Stedentrip in Nederland

Nederland is een klein land, maar het zit boordevol geweldige steden om te bezoeken. Van het bruisende en levendige Amsterdam tot de prachtige en historische stad Delft, er is voor elk wat wils in Nederland. In deze blog verkennen we 15 van de beste steden om te bezoeken tijdens een stedentrip in Nederland. Elke stad heeft zijn eigen unieke charme en biedt iets anders voor bezoekers. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met het plannen van jouw reis!

#1 Delft

Ik zou kunnen beginnen met Amsterdam of Utrecht. Steden die vaak op #1 staan in dit soort lijstjes. Toch kies is voor Delft. Mijn favoriete stad en perfect voor een stedentrip in Nederland. Makkelijk bereikbaar, niet al te groot en qua architectuur de mooiste stad van het land!

Delft is een kleine stad met een grote geschiedenis. Het is de thuisbasis van het wereldberoemde Delfts Blauw aardewerk en heeft een lange relatie met het Nederlandse koningshuis. Qua historie, architectuur en bezienswaardigheden is dit misschien wel een van de meest interessante steden in Nederland.

Delft staat bekend om zijn grachten, geplaveide straatjes en traditionele Nederlandse architectuur. Je kunt de middeleeuwse kerken van de stad verkennen zoals de Oude Kerk en Nieuwe Kerk, wat de laatste rustplaats voor leden van het Huis Oranje-Nassau is. Vergeet ook het Stadhuis en de Oostpoort niet. De enige van de oorspronkelijk acht stadspoorten. Daarnaast vind je in Delft vind je ook veel musea waaronder het Vermeer Centrum (waar overigens geen échte Vermeers hangen) en het Museum Prinsenhof.

Verder ligt Delft bezaaid met hippe bars en sfeervolle restaurants (op de grachten). Een biertje drinken doe je op de Beestenmarkt en het marktplein.

TIP ♥ – voor de beste biertjes in Delft ga je naar het Delfts Brouwhuis

stedentrip in Nederland
De grachten van Delft met de Oude Delft

#2 Den Haag

Geen stedentrip in Nederland zou compleet zijn zonder een bezoek aan Den Hag. Na Amsterdam en Rotterdam, is Den Haag de grootste stad van Nederland, maar de binnenstad voelt niet zo. Den Haag is een charmante stad vol sfeervolle straten, pleintjes en hofjes. Het is natuurlijk onze politieke hoofdstad, de thuisbasis van de regering. Maar Den Haag biedt veel meer dan “het Torentje” en het Binnenhof. De stad herbergt verschillende musea, waaronder het Mauritshuis met het beroemde schilderij ‘De Nachtwacht‘ van Rembrandt. Vergeet ook het Eschermuseum niet.

Den Haag staat ook bekend om zijn prachtige parken en tuinen, waaronder de Hofvijver en het Vredespaleis. Er zijn talloze pleintjes waar je wat kunt drinken zoals de Grote Markt of het Plein, maar ook sfeervolle straatjes zoals de Denneweg of de “Fred”. Verder vind je hier bezienswaardigheden als het Vredespaleis, Paleis Noordeinde en deGevangenpoort. Je zou ook nog even het strand van Scheveningen kunnen bezoeken.

Den Haag
Het Binnenhof in Den Haag

#3 Rotterdam

Wist je dat Rotterdam internationaal vaak gezien wordt als een van de hipste en meest innovatieve steden ven Europa? Dat is ook niet zo gek. Toen Duitse bommenwerpers Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog bombardeerden, stond de stad voor de onmogelijke taak om het bijna helemaal opnieuw op te bouwen. In plaats van de stad snel uit de grond te stampen, werd er een moderne metropool gebouwd.

Rotterdam heeft misschien niet de charme of een oud centrum zoals Delft, maar in plaats daarvan vind je hier hypermodern design, coole pop-up restaurants en één van de meest vooruitstrevende steden van Europa. In de afgelopen jaren heeft de stad een transformatie ondergaan, met nieuwe musea, restaurants en winkels die overal opduiken. Er is altijd wat te doen in Rotterdam en de energie van de stad is aanstekelijk.

De kosmopolitische sfeer en levendige kunstscene is van internationale klasse. Iets wat in Nederland helaas te vaak over het hoofd wordt gezien. Plekker die je zeker moet bezoeken: het Depot Boijmans Van Beuningen, de Markthal, Rotterdam Centraal, de jachthaven Delfshaven en de Erasmusbrug.

Rotterdam
De Erasmusbrug

#4 Utrecht

Utrecht is een charmante stad in het hart van Nederland. Het is de thuisbasis van een prachtig historisch centrum, vol met unieke winkels en cafés. De grachten die door de stad lopen, zijn ook een grote trekpleister en je kunt boottochten maken of gewoon genieten van het uitzicht vanaf een van de vele bruggen. Daarnaast is Utrecht de thuisbasis van een aantal uitstekende musea, waaronder het Nederlands Spoorwegmuseum.

De echte trekpleister van de stad is natuurlijk de oude binnenstad met bekende bezienswaardigheden als de Domtoren (de hoogste kerktoren van Nederland) en de Domkerk (ook wel St Martin’s kathedraal) en TivoliVredenburg. Een prachtig park waar in de zomer wekelijks gratis concerten zijn. Vergeet ook de Binnenhofjes niet. Voor wie meer wil leren over de stad, zijn er regelmatig leuke stadstours waarbij je meer leert over de geschiedenis van de stad.

In de zomer mag een tocht door de grachten natuurlijk niet ontbreken. Dat kan in een rondvaartboot, maar je kunt ook suppend door de stad!

Stedentrip in Nederland
De tuinen van de Domkerk

#5 Amsterdam

Een blog schrijven over een stedentrip in Nederland, zonder Amsterdam te benoemen kan natuurlijk niet. Frankrijk heeft Parijs, Thailand heeft Bangkok en Zuid-Afrika heeft Kaapstad (hoewel Zuid-Afrika meerdere hoofdsteden heeft). Wij hebben Amsterdam. Onze internationale grootmacht en de hoofdstad van ons land. Het is de grootste stad van ons land en de meest levendige. New York wordt wel eens de “city that never sleeps” genoemd, maar Amsterdam doet daar zeker niet voor onder.

Amsterdam staat bekend om zijn grachten, die in de 17e eeuw werden gebouwd om het transport en de handel te verbeteren. Tegenwoordig worden de grachten gebruikt voor pleziervaart en zijn ze een populaire toeristische attractie. De stad herbergt ook vele musea, waaronder het Rijksmuseum, evenals kunstgalerijen, parken en historische gebouwen.

Er is geen tekort aan dingen om te zien en te doen in Amsterdam, maar als je maar voor een korte tijd op bezoek bent, wil je het meeste uit je reis halen. Tot de topattracties behoren het Anne Frank Huis, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Voor een voorproefje van de Nederlandse cultuur, bezoek je de Jordaan en maak een rondvaart door de grachten. Als je op zoek bent naar een plek om te ontspannen, ga dan naar het Vondelpark, het grootste park van Amsterdam.

Amsterdam
Dit is hoe iedereen Amsterdam kent

#6 Groningen

Groningen wordt vaak over het hoofd gezien door internationale toeristen. Er zijn echter veel redenen om Groningen te bezoeken, waaronder de pittoreske grachten, historische gebouwen en het levendige culturele leven. De stad herbergt ook een aantal uitstekende musea, waaronder het Groninger Museum, dat een fascinerende collectie hedendaagse kunst herbergt. Ook de Hofjes en de Groningse borgen zijn een bezoek waar. Vergeet natuurlijk niet de Martinitoren te bezoeken en de Bourtange vesting, net buiten de stad.

Naast het mooie stadscentrum, is er rondom Groningen ook genoeg te doen. Zo mag een bezoek aan de Wadden niet ontbreken. Je kunt een van de Waddeneilanden bezoeken die zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan of gaan wadlopen. Een super toffe activiteit. Ook het Nationaal Park Lauwersmeer is een paradijs voor liefhebbers van natuur. Kortom, genoeg te doen om een weekend te blijven!

stedentrip in Nederland
Uitzicht over Groningen

#7 ‘s-Hertogenbosch

Als je een stedentrip in Nederland plant, moet ‘s-Hertogenbosch, of Den Bosch, zeker op je lijstje staan. ‘s-Hertogenbosch is een charmante Nederlandse stad die veel te bieden heeft. Het historische centrum staat vol met smalle straatjes en middeleeuwse gebouwen. Een van de leukste dingen om te doen, is natuurlijk een rondvaart over de Binnendieze in een fluisterboot. Een gids neemt je mee naar de middeleeuwen, de tijd waarin de stad een bloeiend centrum van handel en kunst was.

Er is natuurlijk ook veel te zien in de stad. Bezoek zeker de enorme Sint Janskathedraal. Ook de wijk Uilenberg is een bezoek waard. Liefhebbers van kunst moeten zeker Het Noordbrabants Museum, met werken van Vincent van Gogh. Het visitekaartje van de stad. Daarnaast moet je natuurlijk de bekende Bossche bollen proberen. Dé lekkernij van de stad. Het is ook zeker de moeite waard om een stadstour of fietstour te boeken. Zo leer je alles over deze stad.

Met zijn charmante middeleeuwse sfeer en rijkdom aan dingen om te zien en te doen, is ‘s-hertogenbosch een ideale bestemming voor een dagje of weekendje weg.

De straten van Den Bosch

#8 Leiden

Er zijn veel redenen om Leiden te bezoeken. Het is een gezellige stad met een kleine, oude binnenstad die makkelijk te verkennen is. Geschiedenisliefhebbers zullen genieten van de musea (zoals Naturalis en het Museum Volkenkunde) en monumenten van de stad, die het verhaal van het rijke verleden van Leiden vertellen. Bovendien vind je in Leiden de Burcht van Leiden. Een van de mooiste bouwwerken van de stad, daterend uit de 11e eeuw! Ook de Zijlpoort en Morspoort, de oude stadspoorten, zijn indrukwekkend.

Leiden is bovendien het perfecte voorbeeld dat een stad niet altijd grijs en saai hoeft te zijn. Er is namelijk ontzettend veel groen in de stad. Bezoek zeker Hortus Botanicus. Misschien wel de mooiste tropische tuin van Nederland vol kleurrijke planten. En dan heb je nog het Van Der Werffpark. Perfect voor een ontspannen wandeling.

En een bezoek aan Leiden zou natuurlijk niet compleet zijn zonder een rondvaart over de grachten te maken. Hier heb je het beste uitzicht op de stad!

Leiden
Rondvaart over de grachten

#9 Maastricht

Maastricht is een historische stad met veel trendy winkels en designwinkels. Het is ook de thuisbasis van statige kerken en avontuurlijke grotten, waardoor het de perfecte bestemming is voor een dagje winkelen of een weekendje weg. Plus, met zijn levendige festivals en spraakmakende tentoonstellingen, is er altijd iets te beleven in Maastricht. Deze stad, met zijn prachtige architectuur en ontspannen sfeer, zal zeker je hart stelen.

Het is een van de populairste steden voor een stedentrip in Nederland. Dat heeft met name te maken door de ligging (rondom de stad vind je veel natuur), maar ook door de diversiteit. Er is van alles te doen. Maak een boottocht over de Maas, bezoek het bekende Vrijthof, maak een stadswandeling of eet tot je niet meer kan in een van de vele restaurants. Dit is echt een stad voor iedereen!

Uiteraard heeft de stad genoeg bezienswaardigheden. We noemden al Het Vrijthof. Volgens sommige het mooiste plein van Nederland. Maar vergeet ook niet de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk, de indrukwekkende Vestingwerken, het Bonnenfanten museum, het Jekerkwartier en Wijck. En last but nog least: de Basiliek Sint Servaas waar Maastricht haar grootste schatten koestert. Genoeg te doen dus!

Stedentrip in Nederland
Maastricht by night

#10 Nijmegen

Als je een stedentrip in Nederland plant, mag de oudste stad van ons land natuurlijk niet ontbreken. Vergeet Den Haag, Amsterdam of Delft. Het is namelijk Nijmegen die de titel “oudste stad van Nederland” mag dragen. Het waren de Romeinen die de eerste steden legde rond het begin van onze jaartelling. 100 jaar later stond er een volledige stad die voor de Romeinen ook nog eens een belangrijke stad was vanwege de gunstige ligging. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 Hanzestad. Ter vergelijking: Amsterdam werd in 1275 voor het eerst genoemd.

Wist je dat Nijmegen in de tijd van de Romeinen Ulpia Noviomagus Batavorum heette?

Maar wat is er te doen? Genoeg natuurlijk 🙂 Het centrum van Nijmegen, met de Grote Markt, biedt genoeg vertier voor een dag. Mensen kijken, marktkraampjes afstruinen, eten of shoppen in de Lange Hezelstraat. De oudste winkelstraat van Nederland.

Nijmegen is niet alleen een oude stad, maar ook een groene. Chill in het Kronenburgerpark, Valkhofpark of het Hunnerpark. Daarnaast ben je in een half uurtje in Nationale Park De Hoge Veluwe en de Veluwezoom! Perfect voor een weekendje weg.

Nijmegen

Met al deze opties wordt jouw volgende stedentrip in Nederland een eitje!

    Meer lezen over Stedentrip in Nederland?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven