Hoi An Lantern Festival

Als je van plan bent naar Vietnam te gaan, is de kans groot dat Hoi An op je to-do lijstje staat. Als je deze pittoreske stad wil bezoeken mag je het Hoi An Festival niet missen. Het Hoi An Lantern Festival is een van de meest unieke ervaringen in heel Vietnam. Wij delen onze tips.

Wat is het Hoi An Lantern Festival

Hoi An is de meest sfeervolle en traditionele stad van Vietnam. Als je al gegoogeld hebt op Hoi An, ben je de bekende lantaarns, of lampionnen, zeker tegen gekomen.

Tijdens het Hoi An Festival worden elk jaar, rond de 14e van de maand (volle maan), lantaarns verlicht. Kaarsen worden onder in de kleurrijke papieren lantaarns geplaatst en in de Hoai-rivier gezet als een offer aan de God en aan de voorouders.

Het Hoi An Festival begint rond 17.30 en duurt tot ongeveer 22.30 uur. De elektriciteit in de stad wordt beperkt waardoor het écht donker wordt en de lantaarns beter zichtbaar zijn.

TIP ♥ – als je er heen gaat, zorg dan dat je op tijd bij de Japanese Covered Bridge en Cau An Hoi Bridge bent.

Geschiedenis

Vroeger was Hoi An een havenstad waar kooplieden van over de hele wereld kwamen, waaronder Japanners. Het waren de Japanners die de kleurrijke lantaarns meebrachten om ze voor hun huizen te hangen. De lokale bevolking begon hetzelfde te doen in dezelfde hoop dat het geluk zou brengen.

Het waren dus eigenlijk de Japanners die de lantaarns in Hoi brachten. Het was echter pas in 1998 dat de autoriteiten besloten de lantaarns te combineren met de maandelijkse viering van de volle maan. Het Hoi An Lanterns Festival was geboren!

https://www.youtube.com/watch?v=QEfVNmiJblo

Wanneer is het Hoi An Festival?

Het Hoi An Festival in Vietnam wordt elk jaar, rond de 14e van de maand (volle maan), gevierd. Het is de reden dat duizenden reizigers en locals elk jaar richting Hoi An reizen om een glimp op te vangen van dit bijzondere fenomeen.

Overigens worden lantaarns elke avond in verlicht, ongeacht of het lantaarnfestival is of niet.

Hoi An Lantern Festival 2023 data

Maand 2022 2023 2024
Januari 5e 24e
Februari 4e 23e
Maart 5e 23e
April 4e 22e
Mei 3e 21e
Juni 1e 19e
Juli 1e & 31e 19e
Augustus 29e 17e
September 28e 16e
Oktober 28e 16e
November 26e 14e
December 26 26e 14e
Hoi An Festival lantaarns in Vietnam
De bekende lantaarns tijdens het festival in Hoi An

Tips voor het festival

Het festival wordt elk jaar door duizenden toeristen bezocht. Het is helaas niet meer zo authentiek als het ooit was (daarover later meer).

Met deze tips hopen we dat je beter voorbereid bent.

Waar moet je zijn

Oude centrum rondom Japanese Covered Bridge en Cau An Hoi Bridge of op de Hoai-rivier.

Hoe laat begint het

Het festival begint rond zonsondergang. Er is niet echt een vaste tijd dat het begint of eindigt, maar het duurt grofweg van 17.30 en duurt tot ongeveer 22.30 uur.

Wees op tijd

Iedereen wil het beste plekje en het wordt ongelooflijk druk. Zorg daarom dat je op tijd bent als je een goed plekje wil voor foto’s (wat een hele opgave is). Februari is overigens de drukste maand omdat dan ook het nieuwe jaar wordt gevierd.

Laat je niet afzetten

Onderhandel over prijzen als je een boat trip (sampan ride) wil maken. Hetzelfde geldt als je een lantaarn wil kopen. Tijdens het festival schieten prijzen omhoog dus onderhandel!

Is het de moeite waard?

Na het lezen denk je misschien: ‘hier moet ik heen!’. Dat was ook onze gedachte toen we hier over lazen.

Het Hoi An Lantern Festival is een prachtig festival, een van de meest bijzondere die wij in Azië hebben meegemaakt. Het is ontzettend sfeervol en bijzonder om mee te maken.

Maar…

Hoi An is altijd al een van de meest bezochte plekken van Vietnam. Te toeristisch, gecommercialiseerd zou je kunnen zeggen. Tijdens Festival wordt dit alleen maar erger. Duizenden reizigers en locals lopen het stadje plat. Het is niet normaal hoe druk het is tijdens zo’n festival.

Ties: “Overal vind je verkopers die lantaarns willen verkopen, je loopt schouder aan schouder met honderden andere en wordt elke 10 seconde aangesproken of je een ‘boat trip’ wilt boeken”.

Wij waren er zelf in 2009. Toen was het al redelijk druk. Vloggers TrueLoveTravels laten echter goed zien hoe het vandaag de dag is (actie vanaf 1:50). Zoals ze zelf mooi zeggen: het festival is voer voor massatoerisme.

    Meer lezen over Hoi An Lantern Festival?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven