizenden houten palen in de modder, zo dicht bij elkaar dat ze elkaar raakten. Daarna sneden ze de toppen af en creëerden stevige platforms voor de fundamenten van hun huizen. Omdat het hout onder water lag, rotte het niet. Vandaag de dag zijn er nog veel gebouwen in Venetië die nog steeds op 1000 jaar oude houten palen staan!

The sinking city

De laatste jaren is er veel te doen om Venetië. Het is (veel) te druk en de stad zou zinkende zijn. Druk is het zeker, maar de stad zinkt al vanaf met moment dat het werd gebouwd. Het gewicht van de stad zorgt ervoor dat het langzaam zakt. In de afgelopen 100 jaar is de stad 9 centimeter gezonken. Sommige deskundigen waarschuwen dat door de opwarming van de aarde de zeespiegel zal stijgen en uiteindelijk de Adriatische kust en de stad Venetië in 2100 zal bedekken.

10x leuke dingen om te doen in Venetië

Venetië is een stad als geen ander. Met zijn kronkelende grachten en prachtige architectuur is het gemakkelijk in te zien waarom zoveel mensen zich aangetrokken voelen tot deze unieke bestemming. We kunnen honderden dingen opnoemen om te doen, maar dit zijn naar ons idee de leukste dingen om te doen.

#1 Neem een gondel over het Canal Grande

Een bezoek aan Venetië is niet compleet zonder een wandeling langs het Canal Grande. Meer dan 170 gebouwen uit de 13e eeuw liggen langs de oevers van het kanaal en het heeft honderden jaren gediend als een belangrijke waterweg in de stad.

Het is het grootste kanaal van de stad en de thuisbasis van enkele van de meest iconische bezienswaardigheden. Geniet van het prachtige uitzicht op de Basiliek van San Marco en het Palazzo Ducale.

Bijzonder genoeg zijn er maar 4 bruggen over het kanaal. De meeste mensen verkennen het kanaal natuurlijk vanuit het water.

Een gondeltocht over het kanaal is de beste manier om Canal Grande te ervaren. Terwijl je over het water vaart, zul je betoverd worden door de schoonheid van de gebouwen langs het kanaal. Overal in de stad kun je tours boeken. Het is echter makkelijker, sneller en beter om het online te boeken. Reken op zo’n €25 p.p. 

Venetie

Een gondelvaart over het Grand Canal

#2 Wandel over het Saint Mark’s Square (Piazza San Marco)

Het San Marcoplein (Piazza San Marco) is de meest toeristische bestemmingen in Venetië. En dat klinkt negatiever dan we bedoelen, want het is een indrukwekkend plein. Het grote plein herbergt enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad, waaronder de Basiliek van San Marco, de Campanile en het Dogenpaleis.

De prachtige architectuur is ongeëvenaard en zal iedereen weten te waarderen. Ook als je niks met architectuur hebt. Een wandeling over het plein is een geweldige manier om de sfeer van deze historische stad op te snuiven.

Het is het hart van de stad. De plek waar alles en iedereen komt tijdens zijn of haar reis door Venetië, dus het is ook een leuke plek om gewoon mensen te kijken.

Piazza San Marco

Piazza San Marco van boven

#3 Bewonder de Basiliek van San Marco

De Basiliek van San Marco is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Venetië en is zeker een bezoek waard. De basiliek is sierlijk, met een torenhoge koepel, ingewikkelde mozaïeken en weelderige marmeren vloeren.

Het is gebouwd in 1092 en is nog steeds een van de belangrijkste religieuze gebouwen in Noord-Italië.

Het is ook de thuisbasis van enkele van de meest gekoesterde kunstwerken van Venetië, waaronder het beroemde Pala d’Oro-altaarstuk. Zelfs als je niet religieus bent, is het onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de pure schoonheid van deze kerk.

En als je het geluk hebt om op een zonnige dag te bezoeken, zorgt het licht dat door de glas-in-loodramen schijnt voor een onvergetelijke ervaring. Of je het nu van buiten bewondert of naar binnen gaat om zijn wonderen te ontdekken, de Basiliek van San Marco is een must-see voor elke bezoeker van Venetië.

Basiliek van San Marco

De indrukwekkende Basiliek van San Marco

#4 Bezoek ook het Doges Palace

Samen met de Basiliek en het plein, is het Dogenpaleis een van de meest indrukwekkende plekken van de stad. Het paleis was ooit het huis van de Doge, de opperheerser van Venetië. Het is een prachtig gebouw met een grote entreehal, prachtige staatsvertrekken en een schitterende kunstcollectie.

Het paleis dateert uit 1424 en bevindt zich ook op het San Marcoplein, maar kijkt uit op het grote kanaal.

Binnen is het paleis net zo indrukwekkend als buiten. Gelukkig kun je het paleis bezoeken. Rondleidingen door het paleis zijn beschikbaar en het wordt aangeraden om wat tijd te besteden aan dit paleis. De moeite waard!

TIP ♥ – er zijn speciale “Skip the Line-tours” voor het Dogenpaleis en de Basiliek van San Marco

Doge's Palace

Het Doge’s Palace op het Saint Mark’s Square (Piazza San Marco)

#5 Beklim de Campanile

Zoals elke Venetiaan je zal vertellen, is het beklimmen van de Campanile een van de beste dingen om te doen in de stad. Deze torenhoge toren biedt een adembenemend uitzicht over de hele stad.

De Campanile is ook een belangrijk historisch monument, omdat het tijdens de Republiek Venetië als uitkijktoren werd gebruikt. Tegenwoordig kun je de lift naar de top van de toren nemen en genieten van een panoramisch uitzicht op het San Marcoplein en de omliggende grachten.

Je kunt ook naar de top klimmen. Er zijn 205 treden. De toren is 50 meter hoog.

Campanile Venetie

Uitzicht op Campanile vanaf het water

#6 Wandel over de Ponte di Rialto

Er zijn precies 391 bruggen in Venetië, 403 als we de Giudecca meerekenen, die 150 kanalen oversteken. Deze 391 bruggen in Venetië verbinden de 117 eilanden waarop de stad is gebouwd. Bruggen vormen een essentieel onderdeel van de stad.

De bekendste, oudste en meest indrukwekkende brug is de Ponte di Rialto. Het dateert uit de 16e eeuw en is de oudste brug in de stad en overspant de breedte van het Canal Grande. Jarenlang was het de enige manier om het kanaal over te steken en als zo was het een onmisbare schakel tussen de wijken San Marco en San Polo.

Tegenwoordig is de Ponte di Rialto nog steeds een belangrijke verkeersader, maar het is ook een populaire toeristische bestemming op zich. Wat opvalt is de sierlijke architectuur van de brug en het uitzicht op het kanaal.

De brug was ooit van hout, totdat het in 1524 instortte. Na dit incident werd een sierlijke stenen brug gebouwd die er nog steeds staat.

Venetië

De Rialto Bridge

#7 Bewonder het Teatro La Fenice

Als er één land ter wereld is, waar je mooie theaters kunt bezoeken, dan is het Italië. Zo heeft Milaan het Teatro alla Scala. Venetië heeft het Teatro La Fenice. Het is een van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad.

Gebouwd in de 18e eeuw, heeft het theater enkele van de beroemdste artiesten van Opera gespeeld, en het elegante ontwerp is een passend decor voor de dramatische uitvoeringen die binnen de muren plaatsvinden. Een bezoek aan Teatro La Fenice is een must voor elke operaliefhebber, en zelfs als je niet bekend ben met het genre zal je onder de indruk zijn.

Tickets kunnen vooraf of op de dag van de voorstelling worden gekocht en er zijn ook een aantal rondleidingen beschikbaar die inzicht geven in de geschiedenis van dit Venetiaanse monument.

#8 Ga naar de Bridge of Sighs

De Bridge of Sighs is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Venetië, en niet zonder reden. Het ingewikkelde ontwerp en de romantische geschiedenis maken het een must voor elke bezoeker van de stad.

De brug, gebouwd in het begin van de 17e eeuw, was oorspronkelijk bedoeld om het Dogenpaleis te verbinden met een detentiecentrum. De naam Bridge of Sighs, ook wel Brug der Zuchten, komt van de overtuiging dat gevangenen zouden zuchten als ze de brug overstaken, wetende dat ze op het punt stonden gevangen te worden genomen.

Tegenwoordig is de brug een populaire toeristische bestemming en het prachtige ontwerp is het bewonderen waard.

Venetië

De Bridge of Sighs

#9 Bezoek de eeuwenoude Chiesa di Santa Maria Assunta

Chiesa di Santa Maria Assunta is een indrukwekkende kerk op het eiland Torcello. De buitenkant van de kerk is bedekt met prachtige mozaïeken en het interieur is versierd met prachtige fresco’s.

De kerk is gebouwd in 1729 en is een van de nieuwere kerken in Venetië, maar het is nog steeds belangrijk en het interieur bevat een aantal indrukwekkende kunstwerken, zoals het martelaarschap van St. Lawrence door Titiaan.

Je kunt ook de crypte verkennen, die de overblijfselen van enkele van de vroegste burgers van Venetië bevat.

Chiesa I Gesuiti

Het interieur van Chiesa I Gesuiti

#10 Bezoek de beste eilanden van Venetië

Er zijn meer dan 100 eilanden in Venetië! De stad is gebouwd op een groep kleine eilanden in de lagune van Venetië, die zelf deel uitmaakt van de grotere Adriatische Zee. Hoewel de meeste eilanden van Venetië onbewoond zijn, zijn er een aantal die je moet zien.

Dit zijn ze.

San Giorgio Maggiore

Dit is een van de kleinere afzonderlijke eilanden die niet is verbonden met de belangrijkste kanalen van Venetië. San Giorgio Maggiore ligt op korte afstand van Venetië en het Grande Canal en kan worden bereikt met de vaporetto of een watertaxi.

Gelegen op het eiland is het fantastische San Giorgio-klooster, de kerk van San Giorgio Maggiore en de grote campanile die een afspiegeling is van die op het San Marcoplein.

Murano

Murano is een van de andere eilanden. Dit land bestaat eigenlijk uit verschillende kleine eilanden die met elkaar zijn verbonden door een reeks kanalen en bruggen (net als Venetië). Murano heeft een geweldige charme en is vaak niet zo druk als de belangrijkste delen van Venetië.

Bezoek hier de Basilica dei Santa Maria, de Campo Santo Stefano en het Palazzo Da Mula.

TIP ♥ – boek een eilandentour.

San Giorgio Maggiore

Het eiland San Giorgio Maggiore

Hoeveel dagen heb je nodig?

Er is geen standaard antwoord op deze vraag, omdat iedereen Venetië anders ervaart. Sommige zijn tevreden om gewoon door de straten te slenteren en de bezienswaardigheden en geluiden van deze unieke stad in zich op te nemen. Anderen willen misschien elke kerk en elk museum bezoeken, of een ontspannen boottocht maken over elk kanaal.

Weer anderen brengen hun dagen misschien liever door in Venetië en genieten van de lokale keuken en winkelen voor Murano-glas en Venetiaans kant.

Wat je interesses ook zijn, reken op minimaal 2 volle dagen om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien. Vier dagen zou nog beter zijn.

Venetië in twee dagen

Venetië in twee dagen. Het is krap, maar als je echt niet meer tijd hebt kan het wel. Dag één staat ​​in het teken het verkennen van de grachten. Begin met een cruise over het Canal Grande. Huur dan een gondel en verken de kleinere grachten in je eigen tempo. Sluit af met een wandeling rond het San Marcoplein en bewonder de prachtige basiliek en het Dogenpaleis.  Ga ‘s avonds naar een van de vele restaurants van de stad voor authentieke Italiaanse gerechten.

Op dag twee is het tijd om de musea en andere bezienswaardigheden van Venetië te verkennen. Beklim de Campanile en ga daarna naar het Teatro La Fenice om vervolgens de bekende Ponte di Rialto en Bridge of Sighs te bezoeken. Beëindig je dag ten slotte met een boottocht bij zonsondergang over het Canal Grande. Een hoogtepunt!

Venetië in vier dagen

Begin de eerste twee dagen zoals hierboven en maak zeker een gondeltocht door de grachten. Hierdoor krijg je een idee van de indeling van de stad en kun je tegelijkertijd enkele van de beroemdste bezienswaardigheden zien, zoals de Rialtobrug en het San Marcoplein.

Op dag drie maak je een dagtocht naar een van de naburige eilanden van Venetië, zoals Murano of Burano. Deze eilanden zijn op zichzelf al de moeite waard om te verkennen en zorgen voor een geweldig dagje uit. De laatste dag in Venetië breng je door met het verkennen van enkele van de musea en kunstgalerijen van Venetië. Hoogtepunten zijn onder meer het Palazzo Ducale, dat een indrukwekkende kunstcollectie herbergt, en de Peggy Guggenheim-collectie, met werken van enkele van de beroemdste kunstenaars van de 20e eeuw.

Venetië

Wie wil er hier niet lopen?

Is Venetië duur?

Ook die vraag is per persoon verschillend. Een backpacker zal minder uitgeven dan iemand die een romantisch tripje heeft gepland. Goedkoop is het in ieder geval niet.

Hotelprijzen in Venetië beginnen rond de €100 per nachtt, met luxe accommodaties die aanzienlijk meer kosten. Als je geld wilt besparen, overweeg dan om in een naburige stad te verblijven en een dagtocht naar Venetië te maken. Als je eenmaal in de stad bent, kun je per boot of te voet de grachten verkennen. Gelukkig zijn bekende bezienswaardigheden zoals de Basiliek en het plein gratis.

Een rondvaart in een gondel, kost je al snel €80 als je deze vóór zonsondergang boekt. Wil je tijdens zonsondergang in een gondel zitten? Reken dan op €100. De prijs is niet per persoon, maar per gondel.

De beste wijken om te overnachten

Venetië is een flinke stad en als het aankomt op overnachten zijn er tal van opties waar je terecht kan. Van super-de-luxe resorts tot kleinschalige hotels en hostels. Airbnb, appartementen en zelfs vakantiehuizen zijn ook beschikbaar. Het “beste” hotel bestaat dan ook niet omdat iedereen andere verwachtingen heeft.

Wat we wel kunnen doen is de beste wijken om te overnachten uitlichten.

San Marco | In het centrum met bezienswaardigheden

San Marco is de perfecte plek om te verblijven als je in het hart van de stad wilt verblijven. Deze buurt herbergt enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad, waaronder het Dogenpaleis en de Basiliek van San Marco. Het is ook een geweldige plek om mensen te kijken en te genieten van de levendige sfeer.

De toplocatie van San Marco zorgt voor een prachtig uitzicht op de lagune en de nabijgelegen eilanden. Je vindt er de beste en meeste accommodaties, maar ook de duurste.

San Polo | Cultureel, leuk voor families

De kleinste wijk van Venetië, grenst aan de Canale Grande, Dorsoduro en Santa Croce. San Polo is goed gelegen in het hart van Venetië, dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties. Bovendien vind je hier kerken, musea, restaurants en winkels en de Rialtobrug. Hier verblijf je dicht bij het centrum, maar niet in het duurste gedeelte.

Cannaregio | Budgetvriendelijk en goed nachtleven

Als je op zoek bent naar een mix van geschiedenis, cultuur en nachtleven, dan is Cannaregio de perfecte plek. Cannaregio, gelegen in het noorden van de stad, is een van de oudste wijken van Venetië. De kronkelende straatjes en middeleeuwse steegjes zijn gevuld met cafés, winkels en restaurants. En natuurlijk zou een bezoek aan Cannaregio niet compleet zijn zonder een stop bij de wereldberoemde Rialtobrug. De buurt is ook de thuisbasis van enkele van de beste bars en nachtclubs van Venetië.

Castello | Budgetvriendelijk en pittoresk

Castello is de grootste van de wijken en is een van de beste wijken om te verblijven in Venetië. Het is niet alleen goedkoper dan veel andere delen van de stad, maar het is ook ongelooflijk pittoresk. Er zijn tal van attracties om te bezoeken in deze wijk, waaronder Museo di Palazzo Grimani, de basiliek van Santi Giovanni e Paolo en Scuola Grande di San Marco.

San Polo

Een gondelier in San Polo

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om in Venetië te komen, is door er naar toe te vliegen. De stad heeft meerdere vliegvelden waarvan Marco Polo het grootste is. Een ticket kost vaak niet meer dan €200 voor een retourtje. Hele fanatieke autorijders kunnen naar Venetië rijden. Reken op 15 uur rijden.

Marco Polo Airport naar centrum

Als je met het vliegtuig komt, moet je nog van het vliegveld naar het stadscentrum. Er zijn meerdere mogelijkheden, maar de leukste manier is een watertaxi van het vliegveld naar het centrum. Zo’n ritje kost niet meer dan €35 per persoon en is een unieke ervaring. Je ziet gelijk een groot deel van Venetië. De tocht duurt 45 tot 60 minuten.

Je kunt ook met de bus. Dit kost ongeveer €10 per persoon en de rit duurt een half uurtje.

Locatie

Meer lezen over Italië?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU