Tips voor de Transmongolie Express

De Transmongolie Express (vaak bekend als Trans-Siberië) is misschien wel de bekendste treinreis ter wereld. Het biedt culturele stedentrips en prachtige natuur. De reis brengt je naar wereldsteden als Moskou, Irkutsk en Beijing en voert je door de meest prachtige landschappen die je ooit gaat zien. Van de gigantische Siberische bossen en meren door de uitgestrekte Mongoolse vlaktes naar het indrukwekkende groene landschap in China.

De Transmongolie Express is waarschijnlijk de bekendste treinreis ter wereld en staat bij veel mensen hoog op de to-do lijst. Zo ook bij ons, en na het lezen van dit artikel waarschijnlijk ook bij jou!

De treinreis met de Transmongolie Express

De trans-Siberië express is het langste spoortraject ter wereld en loopt van Moskou naar Vladivostok. Hiernaast heb je nog 2 trajecten;

 • de trans-Mongolië  van Moskou via Ulaanbaatar naar Beijing
 • de trans-Mantsjoerije van Moskou via Harbin naar Beijing.

De Transmongolie Express is van deze drie opties de meest populaire en ook wij hebben voor deze optie gekozen. Een reis om nooit te vergeten en een die iedere reisfanaat zeker een keer gemaakt moet hebben!

Waar boek je de reis?

Er zijn talloze aanbieders die tickets en pakketreizen aanbieden. Na wat research over de prijs en de service zijn Treinreiswinkel goede Nederlandse opties. Het is ook mogelijk om de treintickets direct online bij de Russische spoorwegen te kopen, dit is lastiger maar wel iets goedkoper.

Wij zouden kiezen om de hele reis bij  Treinsreiswinkel te boeken. Je betaalt hier iets meer voor de tickets (± €20,-), maar bent daarmee wel verzekerd van goede service en makkelijk contact.

Ook kun je hier “bouwstenen” kiezen op de plekken waar je stopt en zo de hele reis al boeken. Zeker een aanrader, want alles was perfect geregeld en transfer van en naar de stations zaten er direct bij in.

TIP ♥ – meer info over deze reis vind je op de website van Treinreiswinkel

Wat kost het?

De kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst ligt het eraan wanneer je gaat. In de zomer of tijdens een vakantie in Rusland zijn de kaartjes duurder dan in de herfst en lente. De winter is het goedkoopst.

Reken ongeveer tussen de €100,- en €200,- per traject. Voor kortere afstanden zal dit lager liggen, maar de regel is: hoe meer stops je maakt, hoe duurder de treinreis wordt.

In totaal hebben wij €950,- p.p. betaalt voor de treinkaartjes incl. verblijf en transport in zowel Irkutsk als Mongolië. Hier zit het verblijf in Moskou en Beijing nog niet bij in. Ook de visumkosten en eventuele vluchten naar Moskou en terug vanuit China komen hier nog bovenop.

Transmongolie Express

De route die je aflegt

De Transmongolie Express begint in Moskou en eindigt in Beijing. Wij hebben de reis in drie etappes gedaan en zijn onderweg uitgestapt in Irkutsk en Ulaanbataar (Mongolië). Uiteraard kun je dit helemaal zelf bepalen en bouw je de stops in die jij wilt.

Stop 1  Moskou

De hoofdstad van Rusland barst van de cultuur en bezienswaardigheden en is absoluut de moeite waard. Vanaf hier start ook de treinreis. Zorg dat je twee of drie dagen voor de trein vertrekt aankomt, zodat je tijd hebt om de stad te zien.
87 uur en 36 minuten

Het eerste stuk van Moskou naar Irkutsk is 5319 kilometer en duurt 87 uur en 36 minuten. We zaten dus 3,5 dag en 4 nachten in de trein. Wij deelden de coupé met 2 Russen. Dat is zeker een toffe ervaring, communiceren was alleen wel lastig.

Onderweg hebben we een paar keer gewisseld van reisgenoten, allemaal waren ze even vriendelijk en het was leuk om te zien dat ze hun best doen met je te praten. Het is ook mogelijk om een privé coupé te boeken, hiervoor betaal je uiteraard wel fors meer.

Stop 2 ➜ Irkutsk

De eerste stop in Siberië is Irkutsk. Vanaf het station gingen we direct door naar Listvyanka aan het Baikalmeer (zie foto hieronder). Een schitterende plek. Het Baikalmeer is het grootste zoetwaterreservoir ter wereld en we verblijven hier twee nachten.

Het dorpje is leuk en geeft een totaal ander beeld van Rusland dan we in Moskou kregen. Je kunt hier heerlijk eten en zeker visliefhebbers worden hier dolgelukkig. Er wordt in restaurants, op de markt en overal op straat verse en (gerookte) vis uit het Baikalmeer verkocht.

TIP ♥ – geen zorgen, ook voor de vleeseters en vegetariërs is er meer dan genoeg lekkers!

Nog meer dan het eten is vooral de natuur prachtig. Neem als je hier bent zeker de moeite om naar het uitkijkpunt te klimmen. Vanaf daar heb je een onvergetelijk uitzicht over het meer en de omgeving. Het is even een fikse klim, maar dan heb je ook wat.

De dag voor vertrek verbleven we in Irkutsk zelf. Een studentenstad met veel historie, beelden en mooie oude gebouwen. Door het historische centrum van Irkutsk loopt een groene lijn die je kunt volgen en je langs alle bezienswaardige plekken en gebouwen voert. Zeker de moeite waard!

Transmongolie Express
Transmongolie Express

Stop 3 ➜ Mongolië

Vanaf Irkutsk vervolgden we ’s ochtends onze reis. Na wederom een etmaal in de trein kwamen we vroeg aan in Ulaanbataar. Hiervandaan hadden we een transfer om bij een traditionele Mongoolse familie te verblijven.

Het kamp waar we per Jeep naartoe gingen ligt afgelegen in Terelj National Park en is echt back to basic. We slapen in een yurt, een traditionele Mongoolse tent.

TIP ♥ – dit uitstapje is apart te boeken als ‘bouwsteen’

De volledige inrichting van de tent bestaat uit 2 bedden en een houtkachel als verwarming. Toiletten zijn gedeeld en stromend water of een douche is er niet. Het kamp ligt midden in de prachtige natuur met uitgestrekte landschappen.

Je komt hier heerlijk tot rust en geniet van de lokale cultuur. De 2e dag daar hebben we de omgeving te paard verkend. De perfecte manier om het landschap te bewonderen!

Het verblijf in het yurt-kamp is een absolute aanrader en een van de hoogtepunten van de treinreis. Na dit avontuur verbleven we nog 1 dag in Ulaanbataar, de hoofdstad van Mongolië.

Stop 4  Beijing

Onze laatste etappe: Ulaanbataar naar Beijing. Vanaf Ulaanbataar is het “maar” 8 uur naar de grens. Bij de grens heb je 2 lange stops, eerst 2 uur in Mongolië en vervolgens 5 uur in China. Bij beide grensposten wordt je streng gecontroleerd en wordt de hele trein nagelopen op smokkelwaar.

In China duurt de stop zo veel langer omdat het onderstel van de gehele trein wordt vervangen, het spoor in China is namelijk minder breed. Je moet hiervoor de trein uit, zorg dus dat je wat bij je hebt om je 5 uur te vermaken.

Vanaf de grens is het nog 14 uur naar Beijing, onze laatste stop en tevens het eindpunt van de Transmongolie Express. Trek als je nog tijd hebt ook zeker een paar dagen uit om deze indrukwekkende stad en de Chinese muur te bezoeken.

TIP ♥ – je kunt zelf bepalen welke stops je tijdens de reis maakt. Als je ruim de tijd hebt is het zeker de moeite om een extra stop in Rusland te maken, bijv. in Jekaterinburg.

Transmongolie Express
Transmongolie Express
Transmongolie Express

5x Handige tips voor de Transmongolie Express

De belangrijkste info heb je hopelijk meegekregen hierboven. De Transmongolie Express is vooral een persoonlijke reis aangezien iedereen deze reis anders kan indelen. Toch willen we nog een aantal tips meegeven waarvan wij denken dat ze bruikbaar zijn 🙂

#1 Visums

Voor zowel Rusland, Mongolië en China heb je een visum nodig. Een visum on arrival is hier niet van toepassing en alle visums dien je dus vooraf te regelen. Dit kan bij de ambassade of via een van de vele online visumservices.

Hou er rekening mee dat je een hoop papierwerk aan moet leveren en het daarnaast per visum minimaal een week duurt. 

TIP ♥ – voor meer info over het visum voor China kun je onze pagina visum China bezoeken

#2 Beste reistijd

Je kunt de Transmongolie Express het hele jaar doen en elke periode heeft voor-, en nadelen. De lente en herfst zijn zonnig en gematigd. ’s Winters is het rustig, extreem koud en sneeuwt het veel. In de zomer zul je weinig tot geen neerslag hebben, maar kunnen de temperaturen oplopen tot dik 40 graden.

Ook is deze periode drukker.  Wanneer je ook gaat, je bent altijd verzekerd van prachtige uitzichten.

De beste tijd om te gaan is volgens ons mei-juni. Tijdens deze periode heb je veel zon, is de natuur mooi en zijn de temperaturen aangenaam. Het is overal boven het vriespunt, meren in Siberië zijn weer ontdooit en de natuur is prachtig.

TIP ♥ – tijdens de reis leg je een enorme afstand af. Hou er dus rekening mee dat er onderweg een groot verschil in het weer kan zijn en pak voor zowel zon als slecht weer. Neem in ieder geval een korte broek en een waterdichte jas mee.

#3 Hoe ziet de trein er uit?

In eerste instantie is het even schrikken als je de slaapcoupé ziet. In de trein is genoeg te doen en de uitzichten zijn meer dan schitterend. Van tevoren dachten we dat de lange zit ons tegen zou vallen, maar dit was absoluut niet het geval. Op de stops tussendoor die wat langer zijn kun je even uitstappen om je benen te strekken. Hier zijn vaak kraampjes met eten en drinken en lopen lokale vrouwen rond om broodjes en gerookte vis te verkopen.

Slapen in de trein

De coupe heeft 4 bedden, 2 boven en 2 onder. De 2 bedden beneden dienen in theorie overdag als bank om te zitten, maar in de praktijk liggen de russen de hele dag op hun bed. Gelukkig hadden wij een boven en onder bed en konden we dit een beetje zelf bepalen, wanneer we wilden slapen of gewoon een bank wilden hebben.

Slapen in de trein is op z’n zachtst gezegd lastig. De bedden zijn niet erg groot en de meeste Russen snurken net zo hard als ze aardig zijn (heel erg aardig).

Daarnaast rijdt de trein 24 uur per dag door, de kans is dus groot dat er iemand tijdens een nachtstop in-, of uitstapt. Gelukkig hoef je ook niet extreem uitgerust te zijn om de hele dag niks te doen.

Transmongolie Express

#4 Eten en drinken tijdens de reis

In de trein zit een restauratie wagon waar je eten, drinken en diverse snacks kunt halen. Het bier en fris is koud en het eten van goede kwaliteit, verwacht echter geen restaurant diner. Alles is wel vrij prijzig en het is raadzaam om zelf ook het een en ander mee te nemen.

In elke wagon zit een samovar, een waterketel. Hieruit kun je onbeperkt heet water tappen voor een lekker bakje (oplos)koffie of thee. Ook handig voor je cup-a-soup en noodles. Neem wel even een beker mee! 

TIP ♥ – neem snacks en drinken mee in de trein. Droge worst, chips/nootjes en koekjes doen het goed, daarnaast is een flesje fris (of wodka) erg lekker. Ook leuk om te delen met je Russische treingenoten en zo in gesprek te raken.

#5 Overige tips voor tijdens de reis

De Transmongolie Express is een fantastische trip, maar wel een van weinig luxe. Met de volgende tips wordt je reis nog beter!

 • Camera De landschappen en uitzichten tijdens de reis zijn onbetaalbaar. Deze wil je natuurlijk vastleggen (ter herinnering, maar vooral om het thuisfront jaloers te maken). Een camera in welke vorm dan ook is absoluut onmisbaar.
 • Entertainment  Alhoewel de uitzichten prachtig zijn zit je vaak lang in de trein. Het is dan prettig om wat te doen te hebben. Een boek/e-reader, spelletjes en muziek zijn zeker aan te raden. Je kunt natuurlijk ook net als de russen gaan zitten breien!
 • Slippers  Elke keer je schoenen aan moeten trekken als je naar de WC gaat of even wil wandelen is vrij irritant, en je wil dit echt niet op je sokken doen. Slippers zijn dé oplossing.
 • Toiletpapier  Niet altijd aanwezig, zeker in de Chinese treinen niet. Kleine moeite, groot plezier.
 • Douche  Er is geen douche aan boord. Op het toilet zit een wasbak met stromend water waarmee je je even kunt wassen. Wet-wipes zijn daarom een goed idee. Ook een handdoekje komt van pas. In sommige treinen krijg je deze, maar zeker niet in alle.
 • Oordopjes  Je deelt je coupé met 3 anderen, deze behoeft dus geen verdere uitleg.
 • Google Translate  last but not least, dé gouden tip. De Russen zijn extreem vriendelijk en super geïnteresseerd in jou als buitenlander. De meeste van hen spreken helaas geen woord Engels. Het is dan toch leuk om wel een beetje te kunnen communiceren. Download Engels en Russisch (en eventueel Chinees) even als offline taal en leer wellicht wat woordjes Russisch, dan zit je helemaal gebakken. Je reis wordt hier echt nog leuker van.
 • Treinreis Sri Lanka  De Transmongolie Express is geweldig, maar mocht je een keer een andere treinreis willen maken check die in Sri Lanka!

  Meer lezen over Tips voor de Transmongolie Express?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven