Duiken met witte haaien in Zuid-Afrika

Sinds ik Discovery Channel heb ontdekt staat duiken met witte haaien al op mijn bucket-list. Het was er in al die jaren niet van gekomen. Witte haaien zijn niet zeldzaam, maar je komt ze ook niet in elk land tegen (gelukkig maar). Toen we onze reis plande naar Zuid-Afrika stond er één ding bovenaan mijn to-do list: buiken met witte haaien in Gansbaai.

Ik kan me voorstellen dat het niet bij iedereen op de bucket-list staat, maar voor degene die het wel graag willen doen, heb ik mijn tips en ervaringen op een rij gezet.

Unieke ervaring

Duiken met witte haaien in Gansbaai is een unieke ervaring. Iedereen kent de beelden van verschillende TV kanalen van mensen die in een kooi springen om deze mega haai van dichtbij te zien.

Ik had er jaren naar uitgekeken en me van alles voorgesteld. Toch is het behoorlijk spannend als je eenmaal in de kooi springt om face-to-face met dé Great White in het water te liggen.

Dit was de grootste haai die we zagen

Waar in Zuid-Afrika kan je duiken met witte haaien

De plek om te duiken met witte haaien in Zuid-Afrika is Gansbaai in Zuid-Afrika. Witten haaien zullen ongetwijfeld ook in andere delen van het land zwemmen, maar Gansbaai is de beste plek om deze bijzondere dieren in het wild te spotten.

Gansbaai ligt op zo’n 2,5 uur rijden van Kaapstad. Als je een tour boekt om te duiken met witte haaien kun je dat in Kaapstad regelgen, maar je kunt ook op eigen gelegenheid naar Gansbaai rijden. Dat scheel in de kosten.

Hoe kom je hier

Je kunt zelf naar Gansbaai rijden. Als je een tour boekt heb je vaak de keuze om een tour te boeken met of zonder vervoer van Kaapstad naar Gansbaai. Je kunt dus ook een tour boeken als je zelf al in de buurt van Gansbaai bent.

Zo kom je ook in Gansbaai als je bijvoorbeeld besluit de Panoramaroute te vervolgen langs de kust in plaats van het binnenland in te rijden.

TIP ♥ – je moet ALTIJD van tevoren boeken. Je kunt niet zomaar langsrijden. Lees hier hoe je een tour boekt.

Duiken met witte haaienGansbaai

Hoe boek je een tour

Een tour boeken is niet zo heel lastig.  Google op ‘duiken met witte haaien in Gansbaai’ (beter in het Engels) en binnen no time heb je de touroperators gevonden ie de tour aanbieden. Er zijn behoorlijk wat operators te vinden die de tour aanbieden.

Ik boekte zelf bij Shark Lady Adventures. Een organisatie die zich tevens inzet voor de Great White en hun leefomgeving.

Een andere bekende site om tours te boeken/vergelijken is Great White Shark Diving.

Je kunt in principe overal boeken als het binnen je budget past. Bekijk wel goed naar de projecten waar ze zich mee bezig houden. Het is belangrijk dat ze aangesloten zijn bij de juiste instanties.

Wat kost het

De kosten van duiken met witte haaien is afhankelijk van de tour die je boekt. Je kunt namelijk ook op de boot mee, zonder in de kooi te duiken. Cage Dive kost het volgende:

  • Duiken vanaf Gansbaai 2.000R  (± €125)
  • Niet duiken (viewing on board) 1.900R (± €120)
  • Kinderen (12 jaar en jonger – viewing only) 1.500R (± €95)
  • Transport vanaf Kaapstad 500R (± €30)


TIP ♥ – pick-up in Kaapstad is vroeg! Meestal wordt je rond 4:00 uur opgehaald

Hello

Mijn ervaring

Duiken met witte haaien stond al heel lang op mijn bucket-list. Toch is het duiken in Gansbaai wat anders dan ik op Discovery Channel had gezien. Je zit hier niet in Australië met lekker warm, helder blauw water.

De tour is super geregeld. Er gaat een maximaal aantal mensen mee zodat iedereen evenveel tijd in het water heeft.

Verwacht echter niet dat je omringt wordt door witte haaien.

Hoe is de tour

Witte haaien zijn wilde dieren. Die komen niet op commando naar de boot zodat jij ze vanuit de kooi kunt spotten. Je spendeert zo’n 3 uur op het water. Soms lig je een half uur in het water zonder een haai te zien.

De haaien worden gelokt met vlees. Dat klinkt toeristisch, maar alle organisaties moeten voldoen aan strenge eisen en een deel van de opbrengst afstaan aan onderzoek naar de witte haai. Witte haaien spotten is ook geen garantie. Het kan zijn dat ze geen honger hebben.

Niet echt duiken

Je gaat met 3 of 4 personen tegelijk de kooi in. Afhankelijk van de organisatie en de lengte van de deelnemers. De kooi gaat niet onder water. De bovenkant van de kooi steekt boven het water uit zodat je, als er geen haaien zijn, gewoon boven water adem kunt halen.

TIP ♥ – je hoeft dus geen duiker te zijn. Het is meer snorkelen dan duiken

Zodra er een witte haai (of andere haai) wordt gespot roept de ‘shark spotter’ op de boot ‘DIVE’ en op dat moment duw je jezelf onderwater in de hoop een haai te spotten. Doordat het water niet kristalhelder is is het soms even zoeken wáár de haai vandaan komt.

Dat maakt het extra spannend want uit het niets duikt er ineens een Great White van 4 meter of langer voor de kooi!

Andere haaien en dieren

Ik noemde het net al. Er zitten hier niet alleen maar witte haaien, maar ook andere haaien. Ik ben geen bioloog, maar de shark spotter vertelde dat er ook veel bruine haaien in de baai zitten. Deze kunnen ook erg groot worden, maar daar kom je uiteindelijk niet voor.

Onze shark spotter vertelde overigens eerlijk of het om een witte haai of een bruine haai ging.

Wij hebben in totaal 2 witte haaien gezien waarvan de grootse 4 meter was.

Op de weg terug spotten we zelfs nog walvissen. Super tof om dat nog te zien!

Duiken met witte haaienHaai

Walvis onderweg terug naar de kust

Zijn er risico’s?

Duiken met witte haaien is 100% veilig. Shark Lady Adventures heeft een 100% safety record, net als alle andere operators die het aanbieden. Het blijven wilde dieren, maar ze nemen veiligheid hier erg serieus. Dat moet ook wel.

Iedereen die zicht niet aan de vooraf gestelde regels houdt, wordt uit de kooi gehaald en mag het water niet meer in.

Voordat de tour begint krijg je eerst duidelijk instructies. Waar je je handen en benen moet houden (een extra railing in de kooi), wanneer je je hoofd onder water moet doen en het belangrijkste: dat je nooit je benen of handen uit de kooi mag steken. Doe je dat wel? Dan wordt je uit de kooi gehaald en is je tour voorbij.

Er gaan zo’n 5 personeelseden mee die allemaal getraind zijn in de omgang met haaien en eventuele ongelukken. Er is in al die jaren gelukkig nog nooit iets gebeurd.

Is het je geld waard

Ja. Maar bij bij stond duiken met witte haaien (in Gansbaai) ook heel erg hoog op het lijstje. Al had het me €1.000 gekost had ik het ook gedaan. €125 is een hoop geld, maar de ervaring vergeet je nooit.

Daarnaast is het een mooi verhaal op verjaardagen 😉

    Meer lezen over Duiken met witte haaien in Zuid-Afrika?

4 gedachten over “Duiken met witte haaien in Zuid-Afrika”

  1. Thnx voor de nuttige info, ik ga volgend jaar naar z Afrika .
    Als duiker stond dit al zeeeeeeer lang op mijn to do lijstje

  2. Het is mijn droom om de witte haai van dichtbij te zien. Overal lees je dat de witte haai door orka’s verdreven zijn en dat de populatie 0 is. Tegelijkertijd kun je nog wel tours boeken. Is de populatie aan het toenemen of heeft het echt geen zin om dit nu te gaan doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven