10x Tips voor Salar de Uyuni

Salar de Uyuni behoort tot de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika. Er zijn weinig plekken op aarde waar je zo veel indrukwekkende dingen zien als in deze gigantische zoutvlakte. Maar als je nog nooit in Bolivia bent geweest kan het best lastig zijn om uit te zoeken hoe je deze plek het beste bezoekt. Daarom hebben wij 10 tips voor Salar de Uyuni op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!

TIP ♥ voor alle info over Salar de Uyuni kun je onze pagina Salar de Uyuni bezoeken. Hier vind je alles wat je moet weten.

1. Het kan er koud worden!

Als je op vakantie, of reis, gaat is het wel zo lekker als je goed weer hebt. In ieder geval lekkere temperaturen. Wat dat betreft is Salar de Uyuni niet de beste plek om naar toe te gaan aangezien het hier ontzettend koud kan worden. Reizigers die aankomen in de winter komen, kunnen nachttemperaturen verwachten van wel -20C!

Een van de beste tips voor Salar de Uyuni is dat je voldoende warme kleding mee moet nemen om je warm te houden. Niet zozeer voor overdag, maar vooral ’s nachts! Het is niet lekker als je de hele nacht wakker ligt door de kou 🙂

2. Wen eerst aan de hoogte

De zoutvlakten liggen op 3.600 meter hoogte, terwijl sommige delen van de driedaagse tour je naar bijna  5.000 meter brengen. Dat zijn geen kinderachtige hoogtes.) Als je niet acclimatiseert voordat je richting de zoutvlaktes gaat, kan je nog wel eens onaangenaam verrast worden.

Daarom kun je het beste een paar dagen doorbrengen op een hooggelegen bestemming zoals La Paz. Je kunt ook een dag verblijven in Uyuni om de effecten van de hoogte te verzachten.

salar de uyuni

3. Een 3-daagse tour is het beste

Een van de beste tips oor Salar de Uyuni die we je kunnen is het boeken van een 3-daagse tour. Een tocht door het verbazingwekkende, door vulkanen en zoutvlakte bezaaide, landschap is adembenemend. De tour is niet goedkoop – reken op €100 tot €150 voor 3 dagen – maar is elke cent meer dan waard.

De tours kunnen best pittig zijn aangezien je veel in de auto zit, overnacht in basic accommodatie en vroeg op moet, maar omringd door lagunes, warmwaterbronnen en de surrealistische zoutvlaktes ben je de eventuele pijntjes snel vergeten! Het is echt prachtig. Lees hier hoe je een tour boek.

4. Het kan ook in één dag

Als je geen tijd hebt om een 3-daagse tour te doen kun je ook een dagtour boeken. Dan zie je uiteraard minder dan de 3-daagse tour, maar je krijgt alsnog een aardige indruk van de regio. Er worden dagelijks tours georganiseerd richting de zoutvlaktes. De meeste vertrekken in de ochtend rond 10.00 uur.

Tijdens zo’n tour breng het grootste deel van de dag door op de zoutvlaktes. De verder gelegen hoogtepunten zijn helaas niet te doen in 1 dag. Meestal keer je aan het eind van de middag weer terug naar Uyuni.

salar de uyuni
Salar de Uyuni

5. Wees niet te krenterig

Speciaal voor de low-budget backpackers onder ons; kies niet voor de goedkoopste tours. Een van de beste tips voor Salar de Uyuni is dat je beter een iets duurdere tour kunt boeken dan €20 minder uitgeven aan een goedkopere tour. Het prijsverschil is vaak niet voor niets.

Natuurlijk is goedkoop niet altijd slechter, maar je bent niet elke dag in Salar de Uyuni en je wil graag de best mogelijke ervaring. De goedkopere touroperators rijden vaak in verouderde, oncomfortabele Jeeps en de maaltijden zijn vaak wat karig. Geef iets meer uit voor een onvergetelijke ervaring.

6. Reken niet op luxe hotelkamers

Als je de 3-daagse tour boekt moet je niet rekenen op 5-sterren hotels onderweg. De accommodatie waar je overnacht is vaak erg basic. Als je überhaupt al over accommodatie kan spreken. Je verblijft vaak in eenvoudige lokale huisjes, vaak op gedeelde slaapzalen met krappe bedjes en geen tot beperkte elektriciteit en stromend water. Douchen? Zelfs dat is een uitdaging!

TIP ♥ – er zijn wel betere accommodaties te vinden, maar deze zitten niet in de tours. Een van de meest bijzondere (en prijs-winnende) accommodaties hier is The Blink

Salar de Uyuni

7. Tupiza is een mooi alternatief

Salar de Uyuni is Bolivia’s bekendste en meest bezochte bezienswaardigheid. Toch is dit niet de enige plek waar je heen kunt. Tupiza ligt op zo’n 200 kilometer van Uyuni en veel touroperators maken de tocht van Uyuni naar Tupiza. Je kunt het ook andersom doen. Dus van Tupiza naar Uyuni en volgens velen zijn de de touroperators aanzienlijk beter hier.

Het is dan een 4-daagse tour, dus je hebt een dag extra in de zoutvlaktes en daarnaast rijden ze op andere tijden en schema’s waardoor je bijna geen andere toeristen tegen komt.

8. Wacht op de zonsondergang

Een van de beste tips voor Salar de Uyuni is de zonsondergang. We zijn er zeker van dat je weinig zonsondergangen hebt gezien die kunnen tippen aan de zonsondergang in Salar de Uyuni. De lucht kleurt in alle kleuren naarmate de avond duurt. In combinatie met het spiegeleffect van de vlaktes maakt het een surrealistische ervaring.

Een zonsondergang is vaak niet inbegrepen is de dagtours dus boek een 3-daagse tour als je dit wil zien.

Salar de Uyun
salar de uyuni

Tips voor Salar de Uyuni – blijf hangen voor de zonsondergang

9. De chauffeurs drinken meer dan toegestaatn

In Nederland zijn we vrij streng voor rijden onder invloed. In Bolivia zijn ze daar wat minder streng in. Alcoholisme is vrij normaal in het landelijke deel van Bolivia en touroperators lijken ook niet al te bezorgt over drinkend personeel. Er zijn de laatste tijd wat ‘klachten’ geweest over aangeschoten chauffeurs.

Als je ziet dat je chauffeur een borrel neemt tijdens de tour voel je dan niet bezwaard om er wat van te zeggen ook al is het heel ‘normaal’ hier. Het gaat om jouw veiligheid.

10. Zorg dat alle is opgeladen

Stroom tijdens een tour is er bijna niet. Zorg er daarom voor dat je al je elektronische apparatuur oplaad. Het zou zonde zijn als je op een van de mooiste plekken ter wereld bent en de batterij van je camera of telefoon is leeg. Als je een energieslurpende camera of telefoon hebt neem dan een powerbank mee.

    Meer lezen over 10x Tips voor Salar de Uyuni?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven