7x de beste musea in Florence

Florence is de bakermat van de renaissance en daarom de thuisbasis van een aantal wereldberoemde musea. Vowel voor kunstliefhebbers als liefhebbers van geschiedenis worden de musea in Florence beschouwd als must-visits. Het geeft je een bijzonder inkijkje in de artistieke, architectonische en historische wonderen. Van de beroemde Galleria degli Uffizi tot het minder bekende Museo Novecento, Florence is een schatkamer van meesterwerken.

Ga jij binnenkort naar Florence? Zet dan zeker een van deze musea op je lijst!

Wil je de twee beste musea bezoeken? Koop dan dit combi-ticket (€40)

#1 Galleria degli Uffizi

Een van de oudste en beroemdste kunstmusea ter wereld, de Uffizi is de thuisbasis van een ongelooflijke collectie meesterwerken uit de Renaissance, waaronder werken van Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo en Raphael. Naar Florence gaan zonder dit museum te bezoeken, is als naar Parijs gaan zonder de Eiffeltoren te bekijken.

Het werd gebouwd in de 16e eeuw en was oorspronkelijk ontworpen om de kantoren van de Florentijnse magistraten te huisvesten, vandaar de naam “Uffizi”, wat “kantoren” betekent in het Italiaans. Vandaag de dag vind je er meesterwerken van beroemde kunstenaars zoals Botticelli, Michelangelo, Caravaggio, Raphael, Titiaan en nog veel meer. De Galleria degli Uffizi heeft ook een indrukwekkende selectie werken van oude Griekse en Romeinse beeldhouwers en schilders, evenals prachtige fresco’s van tijdgenoten zoals Andrea del Sarto.

Entree is €12, maar met dit ticket (€20) heb je Priority Toegang. Hiermee ga je naar poort 1 van het Uffizi met jouw papieren ticket om direct naar binnen te gaan (zoek het bordje ‘People with Reservation’).

Davif, Michelangelo
Het standbeeld van David[/caption

#2 Galleria dell’Accademia

Ken je dat iconische standbeeld van David van Michelangelo? Die vind je hier. Het Galleria dell’Accademia is een van de beste musea in Florence. Naast het bekende standbeeld, vind je een indrukwekkende reeks meesterwerken uit de Renaissance, waaronder werken van Michelangelo, Donatello en andere werken van Michelangelo, zoals de “Prisoners” en “St. Matthew”, evenals een reeks andere sculpturen en schilderijen van andere kunstenaars uit die periode.

De galerij, opgericht door de Medici-familie in 1784, is een indrukwekkend gebouw. Het ligt midden in het centrum van de stad en op loopafstand van verschillende andere bezienswaardigheden, waaronder het Piazza della Signoria, het Palazzo Vecchio, de Duomo en de Ponte Vecchio.

TIP ♥ – entree is €20. Met dit ticket hoef je niet in de rij te staan

[caption id="attachment_89945" align="aligncenter" width="1000"]Davif, Michelangelo Het standbeeld van David

#3 Palatine Gallery en Royal Apartments

Als je een van de mooiste bouwwerken in Florence wilt bezoeken, moet je de Palatine Gallery en Royal Apartments zeker op je lijstje zetten. De Palatijnse Galerij en de Koninklijke Appartementen bezetten de “adellijke” verdieping van het Palazzo Pitti (de gehele eerste verdieping van het paleis). Je vindt het op de linkervleugel van het Palazzo, met prachtige kunstwerken van Rafaël, Titiaan en vele Italiaanse en buitenlandse maestro’s uit de Renaissance en de 16e eeuw.

Het museum omvat ook beeldhouwkunst, porseleincollecties, evenals bronzen stukken van Donatello, Verrocchio en Mino da Fiesole. De galerij is een van de meest populaire attracties in Florence, met bezoekers die massaal toestromen om de vele tentoongestelde meesterwerken te bewonderen.

TIP ♥ – met dit ticket (€15,50) hoef je niet in de rij te staan

Davif, Michelangelo Het standbeeld van David[/caption

#4 Bargello Museum

Het Bargello Museum, ook wel bekend als het Museo Nazionale del Bargello, is een van de oudste en belangrijkste musea in Florence. Het museum is gevestigd in een middeleeuws paleis dat ooit dienst deed als gevangenis en in de 19e eeuw werd omgebouwd tot museum.

Het Bargello Museum is gewijd aan Italiaanse Renaissance en de collectie wordt beschouwd als een van de mooiste collecties renaissancistische beeldhouwkunst ter wereld. Het museum toont werken van enkele van de beroemdste beeldhouwers uit de Renaissance, waaronder Michelangelo, Donatello, Ghiberti en anderen. Enkele van de beroemdste werken van het museum zijn Michelangelo’s “David-Apollo” en Donatello’s “David”.

TIP ♥ – entree is €14 en tickets kun je hier online kopen

Davif, Michelangelo Het standbeeld van David[/caption

#5 Museo dell’Opera del Duomo

Het Museo dell’Opera del Duomo is een van de belangrijkste musea in Florence. Gelegen op slechts een korte afstand van de Accademia, bevat het meesterwerken van enkele van de grootste kunstenaars uit de Renaissance. Binnen vind je Donatello’s bronzen beeld van David en Ghiberti’s gevierde ‘Gates of Paradise‘-deuren.

Er zijn ook verschillende andere sculpturen – zoals Verrocchio’s Putto met een dolfijn en Brunelleschi’s Crucifix – evenals vele fresco’s met scènes uit religieuze verhalen. Het museum herbergt ook kunst uit latere periodes, waaronder Michelangelo’s Pietà Bandini en Vasari’s decoratieve kapelfresco’s.

#6 Museo di San Marco

Dit voormalige Dominicaanse klooster is nu een museum met een indrukwekkende collectie religieuze kunst, waaronder fresco’s van Fra Angelico en houten sculpturen van Brunelleschi. Het ligt op slechts een korte loopafstand van de Galleria dell’Accademia.

Opgericht in 1436, maakte het oorspronkelijk deel uit van het Dominicaanse klooster van San Marco en dient het als een van de belangrijkste opslagplaatsen voor kunstwerken die verband houden met de patroonheilige van Florence – San Marco. Bekende werken zijn Fra Angelico’s The Annunciation en Botticelli’s Madonna with Child. Andere sculpturen zijn Donatello’s St. Louis van Toulouse en Ghiberti’s Offer van Isaac, terwijl fresco’s langs de muren lopen.

TIP ♥ – entree is €14 en tickets kun je hier online kopen

Davif, Michelangelo Het standbeeld van David[/caption

#7 Museo Novecento

Het Museo Novecento bevindt zich in het historische centrum van Florence en is gewijd aan Italiaanse kunst uit de 20e eeuw. Het museum is gehuisvest in het historische Palazzo dell’Arte dei Beccai en beschikt over een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst van de jaren 1900 tot nu.

Naast originele werken van grote figuren als Giorgio de Chirico en Filippo Tommaso Marinetti, zijn er ook foto’s en films te zien. Het museum organiseert ook verschillende educatieve activiteiten, zoals workshops en rondleidingen. Het is een geweldige plek om meer te ontdekken over het rijke artistieke erfgoed van de vorige eeuw van Italië.

Dit zijn enkele van de beroemdste en meest gewaardeerde musea in Florence, maar de stad staat vol met vele andere kleinere musea en galerijen die ook een bezoek waard zijn.

    Meer lezen over 7x de beste musea in Florence?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven