Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Espiritu Santo

Door: Raoul Mervel    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Espiritu Santo is dé bestemming als je de massa’s toeristen wil vermijden. Dit ongerepte tropische paradijs is lang onontdekt gebleven bij Westerse reizigers. Inmiddels is Espiritu Santo, in Vanuatu, wel bekend, maar weinig bezocht. Het ligt namelijk aan de andere kant van de wereld.

Het grootste ongerepte eiland van Vanuatu

Espiritu Santo is zo’n ‘once in a lifetime’ bestemming die je gezien moet hebben. Helaas ligt het eiland wel aan de andere kant van de wereld waardoor het niet gemakkelijk te bereiken is.

De mensen die deze reis toch maken worden beloond met een prachtig ongerept paradijs.

Er is veel natuurlijk schoon te zien op en rond dit eiland. Bekijk de sprookjesachtige Blue Holes of duik tussen de scheepswrakken voor de kust. Aan bezienswaardigheden en activiteiten geen gebrek op Espiritu Santo Island.

Espiritu Santo

Wat is er te doen in op Espiritu Santo?

Het eiland Espiritu Santo is het grootste eiland van Vanuatu. Er zijn dan ook genoeg activiteiten te vinden op dit afgelegen tropische paradijs. Wil je de prachtige stranden van Vanuatu verkennen of wil je liever hiken door de machtige jungles van het eiland? Het kan allemaal op Espiritu Santo!

Om je een beetje te helpen met het maken van een keuze geven we je een lijst met de leukste activiteiten op het eiland.

#1 Zwem in een prachtige Blue hole

Op het eiland vind je veel Blue Holes. Deze Blue Holes zijn natuurlijke kalksteen bronnen waar zoet water naar boven komt. Het zijn dus eigenlijk natuurlijke zwembaden die verspreid liggen over het eiland.

Deze natuurlijke zwembaden zijn prachtig om te zien. Bij elke Blue Hole word je weer verrast door de natuurlijke schoonheid van de omgeving. De Blue Holes liggen meestal midden in de jungle.

Door het helder turquoise water en de omliggende jungle hebben al deze Blue Holes iets sprookjesachtigs.

De Blue Holes zijn een echte must see op Espiritu Santo!

Nanda Blue Hole

#2 Ga snorkelen en duiken rond Espiritu Santo

Het eiland staat bekend om de uitstekende duiklocaties. Rond het eiland zijn veel scheepswrakken te vinden die als rif dienen. Bij het Million Dollar Point is zelfs een hele verzameling van scheepswrakken te vinden.

De Amerikanen hebben voor de kust van Espiritu Santo namelijk voor miljoenen aan militaire voertuigen en spullen in de zee gedumpt. Dit staat tegenwoordig bekend als het Million Dollar Point.

Al deze tanks, jeeps en wapens vormen tegenwoordig een kunstmatig rif vol met kleurrijk koraal en vissen.

TIP ♥ – wanneer je nog geen paddy hebt, kun je ook snorkelen op een van de vele stranden van Espiritu Santo.

#3 Kano over de binnenlandse rivieren

Door de aanwezigheid van de natuurlijke kalksteen bronnen zijn er enkele helderblauw kanalen ontstaan over het eiland. Je kunt op het eiland dagtours regelen om deze kanalen per kano te verkennen!

Je vaart over de blauwe kanalen door de dichte jungles van Espiritu Santo. Dit is een toffe manier om de binnenlanden van het eiland te verkennen!

#4 Ga paardrijden door de mangrove

Je kunt het eiland ook verkennen te paard. Met deze tour wandel je door de jungles van Espiritu Santo, bezoek je lokale dorpen en wandel je over de mooiste witte stranden op je paard.

Je kunt zelfs op je paard de helder blauwe zee in als je dat zou willen! Deze tour is perfect wanneer je meer van het eiland wilt zien op plekken waar geen auto’s kunnen komen. Of als je gewoon van paardrijden houdt natuurlijk!

#5 Kom tot rust op Champagne Beach

Heb je weer even tijd nodig om bij te komen na al deze activiteiten? Ga dan naar Champagne Beach. Dit strand behoort tot de top 50 ter wereld volgens veel lijstjes. En als je er eenmaal bent, snap je waarom!

Dit is zo’n plaatje wat op je netvlies gebrand blijft staan. Fijn wit zand, helder blauw water en palmbomen. Het wordt niet veel mooier dan Champagne Beach!

Je vindt Champagne Beach in het noord-oosten van Espiritu Santo, op zo’n 45 minuten rijden van Luganville.

Champagne Beach

Espiritu SantoChampagne Beach

Hoe kom je er?

Espiritu Santo is het grootste eiland van Vanuatu, maar de hoofdstad (Port Vila) ligt op het eiland Efate. Hier landen ook alle internationale vluchten. Dus hoe kom je van Port Vila naar het eiland Espiritu Santo? Zoals altijd zijn er meerdere wegen naar Espiritu Santo.

Binnenlandse vluchten

De snelste optie om vanaf Efate naar Espiritu Santo te komen is een binnenlandse vlucht. Een vlucht tussen Port Vila en Luganville duurt ongeveer 50 minuten en kost je ongeveer €120,-. Dit is afhankelijk van het seizoen. Deze vlucht gaat driemaal per dag.

Eenmaal per week gaat er een rechtstreekse vlucht van en naar Brisbane. De vlucht vertrekt elke dinsdag uit Brisbane en vliegt op maandag terug vanaf Luganville.
TIP ♥ – Bekijk hier de actuele ticketprijzen

Ferry

De andere optie om op het eiland te komen is de ferry. Deze kost je omgerekend zo’n €60,-. Hoewel het ongeveer de helft kost van een vliegticket, doet de ferry er ongeveer 25 uur over om in Luganville te komen.

Nog een nadeel van de ferry is dat deze soms niet varen door de ruige zeeën. Hierdoor zijn de ferry diensten niet echt betrouwbaar.

Mocht je toch de ferry willen nemen naar een van de eilanden, dan vertrekken deze op maandag vanuit Port Vila naar de verschillende eilanden.

Overnachten

De meeste accommodaties op Espiritu Santo vind je in de hoofdstad Luganville. Er zijn nog enkele accommodaties te vinden aan de oostkust van het eiland, maar de meeste zijn gelegen in Luganville.

Je kunt de hoofdstad dus ideaal gebruiken als uitvalsbasis. Het eiland is niet heel groot waardoor alles makkelijk te bereiken is vanuit Luganville. Het voordeel is dat bijna alle accommodaties zich aan de prachtige witte stranden van Espiritu Santo bevinden.

TIP ♥ – Boek hier je accommodatie voor Espiritu Santo

Beste reistijd

Espiritu Santo is een tropisch eiland en daardoor het hele jaar te bezoeken. De gemiddelde temperatuur ligt hier altijd tussen de 23℃ en 30℃. Precies wat je verwacht van een tropisch eiland!

Wel kent het eiland een droog- en een regenseizoen. Het droge seizoen loopt van april tot oktober en is de beste tijd om het eiland te bezoeken. Het regenseizoen begint in december en eindigt in maart.

De beste tijd om Espiritu Santo te bezoeken is van april tot oktober

Over het algemeen zijn de buien in het regenseizoen kort en hebben weinig tot geen invloed op het reizen. Het kan zijn dat de ferry is deze maanden minder vaart door slechte weersomstandigheden.

Locatie

Meer lezen over Vanuatu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU