Weer Italië in oktober

Oktober is een geweldige tijd om Italië te bezoeken, met aangename temperaturen, een prachtige herfstkleuren en een levendige sfeer in het hele land. Het is rustiger dan de zomermaanden, met lagere prijzen en minder menigte, en dus een prima maand om in Italië te zijn. Alles over het weer in Italië in oktober, lees je hier.

Hoe is het weer in Italië in oktober?

Oktober wordt beschouwd als een van de beste reistijden voor Italië vanwege het milde en aangename weer. Terwijl de zomer ten einde loopt, brengt oktober nog steeds aangename temperaturen en zonnige dagen met zich mee. Het is meestal niet te warm en niet te koud, waardoor het perfect is voor sightseeing en buitenactiviteiten.

Oktober is de laatste maand van het jaar om te genieten van zonnige dagen op het strand

In vergelijking met de zomermaanden is oktober over het algemeen minder druk. De grote toeristenstroom neemt af naarmate het hoogseizoen eindigt, waardoor je meer ruimte hebt om te genieten van de bezienswaardigheden zonder grote menigten.

Bovendien dalen de prijzen voor accommodaties en vliegtickets vaak na het hoogseizoen.

Verona
Uitzicht op Verona met de Ponte Pietra burg, de Verona Cathedral en de Duomo di Verona

Drukte en kosten in oktober

Oktober is over het algemeen minder druk dan de zomermaanden, waardoor je meer rust en ruimte hebt om te genieten van de populaire bestemmingen in Italië. Hoewel sommige locaties nog steeds druk bezocht worden, zijn de wachtrijen over het algemeen korter en is er meer beschikbaarheid voor accommodaties en restaurants.

Daarnaast dalen de kosten vaak na het hoogseizoen. Je kunt profiteren van lagere prijzen voor accommodaties, vliegtickets en andere reisgerelateerde uitgaven.

Gemiddelde temperaturen

Het weer in Italië in oktober is over het algemeen mild en aangenaam, met warme dagen en koelere avonden. We delen een aantal temperaturen in verschillende populaire regio’s:

Noord-Italië

 • Milaan: temperaturen variëren van 15°C tot 19°C overdag.
 • Venetië: temperaturen variëren van 16°C tot 20°C overdag.
 • Turijn: temperaturen variëren van 14°C tot 18°C overdag.

Midden-Italië

 • Rome: temperaturen variëren van 20°C tot 24°C overdag.
 • Florence: temperaturen variëren van 18°C tot 22°C overdag.
 • Pisa: temperaturen variëren van 19°C tot 23°C overdag.

Zuid-Italië

 • Napels: temperaturen variëren van 20°C tot 24°C overdag.
 • Bari: temperaturen variëren van 20°C tot 24°C overdag.
 • Palermo (Sicilië): Temperaturen variëren van 21°C tot 25°C overdag.
Napels
Uitzicht op Napels vanuit Vomero

Beste plekken om te bezoeken in oktober

Italië biedt een scala aan prachtige bestemmingen om te verkennen in oktober. Een aantal plekken die je prima kunt bezoeken in oktober.

Toscane

Toscane is een betoverende regio met glooiende heuvels, wijngaarden en charmante middeleeuwse steden zoals Florence, Siena en San Gimignano. In oktober kun je genieten van milde temperaturen en de prachtige herfstkleuren terwijl je de culturele schatten en het adembenemende landschap van deze regio verkent.

Dolomieten

De Dolomieten, een spectaculair berggebied in het noorden van Italië, biedt prachtige landschappen, wandelpaden en adembenemende uitzichten. In oktober kun je genieten van aangename wandeltochten door de herfstgekleurde bossen en genieten van de rust en stilte van de natuur.

Dolomieten
St. Valentin (Kastelruth) in de Dolomieten

Rome

Rome is altijd een fascinerende bestemming, en in oktober kun je de beroemde bezienswaardigheden verkennen zonder de drukte van het hoogseizoen. Bezoek het Colosseum, het Vaticaan en de vele historische pleinen en fonteinen terwijl je geniet van het milde herfstweer.

Activiteiten en festivals

In oktober worden er in heel Italië verschillende festivals en evenementen georganiseerd. Hier zijn enkele hoogtepunten:

 • Festival van de Truffel (Alba): Dit beroemde festival vindt plaats in Alba, in de regio Piemonte, en viert de heerlijke witte truffel. Je kunt genieten van truffelmarkten, proeverijen en culinaire evenementen tijdens het festival.
 • Eurochocolate (Perugia): Dit chocoladefestival wordt gehouden in Perugia, Umbrië, en trekt chocoladeliefhebbers van over de hele wereld. Je kunt genieten van chocoladeproeverijen, demonstraties en creatieve chocoladekunstwerken.
 • L’Intrecciato (Venetië): Dit festival van geweven kunst wordt gehouden in Venetië en toont traditioneel geweven stoffen en ambachten. Je kunt deelnemen aan workshops, tentoonstellingen en modeshows die de rijke textieltradities van Venetië vieren.
Scroll naar boven