Reizen als vrouw in India

India is een bijzonder mooi land vol cultuur en bezienswaardigheden. Er reizen dan ook veel mensen naar dit prachtige land. Helaas is India de laatste jaren negatief in het nieuws geweest door geweldsdelicten tegen vrouwen. Toch is India een land waar je als vrouw alleen kunt reizen. Het is wel verstandig om je goed voor te bereiden en een aantal tips in je achterhoofd te houden. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden delen wij graag onze tips.

Reizen als vrouw alleen in India

India is niet het makkelijkste land om als vrouw alleen in te reizen. Alleen reizende vrouwen trekken vaak veel bekijks in India. Omdat het ook niet onbeleefd is om te staren kan dit voor veel reizigsters al als vervelend worden ervaren.

Om jezelf zoveel mogelijk voor te bereiden op wat je kan verwachten als alleen reizende vrouw in India delen wij hier graag onze tips.

alleen reizen in India Robin in India 

Wat kun je verwachten

Er zijn helaas genoeg horror verhalen over vrouwen die alleen reizen in India. Maar wat kun je nu echt verwachten wanneer je als vrouw alleen door India reist? Bereid je ten eerste voor op een cultuurshock!

Wanneer je aankomt in India zul je even gedesoriënteerd zijn. De drukke straten in steden als Delhi of Mumbai kunnen best intimiderend zijn wanneer je net geland bent. Ook het feit dat je door veel mensen aangestaard zal worden helpt niet mee om rustig te ‘landen’ in India.

Staren

Het is niet onbeschoft om naar iemand te staren in India. De meeste Indiase mensen hebben geen gevoel voor privacy zoals wij dat kennen. Wees er dan ook op voorbereid dat je veel blikken ontvangt als vrouw alleen in India.

Het is goed mogelijk dat je urenlang aangestaard wordt in bijvoorbeeld een trein!

Het is verstandig om je reis uit te stippelen als vrouw alleen in India. Denk bijvoorbeeld aan praktische zaken zoals niet ’s nachts op je bestemming aankomen. Meer van dit soort praktische tips vind je onder het kopje tips.

Eigen ervaringen

Het is ook belangrijk om je eigen mening te vormen over India en niet uit te gaan van de horrorverhalen die bekend zijn. Het overgrote deel van de Indiase bevolking heeft geen slechte bedoelingen. Je gaat je alleen maar onveiliger voelen als je van het slechtste uit gaat.

Wel is het raadzaam om altijd alert te blijven en op je intuïtie af te gaan!

alleen reizen vrouw in India

Kleding advies

Welke kleding moet je dragen als je gaat reizen als vrouw alleen in India? De kledingvoorschriften zijn in India heel anders dan in de westerse cultuur. Dit is terug te zien in het dagelijkse straatbeeld van India. Het is een stuk ‘preutser‘ dan dat wij hier gewend zijn.

Volwassen mannen dragen bijvoorbeeld geen korte broeken. Ook zijn er veel kledingvoorschriften in India door de vele religies die het land telt. Pas dus je kledingkeuze aan voor India!

Bedek jezelf

Ga je Reizen als vrouw in India? Bedenk je dan dat het niet respectvol is om in korte broek te lopen of korte topjes te dragen. Het is dus verstandig om je niet te bloot te kleden. Bedek altijd je schouders en je knieën als je over straat loopt.

Je zult ook minder aangestaard worden wanneer je deze delen bedekt. Show dus niet teveel decolleté en bedek je armen en benen. Een handig hulpmiddel hiervoor is een sarong, zodat je jezelf kunt bedekken als je je bekeken voelt.

Pas je kledingkeuze aan wanneer je als vrouw alleen door India heen reist.

Het is ook aan te raden om een zonnebril te dragen als alleen reizende vrouw in India. Het maken van oogcontact kan namelijk worden opgevat als interesse in iemand!

Ook is het niet onbeleefd om te staren als je uit het zwembad komt. Het kan dus verstandig zijn om met een t-shirt aan te zwemmen als je niet te veel bekijks wil.

India alleen reizenPas je aan aan de lokale klederdracht

JodhpurWanneer je twijfelt over je klederdracht, kun je altijd kijken hoe de locale vrouwen zich kleden

Openbaar vervoer

Reizen als vrouw in India vergt wat aanpassingen. Zeker in het openbaar vervoer.

Probeer bijvoorbeeld niet ’s nachts ergens aan te komen. Wanneer dit niet anders kan, zorg dan dat je opgehaald wordt door iemand van je accommodatie. Als dit ook niet kan maak dan gebruik van taxi’s die bij een centrale zijn aangesloten.

Hier volgen een aantal tips per vervoersmiddel.

Trein

Let bij het boeken van treintickets op voor welke klasse je reserveert. De duurdere klassen zijn namelijk beter beveiligd dan de goedkopere klassen. Er zijn zelfs speciale vrouwenwagons of familie wagons beschikbaar in treinen, maak daar ook gebruik van!

Blijf ook op drukke stations in het zicht staan en ga niet achteraf in een hoekje staan. Pas ook op met het aannemen van eten en drinken van vreemde in treinen. Je weet nooit wat er in zit!

Bussen

Een goed alternatief voor de trein is het reizen met de bus. Je kunt kaartjes voor bussen online bestellen. Het voordeel hiervan is dat je online alvast een stoel kunt kiezen. Bij de meeste busmaatschappijen kun je zien welke stoelen er gereserveerd zijn door mannen en welke door vrouwen.

TIP ♥ – probeer voorin bussen te zitten en niet op de achterste bank waar niemand je ziet. Dit is voor jezelf ook een fijner gevoel als je onderweg bent.

Taxi’s en riksja’s

Het is niet verstandig om ’s nachts te reizen als vrouw alleen in India. Wanneer dit door omstandigheden toch moet, bereid je dan goed voor! Laat een hotelmedewerker een taxi voor je bestellen bij een taxicentrale.

Zorg daarnaast dat altijd iemand weet waar je bent. Laat het volgende hotel weten wanneer je aankomt en vraag of iemand van het hotel je kan komen oppikken. Zo kun je de openbare taxi’s en riksja’s een beetje vermijden.

Weiger als vrouw alleen, altijd een taxi wanneer de chauffeur zegt dat hij een vriend mee wil nemen.

TIP ♥ – Download van de voren de app Maps.me. Hierdoor kun je zien of de chauffeur je wel echt terugrijd naar je hostel of dat hij een andere route rijd.

vrouw reizen in indiaPas goed op in het openbaar vervoer.

Waar te overnachten als reizende vrouw in India

Waar kun je overnachten als vrouw alleen reizend door India? Ook hier is het handig om van tevoren over na te denken. Kies een betrouwbare accommodatie uit in een goede buurt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Tripadvisor gebruiken.

Ga niet ergens in een steegje achteraf zitten, maar kies een accommodatie uit in een goede buurt!

Hotels en hostels kunnen je ook helpen bij het bellen van betrouwbare taxi’s, of bieden soms zelf een ophaaldienst aan.

In de hostels zelf zijn er vaak aparte vrouwenslaapzalen waar je kan verblijven. Mocht je in een hotel verblijven zorg dan dat je kamer een goed slot heeft en gebruik deze ook ’s nachts.

DelhiKies van de voren een betrouwbare accommodatie in een goede buurt uit.

Tips voor alleen reizende vrouwen in India

Alleen reizen als vrouw in India is dus te doen mits je op een paar dingen let. We zetten onze tips nogmaals op een rij voor je!

#1 Draag een trouwring

Het is in India niet normaal om een getrouwde vrouw aan te spreken wanneer haar man er niet bij is. Met een ring laat je ook zien dat je ‘bezet’ bent waardoor veel mannen minder snel op je af zullen stappen. Wees dus op je hoede als je wordt aangesproken terwijl je een trouwring draagt.

#2 Boek een accommodatie in een goede buurt

Maak een overwogen keuze voor je accommodatie. Je kunt je voorstellen dat de hele goedkope accommodaties niet op top-locaties zitten. Probeer hele goedkope hostels in achteraf steegjes te vermijden en kies voor betrouwbare accommodaties in de betere wijken van India.

TIP ♥ – bekijk hier accommodatie in India

#3 Zorg dat je overdag reist

Het is niet aangenaam om ergens ’s nachts aan te komen waar je je niet op je gemak voelt en de weg niet kent. Probeer daarom zoveel mogelijk overdag te reizen. Mocht dit niet gaan, zorg dan dat iemand van het hotel je op komt pikken.

#4 Ga s’nachts niet de straat op

Het is verstandiger om de straten van India ’s nachts te mijden als vrouw alleen. Zorg dat je met iemand bent als je ’s nachts de straat op gaat. Laat het hotel een betrouwbare taxi voor je regelen wanneer je toch alleen ’s nachts de straat op wilt.

#5 Zeg altijd dat je al een hotel hebt

Wanneer onbekende naar je toe komen met de vraag of je al een hotel hebt, zeg dan altijd JA. Op deze manier weten ze dat je ergens verwacht wordt en zullen ze minder snel iets proberen te ondernemen.

Reizen-vrouw-India

#6 Zeg dat je het land kent

Er is niets zo makkelijk als toeristen oplichten die voor het eerst in een land zijn. Ze kennen de lokale prijzen en gebruiken niet, en zijn daarom vatbaarder voor scams. Wanneer ze de vraag stellen kun je beter zeggen dat je al eerder in India geweest bent.

#7 Draag bedekkende kleding

Zorg dat je bedekkende kleding draagt in India. Dit betekent ook niet dat je helemaal ingepakt over straat moet, maar dat je rekening houdt met de lokale gebruiken. Het is in badplaatsen bijvoorbeeld iets meer geaccepteerd om blote benen te laten zien. In de meeste gevallen is het aan te raden je armen, schouders en benen te bedekken.

TIP ♥ – wanneer je twijfelt kun je aan de lokale klederdracht zien wat geaccepteerd is. Je zult ook minder bekijks trekken wanneer je als reizende vrouw in India jezelf iets meer bedekt.

#8 Neem geen eten en drinken van vreemde aan

Deze regel hebben we allemaal vanaf jongs af aan meegekregen. Neem geen eten of drinken aan van vreemde mannen. Je weet nooit wat er in verwerkt zit!

#9 Pas op bij bekende ”partyplekken”

Pas extra goed op bij de bekende partyplekken in India. Denk aan de regio rondom Goa. Deze staan er om bekend om foute mannen aan te trekken waardoor er relatief veel incidenten plaatsvinden. Zorg dus als je gaat stappen dat je altijd met iemand bent en houd altijd je drankje in de gaten!

GoaWees extra alert bij partyplekken zoals Goa.

#11 Zorg voor een opgeladen telefoon

Het is verstandig om altijd een opgeladen telefoon bij je te hebben als alleen reizende vrouw in India. Het nationale noodnummer is 100 in heel India.

#12 Weiger taxi’s die nog iemand op moeten halen

Stap als vrouw alleen niet in een taxi wanneer de chauffeur zegt dat hij nog een vriend op wil halen. Weiger dit in eerste instantie en als de chauffeur voet bij stuk houdt, neem dan een andere taxi.

#13 Kijk mee met je taxi chauffeur

Download de app Maps.me. Hiermee kun je offline zien waar je je bevindt. Dit is handig om te controleren of de taxi chauffeur je wel de goede kant op brengt.

#14 Wees niet te aardig

Als jij je niet op je gemak voelt kun je dit best laten merken. Spreek iemand rustig aan op zijn gedrag. Wanneer deze persoon door blijft gaan maak dan aan de omgeving kenbaar dat je dit niet fijn vindt. Mensen in de omgeving zullen je dan komen helpen.

#15 Laat het thuisfront weten wat je plannen zijn

Zorg dat het thuisfront ongeveer weet wat je plannen zijn in India. Laat daarnaast elke paar dagen wat van je horen. Dit is voor het thuisfront ook wel zo aangenaam!

#16 Download Ola

Daarmee bedoelen we niet de bekende ijsjes. Ola is een soort Uber voor TukTuk’s en taxi’s. jet betaald dat een vaste prijs voor je rit waardoor je niet hoeft te onderhandelen. Daarnaast staan chauffeur, net als bij Uber, geregistreerd.

De chauffeurs zijn allemaal heel vriendelijk en zullen je zonder problemen naar je bestemming brengen. Er is zelfs een emergency alert and een live tracking zodat je ten alle tijden veilig bent. 

Reizen als vrouw in India. Kan dat?

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, is dit allemaal nodig om als vrouw alleen in India te reizen? Het antwoord is nee, maar het is wel verstandig om met een aantal dingen rekening te houden.

Wij raden het niet af om als vrouw alleen naar India te reizen, maar bereid je altijd goed voor op je reis! Houd ook het reisadvies van buitenlandse zaken in de gaten.

TIP ♥ – Hier vind je het actuele reisadvies van buitenlandse zaken

    Meer lezen over Reizen als vrouw in India?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven