Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Tibet

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 21 juli, 2020

Het dagelijkse leven in Tibet is niet eens zo veel duurder dan in de rest van Azië. Het is vooral de reis er naar toe en het feit dat je er alleen met een georganiseerde tour kunt reizen dat het duurder maakt. Maar wat kost zo’n reis precies? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Toch willen we je graag een beeld geven van wat het ongeveer kost.

Budget Tibet

Een budget Tibet is iets persoonlijks. De een slaapt het liefst in hotels met veel luxe terwijl de ander een hostel met gedeelde badkamer ook prima vindt. Het is daarom niet zo maar vast te stellen. Het reizen in Tibet is niet bepaald makkelijk, of in ieder geval lastiger dan andere landen in Azië.

Zo kun je niet rechtstreeks vliegen naar Lhasa en moet je via China reizen. Daarnaast mag je alleen door Tibet reizen met een georganiseerde (lees betaalde) touroperator. Toch willen we je graag wat info geven;

Wat kost het reizen?

Afhankelijk van je eigen wensen kun je voor ongeveer €30 per persoon per dag rondreizen. Het ‘probleem’ is ook niet het slapen en eten in Tibet. Dat is namelijk spotgoedkoop. Je zult behoorlijk veel kwijt zijn voor je reis naar en door Tibet.

Je kunt namelijk niet op eigen gelegenheid door Tibet reizen. Om je een idee te geven over de kosten hebben we onze kosten van onze reis in Tibet op een rijtje gezet.

Reken voor je budget op ongeveer €40 per dag. Dat is exclusief vlucht naar China (± €450), treinreis naar Tibet (€85 voor een enkeltje) en tours. Een 5-daagse tour rondom Lhasa kost je zomaar €500 per persoon.

Kosten per persoon per dag

Budget Tibet

Accommodatie

De prijzen in Tibet zijn redelijk backpackers-minded. Het grootste gedeelte van je budget Tibet zal hier niet aan op gaan. Een hostel of hotel in het oude, Tibetaanse, centrum van Lhasa is goed te betalen.

Zo betaal je een tweepersoonskamer in een hostel vaak nog geen €10 per nacht. Dat is prima te betalen. Een hotel is al iets duurder. Reken op zo’n €20 tot €25 per nacht voor een goed hotel.

Als je eenmaal in het platteland komt betaal je nog veel minder. In minder bekende regio’s kun je bijvoorbeeld slapen voor zo weinig als €1 per nacht!

budget Tibet

Eten en drinken

Het eten in Tibet is best goedkoop. En, we moeten ook eerlijk zijn, niet al te lekker. Als je net uit China, Thailand, Vietnam of Japan komt en daarna naar Tibet reist kan het eten nog wel eens tegen vallen.

Het eten in Tibet is niet echt veelzijdig. Vaak bestaat het eten maar uit een paar ingrediënten. Dat komt vooral door het gure weer hier, waardoor het moeilijk is om eten te verbouwen.

Het goede nieuws is dat het eten wel goedkoop is. Zo kost een maaltijd in Lhasa nog geen €5 per persoon. Dan heb je een hoofdgerecht en wat te drinken. Als je buiten het centrum van  Lhasa komt kan het zelfs nog (veel) goedkoper.

Buiten de steden is het vaak niet duurder dan een paar euro voor een maaltijd. Een biertje kost je hooguit €0,50.

Vliegticket en trein

Bij je budget Tibet horen ook vliegtickets en de treinreis. Je kunt namelijk niet rechtstreeks naar Tibet vliegen. Je zal daarom eerst naar China moeten vliegen en vervolgens met de trein naar Lhasa moeten reizen. Je kunt een vliegticket naar Beijing boeken. Dit kost je al snel €450 per persoon. Dan moet je alsnog helemaal naar Lhasa reizen. Je kunt daarom beter naar Chengdu reizen. Dat ligt iets dichterbij.

Daarna moet je met de trein naar Lhasa. Hier kun je zien wat de treinprijzen zijn. Een treinrit van Beijing naar Lhasa kost je €95 per person voor een Hard Sleeper, een Soft Sleeper kost je €151.

Tours

Het grootste deel van je budget Tibet geef je uit aan tours. Je komt Tibet namelijk alleen in als je een tour boekt. Uiteraard bij een door China goedgekeurde touroperator (lees; eentje die onder Chinees beheer valt).

Dat is een van de vele bizarre veranderingen sinds China hier de dienst uit maakt. Hierdoor gaat het geld niet naar de Tibetanen en zie en hoor je alleen wat de Chinezen willen dat je ziet en hoort. Er is wel een manier om hier onderuit te komen.

Je kunt een tour boeken met een Chinees bedrijf om zo je visum voor Tibet te regelen. Als je je visum dan binnen hebt boek je een tour bij een Tibetaanse touroperator. Zoek wel even op internet naar goede TIbetaanse touroperators, want ze zijn er wel degelijk. Wij hadden:

Voor een dagtour naar het Nam Tso meer betaal je zo’n €25 per persoon. Een hike met een gids kost je al snel €80. Ga je meerdere dagen op pad? Reken dan op minimaal een paar honderd euro. Zo betaal je voor een 10-daagse Lhasa-Samye en Tsedang Tour al $1.000 per persoon, ongeveer €915.

Tibet

Waar betalen ze mee?

In Tibet betalen ze met de Chinese Yuan. Deze munteenheid heeft briefjes van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Yuan. Je kunt in Lhasa pinnen. De rest zul je moeten doen met cash. Vaak wordt er in restaurants ook met cash betaald. Een creditcard is altijd goed om mee te nemen.

Meer lezen over Tibet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU