Culinair genieten in Belize

Van alle landen in Midden-Amerika is Belize zeker niet de meest bekende en degene die het land wel kennen, kennen het met name door de stranden en de tropische eilanden. Niet helemaal terecht, want naast stranden vind je ook leuke steden, indrukwekkende Maya-ruïnes én lekker eten in Belize.

In plaats van een lijstje met de mooiste stranden (die vind je hier) of de beste ruïnes (die vind je hier), delen wij vandaag de beste gerechten in Belize! Eet smakelijk 🙂

Wat eten ze in Belize?

Hete eten in Belize is een mengelmoes van alle nationaliteiten in Belize. En dat zijn er nogal wat. Daardoor is het eten in Belize enorm gevarieerd. Zo kun je kiezen uit brood, tortillas, rijst, hamburgers, salades, allerlei Aziatische gerechten of vers fruit met yoghurt en muesli.

Liever wat anders? Denk dan aam rijst met bonen, tamales (bananenblad met vulling), panades, vlees, soep, fried chicken of shrimps. Toch nog wat anders? Dan is verse vis natuurlijk een goede optie. Door de ligging aan de zee kun je de meest verse vis eten!

Een Caraïbische klassieker, rijst en bonen wordt genoten door jong en oud!

Eten in Belize

Verse vis is overal verkrijgbaar!

Deze gerechten moet je eens proberen!

Qua eten in Belize kun je alle kanten op. Het is al lang niet meer zo dat je hier op zoek moet naar internationale gerechten. Het land is ontzettend populair onder Amerikaanse en Europese vakantiegangers dus je kunt hier van alles krijgen.

Het is echter wel zo leuk om de lokale gerechten te proberen. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met 5 gerechten uit Belize die je zeker eens moet proberen.

#1 Tamale

Iedereen die bij de Griek wel eens dolmadakia gegeten heeft herkent wellicht iets in de tamale. Tamale is een typisch Maya-gerecht dateert vóór de tijd van Christus. Het originele recept zal niet meer bestaan, en er zijn ook oneindig veel variaties op dit gerecht.

Tamale is gemaakt van in maïskolven gestopte vullingen, vaak met kip of varkensvlees. Het kan warm of koud gegeten worden, gestoomd of gekookt worden en is heerlijk! Wellicht kennen mensen dit wel vanuit Mexico, waar de Beliziaanse keuken veel overeenkomsten mee heeft.

Verse tamales

#2 Stew Chicken

Stew chicken vind je werkelijk overal! En het wordt ook altijd gegeten. In de ochtend of ’s nachts… er lijkt nooit een slecht moment voor stew chicken. Ook hier geldt weer dat er eindeloze variaties zijn op het gerecht.

Kip is, uiteraard, het hoofdingrediënt en er is altijd een subtiele variatie op het gerecht, afhankelijk van waar je het eet.  Vaak is het een bijzondere mix van kruiden en zacht gekookte kip. Het wordt geserveerd met rijst, bonen en aardappels maar in sommige gevallen ook met groente of sla.

#3 Rice and beans

Hier ontkom je niet aan. Rice and beans is voor Belize wat pasta voor Italianen is. Het is zonder twijfel de meest voorkomende maaltijd in Belize. Waar je ook komt, dit staat altijd op menukaart van een restaurant.

En zoals altijd heeft iedereen een eigen variatie op dit gerecht, maar ze beginnen allemaal met de basis: rijst en bonen. Elke kok voegt zijn of haar eigen ingrediënten toe. Er wordt veel geëxperimenteerd met andere kruiden, kokosmelk, pepers etc.

Dat is ook de reden dat het er overal anders uitziet, maar qua smaak wel vergelijkbaar is.

Eten in Belize

Excuus voor de slechte kwaliteit

#4 Ceviche

Alweer zo’n klassieker! Ceviche is natuurlijk niet onbekend. Althans, niet bij de mensen die er van houden. Simpel gezegd zijn het zeevruchten gemarineerd in limoensap. Daarna kan iedereen zijn of haar eigen twist er aan geven.

Doordat Belize aan de Caribische Zee ligt is het aanbod vis hier gigantisch. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Ceviche is met name op de eilanden als Caye Caulker of San Pedro verkrijgbaar. In het binnenland vind je het ook, maar is het al snel wat duurder.

#5 De verste vis

Verse vis is natuurlijk overal verkrijgbaar en in allerlei vormen. Van de grill, rauw, op brood, in pasta, burgers, pizza’s, in tradiotnele gerechten… het kan overal! Vis is na rijst, kip en bonen een favoriet. En niet alleen onder de locals.

Met name op de eilanden maken ze heerlijke gerechten. Je kunt op elke hoek van de straat wel een visje scoren en ook hier geldt weer dat iedere local zijn of haar eigen twist aan het eten geeft.

Verse vis op Caye Caulker!

Nog niet overtuigd? Check dan deze foto’s!

Budget voor Belize

    Meer lezen over Culinair genieten in Belize?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven