Duiken op Bali

Bali is de populairste bestemming in Indonesië. In 2019 kwamen er 6,3 miljoen (!) toeristen naar Bali om te genieten van de stranden, rijstvelden, vulkanen, marktjes, tempels, bars en het lekkere eten. Maar ook om te duiken. Rondom het eiland kun je namelijk heel goed duiken! Wil jij snorkelen of duiken op Bali? Dan zijn dit je beste opties.

#1 USAT Liberty Wreck (Tulamben)

Een van de bekendste plekken om te duiken op Bali is het wrak van USAT Liberty. Het wrak ligt voor de kust van Tulamben in het oosten van Bali. Het is slechts 30 minuten rijden van Amed.

De reden dat het zo populair is, is ten eerste omdat het een prachtige duikplek is, maar ook omdat het makkelijk bereikbaar is. De SAT Liberty ligt namelijk maar 25 meter uit de kust. Daarnaast ligt het op slechts 5 tot 30 meter diepte.

Je hoeft dus geen ervaren duiker te zijn om hier te kunnen duiken.

Het is een oud Amerikaans schip dat in 1942 door de Japanners tot zinken is gebracht tussen Bali en Lombok. Het werd aan land gehaald door Balinezen, maar in 1963, toen de Gunung Agung uitbarstte, weer de zee in geduwd.

Duiken op Bali

#2 Manta Point (Nusa Penida)

Deze twee plekken liggen bij Nusa Penida, het eiland voor de kust van Bali. Vooral Manta Point is erg populair. Je kunt hier deze bijzondere dieren van dichtbij zien, omdat er bij Manta Point een zogeheten cleaning station is waar ze zichzelf schoon laten maken door kleine visjes.

Dit is wel een oplek voor ervaren duikers vanwege de sterke stroming.

#3 Crystal Bay (Nusa Penida)

Als je niet wil duiken op Bali, maar lieven wil snorkelen, is Crystal Bay een goede optie. Crystal Bay ligt een stuk noordelijker en je kunt hier met je snorkelset zo het water in lopen. Ga je hier duiken? Dan heb je een (kleine) kans om de gigantische maanvissen te spotten.

Manta Rog Nusa Penida

#4 The Drop Off (Tulamben)

Als je wil duiken op Bali is Tulamben een van de beste plekken, want naast de USAT Liberty vind je hier ook The Drop Off. Toen in 1963 de Agung uitbarstte, duwde die niet alleen USAT Liberty het water in. Het creëerde ook een onderwater muur van ruim 70 meter diep!

In de loopt der jaren is het koraal is flink gegroeid en leven er allerlei soorten vissen. Daarnaast is ook dit een plek voor beginnend duikers en kunnen zelfs snorkelaars het eerste deel van The Dropp Off zien, aangezien dat op slechts 3 meter diepte ligt.

#5 The Wall (Amed)

Nog een goede plek om te duiken op Bali is The Wall voor de kust van Amed. Naast een goede duikplek kun je hier ook goed snorkelen. Je komt hier door in Amed rond te vragen of iemand je bij The Wall kan brengen.

Het ligt slechts 5 minuten varen uit de kust. Je kunt hier zeepaardjes spotten!

#6 Menjangan Island

Als je de menigte wil ontlopen is Menjangan Island een goede optie. Het is een van de beste plekken om te duiken op Bali, maar omdat het helemaal aan de westkust ligt, komen hier nog maar weinig mensen

Het ligt bij het West Bali National Park en is dus een beschermd gebied. Daarom moet je entree betalen om hier te komen. Dat is niet erg, want hierdoor wordt het koraal beschermd waardoor dit een van de beste plekken rondom Bali is, om kleurrijk koraal te zien.

TIP ♥ – dit is ook een van de beste plekken om te snorkelen op Bali
Menjangan Island

#6 Temple Garden (Pemuteran)

In het westen van Bali, dicht bij Menjangan Island vind je het plaatsje Pemuteran. Lokale duikers hebben hier beelden van Buddha, Krishna en Ganesh het water in gegooid om op die manier een onder water Temple Garden te creëren.

Het is dus geen oude archeologische plek. Dat maakt het niet minder mooi want het (handmatig aangelegde) ecosysteem is best indrukwekkend. Iets minder geschikt voor snorkelaars, omdat het om 30 meter diepte ligt.

TIP ♥ – er zijn de laatste jaren meer dingen onder water geplaatst in Pemuteran waar koraal op kan groeien

#9 Gili Tepekong

Gili Tepekong is een klein eilandje en een beruchte plek om te duiken op Bali. Ze noemen het ook wel ‘The Toilet’ vanwege de sterke stroming. Het is ook alleen geschikt voor ervaren duikers.

Omdat de stroming zo sterk is, vind je hier geen koraal, maar wel heel veel bijzondere vissen. Ook hier kun je de gigantische maanvissen spotten (tussen juli en september).

Beste tijd om te duiken

De beste tijd om te duiken op Bali is tussen juli en september. Juli en augustus zijn de drukste maanden en tevens de duurste. In deze maanden kun je wel de bekende maanvissen zien (hoewel je daar veel geluk voor moet hebben).

    Meer lezen over Duiken op Bali?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven