Route door Tasmanië

Reizen in Australië is ontzettend populair. Ieder jaar trekken er weer duizenden reizigers naar Down Under om plekken als de Great Barrier Reef, Sydney, Uluru of Perth te bezoeken. Tasmanië wordt gek genoeg vaak overgeslagen. Daar hopen we een klein beetje verandering in te krijgen en daarom delen we vandaag een handige route door Tasmanië.

Route door Tasmanië

Tasmanië is een van de mooiste eilanden ter wereld. De laatste jaren wordt het steeds populairder en veel reizigers combineren hun reis door Australië met dit bijzondere eiland. Tasmanië is niet heel groot. Het is vergelijkbaar met Sri Lanka. Maar welke route door Tasmanië kun je het beste volgen om de mooiste highlights te zien?

Klik op het icoontje links bovenin om de route en plaatsnamen te zien

Oranje = bezienswaarigheden/steden
Geel = The Great Eastern Road
Rood = Hobart (begin- en eindpunt)
Blauw = optioneel

Auto huren Tasmanië

Voordat je aan deze roadtrip door Tasmanië gaat beginnen is het wel zo handig om een auto of camper te huren. Een auto of camper huren in Tasmanië is vrij eenvoudig. Je kunt ook met de trein of, bus of binnenlandse vluchten, maar in vergelijking met een auto is dat best prijzig.

Wat kost dat?

Het is niet echt nodig om een camper te huren. De accommodatie is prima in Tasmanië dus we gaan hier uit van een auto. De prijs voor het huren van een auto is afhankelijk van het seizoen, het aantal dagen dat je huurt en de auto.

Reken op zo’n €30 per dag als je uit gaat van een kleine auto

Wij betaalde omgerekend €29 per dag voor 10 dagen in totaal. Je kunt er voor kiezen om je auto online te huren. Rentalcars is de beste optie daar voor. Je kunt ook een auto huren op het vliegveld van Hobart, maar dan moet je alles ter plekke nog regelen.

TIP ♥ – meer over het huren van een auto of camper lees je op deze pagina

Hoe lang heb je nodig?

Reken minimaal 10 tot 12 dagen voor deze roadtrip door Tasmanië. Je kunt de route natuurlijk ook uitbreiden als je langer op bepaalde plekken wil blijven. Twee tot drie weken zou het mooiste zijn, maar we begrijpen dat niet iedereen zo lang de tijd heeft.

Als je korter de tijd hebt kun je wat plekken uit deze route door Tasmanië halen. Wat je er uit wil halen kun je zelf bepalen. Het eiland is vrij klein dus het heeft niet heel veel gevolgen op deze roadtrip.

Tasmanie

Wineglass Bay in Freycinet is misschien wel de mooiste plek op Tasmanië

De route van dag tot dag

Deze route door Tasmanië begint en eindigt in Hobart, maar je kunt de route natuurlijk op elk moment ‘oppakken’. Dit is slechts de route die ik zelf gevolgd heb, maar er zijn eindeloos veel mogelijkheden om deze route aan te passen.

Alle info en bezienswaardigheden over Tasmanië vind je op onze pagina over Tasmanië

Dag 1 & 2  Hobart en omstreken

Je begint je route door Tasmanië in Hobart. Dit is de hoofdstad van het eiland en daarnaast ook de toegangspoort. Iedereen die naar Tasmanië wil, komt hier terecht. Of dat nu met de boot is, of met het vliegtuig.

Hobart is heel sfeervol, maar ligt ook nog eens in een prachtige omgeving. De oude pubs naast nieuwe hippe bars, de restaurants en cafés, musea, festivals, zeilboten en accommodatie zorgen voor een ongekende charme en maken het tot een van de leukste steden in Australië. Sterker nog… in 2013 werd Hobart uitgeroepen tot de meest ‘hippe‘ stad in Australië.

Mount Wellington

Vertrek niet meteen uit Hobart. Ga eerst naar Mount Wellington, niet te verwarren met Wellington in Nieuw-Zeeland. Met een hoogte van 1.270 meter is het uitzicht hier is werkelijk adembenemend. Op deze hoogte is de lucht vaak perfect blauw en heb je uitzicht op Hobart en de omliggende omgeving.

Salamanca

Salamanca is een wijk in Hobart, de thuisbasis van de mooiste gebouwen in de stad. Salamanca werd rond 1830 gebouwd als warenhuizen voor de bloeiende industrie van Hobart. Tegenwoordig vind je in Salamanca meer toeristen en zijn de warenhuizen verbouwd tot winkels, boetieks, cafés, restaurants en kunstgalerieën.

TIP ♥ – je hebt hier ook de Salamanca Market

View nabij Tasmanië

Uitzicht van Mount Wellington

Route door Tasmanië

Uitzicht van Mount Wellington

Dag 3  Hobart naar naar Richmond – 25 minuten

Als je Hobart hebt gezien kun je de volgende dag een uitstapje maken naar Richmond. Deze stag ligt op slechts 25 kilometer van Hobart en is dus makkelijk in één dag te bezoeken. Het is een historische stad met tal van bezienswaardigheden.

De trekpleister van Richmond is de oudste brug van Australië (gebouwd in 1825) en de oudste rooms-katholieke kerk van Australië, de St. John’s.

TIP ♥ – als je tijd wil besparen kun je Richmond vrij makkelijk uit je route door Tasmanië halen

Dag 4  Hobart naar Port Arthur en Tasman National Park – 1,5 uur

Op zo’n 1,5 uur rijden van Hobart ligt Port Arthur. Port Arthur diende ooit als strafkolonie voor enkele van de zwaarste criminelen van Australië.

Dit is een van de weinige culturele hoogtepunten van Tasmanië, dat het toch vooral van natuur moet hebben.

Port Arthur kun je vrij makkelijk combineren met Tasman National Park. Niet te verwarren met Abel Tasman National Park. Bekend door de hoge kliffen langs de kust van meer dan 300 meter hoog!

Port Arthur Tasmanië

Port Arthur

Dag 5 & 6  Port Arthur naar  Freycinet National Park – 3,5 uur

Freycinet National park is de eerste échte must-see tijdens deze roadtrip door Tasmanië. Freycinet is misschien wel het mooiste stukje van heel Tasmanië. Het is een groot natuurgebied met bergen, parelwitte stranden en bijzondere lagunes, die je kunt bewonderen tijdens lange wandeltochten door het gebied.

Neem zeker je bergschoenen mee, want tijdens een wandeltocht in Freycinet National Park moet je ook enkele steile bergen beklimmen. Er zijn echter twee dingen die je zeker moet bezoeken hier!

Coles Bay

Coles Bay is een van de minder bekend baaien hier. Een onwaarschijnlijk fotogenieke baai met granieten bergen, azuurblauwe baaien en witte zandstranden waaronder de veel gefotografeerde Wineglass Bay.

Wineglass Bay

In Freycinet National Park vind je ook Wineglass Bay (zie foto), een van de mooiste stranden van heel Australië. Wineglass Bay Lookout is DE plek om foto’s te maken en een must als je hier bent. De wandeling naar de lookout duurt één tot anderhalf uur terug en zijn 600 treden.

TIP ♥ – vertrek vroeg op dag 5 zodat je op tijd bij het park komt en accommodatie kunt zoeken. Dag 6 kun je dan het park in.

Great Eastern Road

Op de weg van Port Arthur naar Freycinet kom je uiteindelijk op de Great Eastern Road. Dit is een van de mooiste roadtrips door Tasmanië en een must-do! Je rijdt langs de mooiste plekken op de oostkust. Deze route begint in Orford en eindigt in St. Helens bij de Bay of Fires. Zie de gele stipjes op de kaart bovenaan deze pagina.

Als je meer tijd hebt voor deze route door Tasmanië kun je wat langer de tijd nemen voor de Great Eastern Road. het is echt een prachtig gebied! Meer info hierover vind je op de officiële website van de Great Eastern Road.

Tasmanie

Wineglass Bay in Freycimet

Route door Tasmanië

Onderweg tijdens de Eastern Road

Dag 7 & 8  Freycinet National Park naar Bay of Fires – 2 uur

Als je Freycinet hebt gezien kun je je weg vervolgen naar Bay of Fires. Als je haast hebt kun je in één keer doorrijden. Heb je langer de tijd? Stop dan ook bij Douglas National Park en de verschillende stadjes aan de kust met mooie stranden.

Uiteindelijk kom je bij Bay of Fires. Een van de mooiste baaien van het eiland. Eigenlijk is het een hele regio van zo’n 50 kilometer lang dat loopt van Binalong Bay in het zuiden tot Eddystone Point in het noorden.

Dit deel van de oostkust is door Lonely Planet uitgeroepen tot de populairste reisbestemming ter wereld.

Overnachten

Bay of Fires is niet echt een plaats. Wij sliepen zelf in de Binalong Bay waar je een aantal accommodaties vindt. Accommodatie is hier niet heel goedkoop (reken op minimaal €75 p. nacht), maar je slaapt wel op een schitterende plek.

Tasmanie

Onderweg tijdens de Eastern Road

Dag 9  Bay of Fires naar Launceston –  3 uur

Rij dag 9 naar Launceston. Dit is de tweede stad van Tasmanië en een beetje de tegenhanger van Hobart. Beide steden zijn mooi, maar het moet gezegd worden dat Launceston in een iets mooiere omgeving ligt tussen groene heuvels.

‘Lonnie’, zoals het ook wel wordt genoemd, is minder populair dan Hobart en de stad zelf is ook niet heel bijzonder. Je vindt er wel een leuk aantal restaurantjes en bars.

TIP ♥ – mocht je plekken willen skippen in deze route door Tasmanië kun je Launceston er uit halen

Bridestowe Lavender Estate

Iets dat je zeker niet mag overslaan tijdens deze route is het Bridestowe Lavender Estate. Bridestowe Lavender Estate is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Tasmanië.

Het is de grootste lavendelboerderij op het zuidelijk halfrond, beroemd vanwege het spectaculaire uitzicht op de mooie paarse lavendel tussen december en februari.

Het uitzicht hier is werkelijk prachtig.

We raden aan om in deze regio te bezoeker onderweg naar Launceston. Dit is prima in één dag te doen. Eind dag 9 kom je dan in Launceston aan.

Tasmanië

Uitzicht bij Bridestowe Lavender Estate

Uitzicht bij Bridestowe Lavender Estate

Dag 10 & 11  Launceston naar Cradle Mountain – 2 uur

Het laatste stukje van dezer route door Tasmanië is naar Cradle Mountain. Een van de bekendste gebieden op het eiland. Deze plek staat bekend als het wilde westen van het eiland. Een landschap met prachtige stranden, oude regenwouden, wilde rivieren, gletsjers, groene bergen, indrukwekkende meren, hoge vlaktes en prachtige uitzichten.

Je vindt hier ook Mt. Ossa, met 1.617 meter de hoogste berg van Tasmanië. Ook kom je langs Lake St. Clair, met 200 meter het diepste meer in Australië.

Het is de laatste stop voordat je terug rijdt (of vliegt) naar Hobart, maar neem hier zeker de tijd. Het is echt een schitterend gebied!

Overland Track

Als je hier wat langer de tijd hebt raden we aan om de Overland Track te doen. Er zijn hier prachtige wandelingen te maken, in totaal meer dan 20, maar de Overland Track is de mooiste.

Het is een prachtige 6-daagse wandeling die je meeneemt door het hart van een van de bergachtige gebieden. De Overland Track brengt je rond de Cradle Mountain, dé bezienswaardigheid.

Cradle Mountain
Tasmanië

De Overland Track

Dag 12  Cradle Mountain naar Hobart – 2 uur

De laatste dag rij je terug naar Hobart. Dit is het langste deel van de route. Je doet er zo’n 4 uur over, afhankelijk van het aantal stops. Vanaf Hobart keer je terug naar Australië of ergens anders heen.

Tips voor deze roadtrip

Het rijden in Tasmanië is niet heel spannend. De wegen zijn goed, de weg staat goed aangegeven en met maps.me kom je eigenlijk overal. Heel veel spannende tips hebben we ook niet. Het lijkt op rijden in Nederland, alleen dan in een mooiere omgeving.

Het gaat vooral om de verkeersregels en de voorwaarden om een auto te kunnen huren (ouder dan 21 jaar). Daarover vertellen we je meer op de pagina auto huren in Australië. 

    Meer lezen over Route door Tasmanië?

Over de auteur

1 gedachte over “Route door Tasmanië”

  1. D Roosendaal

    wij hebben deze trip afgelopen December gedaan en het eiland is werkelijk adembenemend mooi
    wat ik wel mis is de boottocht over de Gordon river en Sarah eiland dit is ook een aanrader
    nu weet ik ook dat je niet alles kan zien maar als je toch in Strahan ben
    ook Cataract Gorge in Launceston is een aanrader
    voor de rest deze trip is een hele mooie omschrijving van een prachtig eiland dank hiervoor
    Ps de brug in Richmond is van 1823 en is gemaakt door gevangenen
    Gr Dirk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven