8 tips om een succesvolle reisblogger te worden

Als je een passie hebt voor reizen en je ervaringen met de wereld wilt delen, dan vraag je je misschien af hoe je een succesvolle reisblogger kunt worden. Het opstarten van een blog is niet zo lastig, evenals je pen pakken en beginnen met schrijven. Maar een succesvolle reisblogger worden? Dat is andere koek! Hoewel er niet één formule voor succes is, zijn er bepaalde dingen die alle succesvolle reisbloggers gemeen hebben. Hier zijn tien tips die je op weg helpen om een succesvolle reisblogger te worden

#1 Kies je onderwerp

Reisblogger worden? Kies dan eerst een onderwerp. Wil je bloggen over je ervaringen als vrouwelijke soloreiziger? Super goed! Daar zijn al genoeg blogs over. Je kunt ook iets unieks proberen, zoals schrijven over je reizen met een huisdier. Grapje natuurlijk. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je een onderwerp kiest waar je een passie voor hebt. Schrijven over onderwerpen waar je niet achter staat werkt niet. Jij vindt het niet leuk en je lezers hebben meteen door dat je niet zo enthousiast bent als ze graag zouden willen zien… of lezen.

reisblogger worden
Een beetje zelfpromotie kan geen kwaad

#2 Leer schrijven

Als je er ooit van gedroomd hebt om over de hele wereld te jetsetten en betaald te krijgen om over je ervaringen te schrijven, dan zou je kunnen overwegen om reisblogger te worden. Maar voordat je je koffers pakt en naar het vliegveld gaat, is er een belangrijke vaardigheid die je moet leren: schrijven. That’s right – om een succesvolle reisblogger te zijn, moet je boeiende en goed geschreven artikelen over je ervaringen kunnen maken. Als ik terug kijk naar mijn eerste blogs, springen nog steeds de tranen in m’n ogen. Vre-se-lijk!

Gelukkig is schrijven een vaardigheid die je met een beetje oefening kunt leren. Ik ben nu bijna 10 jaar verder en heb ruim 2.150 blogs achter mijn naam staan van gemiddeld 1.000 woorden. Believe me… na 2.150.000 woorden over reizen, krijg je een aardig idee van wat wel en niet werkt.

#3 Know your way around SEO

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om reisblogger te worden. Gefeliciteerd! Je staat op het punt om (letterlijk) een fantastische reis te maken. Maar hoe zorg er je er voor dat naast je vrienden, familie en je bejaarde buurvrouw, mensen je blogs lezen?. Dat is waar SEO komt kijken. SEO, Search Engine Optimization, is essentieel om ervoor te zorgen dat je blog bovenaan de zoekresultaten verschijnt. En laten we eerlijk zijn, niemand gaat een blog lezen die begraven ligt op pagina 10 van Google. Gelukkig zijn er tal van bronnen beschikbaar om je te helpen de ins en outs van SEO te leren. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, ben je goed op weg om een eersteklas reisblogger te worden.

#4 Maak geweldige foto’s

Reisblogger worden heeft niet alleen te maken met woorden. Ook foto’s (en video’s) zijn van belang. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is verbazingwekkend hoeveel bloggers het belang van afbeeldingen over het hoofd zien. Je blog is immers in de eerste plaats een visueel medium, dus als je foto’s ruk zijn, verliezen je lezers snel hun interesse. Er zijn een paar eenvoudige tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je foto’s van topkwaliteit zijn.

Maak eerst kennis met je camera en leer hoe je alle functies ervan kunt gebruiken. Ten tweede, neem de tijd om elke foto zorgvuldig te componeren. Zorg ervoor dat het onderwerp goed belicht en scherp is, en probeer het gevoel van de plek die je bezoekt vast te leggen. Met een beetje oefening maak je in een mum van tijd geweldige reisfoto’s!

Big Lagoon El Nido
Big Lagoon bij Miniloc Island

#5 Schrijf overtuigende headlines

Als reisblogger wil je ervoor zorgen dat je lezers vanaf de eerste zin betrokken zijn. Met zoveel blogs online, moet je mensen een reden geven om de jouwe te lezen. Een goede manier om dit te doen, is door boeiende headlines te schrijven waardoor mensen meer willen leren. Probeer bijvoorbeeld in plaats van simpelweg ‘Vliegtickets boeken‘ te schrijven iets als ‘10 tips om de goedkoopste vliegtickets te boeken. Wees creatief en wees niet bang om te experimenteren. Met een beetje oefening kun je koppen schrijven waardoor je lezers willen blijven hangen voor meer.

#6 Schrijf boeiende en informatieve inhoud

Lezers bepalen binnen 3 seconden of jouw blog wel of niet goed is. 3 seconden! Boeiende en informatieve inhoud is dus van belang. Maar wat houdt dat precies in? Om te beginnen moet je content interessant genoeg zijn om ervoor te zorgen dat lezers terugkomen voor meer. Maar het moet ook informatief zijn en lezers voorzien van nuttige informatie over een bestemming. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige tips.

Probeer je te richten op een specifieke niche. In plaats van te proberen alles te behandelen, kies je een bepaald onderwerp waar je een passie voor hebt en waar je veel van weet. Dit maakt je inhoud niet alleen leuker om te schrijven, maar het zal het ook waardevoller maken voor lezers. Concentreer op de details. Je lezers willen weten hoe het echt is om een bestemming te bezoeken, dus geef ze de inside scoop. Vergeet tot slot niet je blogs proef te lezen voordat je op ‘publiceren’ klikt. Niets zal lezers sneller doen afhaken dan typefouten.

Malcapuya Island
I made this

#7 Wees actief op sociale media

Zoals elke ervaren reiziger weet, is een van de beste manieren om je avonturen te documenteren via sociale media. Hierdoor kun je niet alleen je ervaringen delen met vrienden en familie, maar het geeft je ook een platform om je foto’s en verhalen met de wereld te delen. Het plaatsen van reisfoto’s op je Facebook-pagina is echter niet voldoende om een succesvolle reisblogger te worden. Om je te onderscheiden van de massa, moet je actief zijn op sociale media. Dit betekent regelmatig posten, interactie met andere gebruikers en het gebruik van hashtags en geotags om een breder publiek te bereiken. Met een beetje moeite maak je van je social media-account snel een populair reisblog.

#8 Gastblogs op andere blogs

Er zijn veel reisbloggers. En ik bedoel VEEL. Dus, hoe val je op? Hoe word je een succesvolle reisblogger? Dat kan onder andere door gastblogs op andere blogs. Maar voordat je pitches gaat versturen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg er eerst voor dat je blog goed geschreven en boeiend is. Niemand wil een saaie, ellendig lange blog lezen. Ten tweede, zorg ervoor dat het relevant is voor de blog waar je het naar pitcht. En tot slot, zorg ervoor dat je het verdomd goed promoot als het eenmaal is gepubliceerd.

    Meer lezen over 8 tips om een succesvolle reisblogger te worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven