Etiquette in Japan

Japan is een van de leukste landen in Azië. Wij zijn er meerdere keren geweest en elke keer ontdekken we nieuwe dingen. Dat is ook niet zo gek in een land dat bijna 10x zo groot is als Nederland. De mensen, de natuur, de steden en vooral het dagelijkse leven zijn compleet verschillend dan wat wij gewend zijn. Wil jij ook reizen in Japan? Hou dan rekening met de (reis) etiquette in Japan.

Wij delen graag onze tips!

Wat (niet) te doen tijdens het eten

Eten is een feestje in Japan. Nu ben ik enigszins bevooroordeeld aangezien gek ben op Japans eten, maar je zult merken dat de Japanse keuken veel meer is dan alleen sushi. Bij het eten speelt de etiquette in Japan een grote rol.

De ’tafelregels’

Voordat je gaat eten in Japan zegt men vaak ‘Itadakimasu‘ wat zoiets betekent als ‘Ik ben blij deze maaltijd te krijgen‘. Na het eten zegt men vaak ‘gochisosama desu‘, wat zoiets betekent als ‘bedankt voor het eten‘.

TIP ♥ – wij aten in Gora bij Mount Fuji voor het eerste Okonomiyaki. Een van de lekkerste dingen die je in Japan kunt eten!

Het is gebruikelijk om je bord leeg te eten en vragen om de restjes mee naar huis te nemen wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Ga je met een groep Japanners uit eten? Wacht dan eerst tot iedereen zit en eten heeft. Neem niet zomaar het laatste stukje van het bord, vraag dit eerst!

De bekende okonomiyaki

Sushi happen

Je kunt mij elk moment van de dag wakker maken voor sushi. Ik heb heel wat sushi gegeten in Japan. Dit wordt niet alleen met stokjes gegeten, maar ook met de handen. Het schijnt dat dit een regionale kwestie is.

In het westen van Japan (Osaka, Hiroshima enz.) eet men met stokjes. In Oost-Japan (Tokyo, Fuji, Nikko enz.) eet men met de handen. Dit is echter geen harde regel en wij hebben alle Japanners met stokjes zien eten.

TIP ♥ – wat je ook doet, steek je stokjes nooit in een V-vorm in je eten en richt nooit met je stokjes op iemand anders.

Lekker noedels slurpen

Noedels, ramen, udon, soba of welke vorm van noedels dan ook, is voor Japanners wat aardappels voor Nederlanders is. Tijd om naar Tokyo of Kyoto te verhuizen dus 😉 Iets wat meteen opvalt is dat mensen noedels slurpen.

Iets wat in Nederland niet echt netjes is, maar onderdeel is van de etiquette in Japan. Het is een geaccepteerde gewoonte. Japanners verwachten niet dat jij dit ook doet, maar laat ze in hun waarde als ze het zelf wel doen.

De bekende okonomiyaki

etiquette in Japan

Een lekker hapje op Amami Oshima

Dagelijkse interacties

Iedereen die in Japan is geweest zal beamen dat Japanners tot de meest vriendelijke bewoners ter wereld horen. Wij werden overal geholpen. Zodra je met een telefoon in je hand staat om het juiste metrostation te vinden komen er mensen op je af om je te helpen. Zo gaat dat overal.

Hou er wel rekening mee dat Japanners lichamelijk contact best gek vinden. Wij geven een ‘vreemde’ een schouderklopje als bedankje, maar in Japan gebeurd dit niet zo snel. Hetzelfde geldt voor kussen, knuffels en handdrukken als begroetingen.

TIP ♥ – het tonen van genegenheid in het openbaar is gek in Japan, hoewel het de laatste jaren wel steeds meer gebeurd.

Schoenen uit

Zoals bijna alle andere landen in Azië is het heel normaal om je schoenen uit te trekken in huizen, tempels of als je ergens wordt uitgenodigd. Als er schoenen buiten staan word verwacht dat ook jij je schoenen uittrekt bij de ingang. Controleer dit goed want het is heel onbeleefd om met je schoenen ergens binnen te lopen als dit niet is toegestaan.

Nikko

Als je tempels binnen gaat is het bijna altijd verplicht om je schoenen uit te trekken

Openbaar vervoer

Als je gebuikt maakt van het openbaar vervoer in Tokyo of elke andere grote stad in Japan valt er een ding op. Het is er stil, zeker in vergelijking met onze grote steden. Hoewel praten in de bus, trein of metro niet verboden is, hoor je het weinig.

Japanners praten wel, maar met een zachte stem. Bellen met een harde stem wordt over het algemeen afgekeurd tijdens het rijden met treinen en bussen.

Wat nog meer opvalt is dat bij het instappen van treinen of metro’s mensen in een rij staan en altijd eerst iedereen er uit laten. Mensen staan altijd op voor ouderen, zwangere of gehandicapte.

    Meer lezen over Etiquette in Japan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven