Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tongariro Crossing

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

De Tongariro Crossing op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is een van de mooiste hikes van het land. Je loopt door het ruige hart van Tongariro National Park, je hebt uitzicht op Mount Ngauruhoe (Mount Doom voor de fans van Lord of the Rings), Mount Tongariro en Mount Ruapehu en dit alles zie je op dezelfde dag. Een unieke ervaring!

De Tongariro Crossing 

Ook wel bekend als de mooiste dag-hike die je in Nieuw-Zeeland kan doen. Volgens de echte liefhebbers zelfs een van de mooiste hikes van het hele land, aangezien de crossing is opgenomen als een van de 9 Great Walks die Nieuw-Zeeland te bieden heeft.

Vrijwel iedereen die het Noordereiland bezoekt heeft als doel deze crossing te doen. Maar waar moet je rekening mee houden, en is deze hike voor iedereen geschikt? We zetten alle nodige informatie graag voor jou op een rijtje.

Tongariro National Park

Een deel van de crossing

De crossing in cijfers

De Tongariro Crossing is super bekend in Nieuw-Zeeland. Wanneer het weer geschikt is vind je dan ook ontzettend veel mensen op de route. De crossing is in totaal 19.4 kilometer lang, en de geschatte tijd om deze tocht te voltooien is 6 tot 8 uur. Afhankelijk van jouw fysieke conditie kan het korter of langer duren. Natuurlijk heeft het ook te maken met de hoeveelheid stops die je maakt onderweg om even bij te komen of om foto’s te maken.

One way track

De crossing is een one-way track. Dit betekent dat je niet eindigt op de plek waar je begonnen bent. Omdat zo veel mensen de track willen lopen is het ook niet mogelijk je auto langer dan 4 uur te parkeren aan een van de uiteinden.

Boek daarom van te voren een shuttle die jou naar het begin van de route brengt, en uiteindelijk aan het einde ook weer ophaalt. Dit regel je vaak via de camping of het hostel waar je de nacht daarvoor verblijft. Je kunt je auto dan daar laten staan, en de shuttle brengt je naar de juiste plek.

Cross Roads Camspite

Tip: wij overnachtten op Cross Roads Camspite. Hier kun je een van de vroegere shuttles boeken (vertrek om 05:20 uur in de ochtend). Omdat deze camping zo dichtbij Ketetahi Parking is (einde van de track) hebben zij een deal met de organisatie van het park dat je wel langer dan 4 uur je auto daar mag parkeren. In de ochtend rijd je achter de beheerder van de camping aan naar deze parkeerplaats. Daar kun je je auto, camper of campervan parkeren en de shuttle brengt je naar het begin van de track. Na de crossign kom je dus wel bij je eigen auto uit, zodat je je reis direct kunt voortzetten!

Tongariro Crossing

De crossing

Tongariro Crossing

De natuur onderweg is prachtig

Handige tips voor de crossing

Bereid je goed voor op het lopen van de Tongariro Crossing. Anders dan de populariteit doet vermoeden is het geen gemakkelijke track. Het weer in Tongariro National Park is ontzettend verraderlijk, dus je hier goed op voorbereiden is echt essentieel.

Wanneer het weer te slecht is of wanneer het flink heeft geregend, kan het zomaar zijn dat het park een aantal dagen gesloten is uit veiligheid voor de eventuele bezoekers. Bereid je goed voor met onze tips:

  • Vraag jezelf eerst af of je fysiek en mentaal in staat bent de Tongariro Alpine Crossing te voltooien. De route is in totaal bijna 20 kilometer. In deze afstand zul je bijna 800 meter stijgen (dus omhoog lopen) en vervolgens weer 1150 meter dalen. Het is 6 tot 8 uur flinke inspanning. Natuurlijk krijg je hier heel veel voor terug en wij vonden het de inspanning meer dan waard. Echter, is het wel goed jezelf deze vraag te stellen voordat je eraan begint.
  • Zorg voor goede wandelschoenen. Af en toe verbaas je je over toeristen die vulkanen oplopen met bijvoorbeeld teenslippers. Geloof ons als we zeggen dat dat hier absoluut geen optie is. Zorg voor waterdichte wandelschoenen waar je goed en ver op kunt lopen.
  • Draag de juiste kleding. Het weer aan het begin van de route kan compleet anders zijn dan wanneer je de top bereikt. Het verschil in temperatuur is ook vrij groot. Kleed je daarom aan met voldoende laagjes, en zorg voor extra kleding in een goede rugzak. Je kunt aan het begin van de track (in de zomer) in een t-shirt lopen, terwijl je bovenop de krater een dik vest en een regenjas nodig hebt. Zorg in ieder geval voor een goede broek om in te hiken, stevige schoenen om op te lopen en voldoende lagen voor je bovenlijf. Neem ook altijd een wind- en waterdichte regenjas mee! Deze is onmisbaar.
  • Hou het weer in de gaten. Dit kan tot een uur voor vertrek nog veranderen. Als er slecht weer op komst is kan het namelijk zijn dat het park gesloten wordt voor bezoekers. Het is dan simpelweg te gevaarlijk. Check hiervoor de officiële berichtgeving van Department of Conservation.
  • Neem voldoende water en eten mee. Vooral wanneer het warm is heb je echt veel water nodig, en eten geeft je kracht om weer verder te lopen.

Nog steeds enthousiast? Laten we dan eens naar de route gaan kijken.

Tongariro Crossing

Delen van de hike zijn goede paden

De route

De Tongariro Crossing is, zoals gezegd zo’n 20 kilometer dus het is een aardig stukje lopen. Het is echter een van de mooiste stukjes in Nieuw om te lopen dus het is sowieso geen straf. Hieronder een beschrijving van de route!

Mangatepopo road naar Soda Springs

Dit is voor de meeste mensen het begin van de Tongariro Crossing. Je eindigt uiteindelijk bij Ketetahi carpark. Je kunt de crossing ook andersom lopen, echter zitten daar een aantal nadelen aan. Als je start vanuit Mangatepopo (wat ook gewoon het begin van de track wordt genoemd), hoef je namelijk 300 meter minder in hoogte te klimmen om de top van de vulkaan te bereiken.

Dit eerste stuk van de route is vrij makkelijk te lopen en duurt ongeveer 1 tot 1.5 uur. Het pad is vrij vlak en goed onderhouden. Naarmate je verder loopt zie je dat het landschap onderweg steeds verandert. De eerste indrukken zijn fantastisch.

Soda Springs naar South Crater

Het volgende stuk van de route is een stuk pittiger dan het begin. Je doet er ongeveer 45 minuten tot een uur over, en gun jezelf die tijd ook. Dit onderdeel wordt ook wel ‘Devil’s Staircase’ genoemd, omdat je van 1400 naar 1600 meter boven zeeniveau klimt.

Als het helder weer is word je hier wel beloond met de eerste prachtige uitzichten. Richting het westen vang je (met een beetje geluk) een glimp op van Mount Taraniki. Uiteindelijk bereik je de South Crater.

De route wordt onderweg continu aangegeven door middel van uitstekende palen. Verdwalen zou een kunst zijn, ook gezien de hoeveelheid mensen die je onderweg tegenkomt.

Tongariro Crossing

De aanduidingen onderweg zijn gelukkig erg duidelijk

Tongariro National Park

De South Crater

South Crater naar Red Crater

Geniet van het vlakke wandelpad zolang het duurt. Als je voorbij de South Crater bent heb je namelijk nog een korte klim voor de boeg die je naar de Red Crater brengt. Hou rekening met ongeveer een uur wandelen voor dit stuk van de track.

Je krijgt hier een spectaculair uitzicht op Oturere Valley, Rangipo Desert, Kaimanawa Ranges en Emeral Lakes als je eenmaal boven bent. Wellicht wil je hier een winddichte jas voor aantrekken, er kan nog weleens een gure wind staan op dit stuk van de route.

Red Crater naar Blue Lake

Voor dit stuk van het pad zijn spectaculaire uitzichten gegarandeerd. Zelfs op een meer bewolkte dag zul je de wonderlijke Emeral Lakes kunnen zien. Let hier goed op wanneer je afdaalt, je zult namelijk vanzelf een aantal meter naar beneden glijden wanneer je je voeten verkeerd neerzet.

Het geeft natuurlijk wel een grappig gezicht als je mensen ziet glijden, maar enige voorzichtigheid is wel gewenst! Neem ongeveer een half uur de tijd om af te dalen en verder te lopen richting de Blue Lake. Je kunt er ook voor kiezen om op deze plek wat langer te blijven om wat te eten en te genieten van het prachtige uitzicht. Je zult alleen – helaas – niet de enige zijn met dit idee.

Tongariro Crossing

De Red Crater

Tongariro Crossing

De bekende Blue Lake

Blue Lake naar Ketetahi Shelter

Nog een korte klim naar de North Crater, daarna ben je – vrijwel – van het klimmen af. Deze krater zat ooit vol met lava wat uiteindelijk is afgekoeld. Met goed weer heb je hier fantastisch zicht op Mount Pihanga, Lake Rotoaira en Lake Taupo.

Hier begint het afdalen richting het einde van de route. Geniet van de prachtige uitzichten die deze kant te bieden heeft! Vergeet ook niet af en toe achterom te kijken. Het is wel aan te raden voorzichtig te zijn en op het pad te blijven, aangezien de omliggende stukken grond los kunnen liggen. Hou voor dit stuk van de route rekening met een uur lopen.

Ketetahi Shelter naar Ketetahi Carpark

Het laatste stuk van de Tongariro Crossing, je bent er nu bijna! Natuurlijk is het fijn om niet meer te hoeven klimmen, maar hou wel rekening met een stevig afdaling die je uiteindelijk naar het einde brengt. Neem 2 uur de tijd voor dit stuk, het kan nog weleens belastend zijn voor je knieën om zo snel af te dalen.

Onderweg kom je hot springs tegen. Deze zijn helaas prive eigendom dus niet toegankelijk voor publiek. Je wordt dan ook vriendelijk gevraagd op het pad te blijven. Op het laatste stuk van de route vind je een aantal bankjes waar je op kunt uitrusten.

Maar lang zitten is niet verstandig, zo wordt het alleen maar moeilijker om uiteindelijk weer op te staan! Het allerlaatste stuk van de route neemt je mee door het bos, en als je nog kracht over hebt kun je een waterval bekijken die je een paar minuten voor het einde tegenkomt.

Uitzicht op Lake Rotoaira

Dus.. de Tongariro Crossing echtg doen!

Eenmaal beneden vind je rustende mensen die wachten op hun shuttle. Met recht mag je aan het einde trots zijn op jezelf dat je het hebt gehaald! En hopelijk heb je dan ook intens genoten van al het moois wat je onderweg hebt gezien. Als je een shuttle hebt geboekt om je weer op te halen aan het einde, kun je bij het eindpunt wachten. Afhankelijk van hoe laat de shuttle komt zul je deze hier vinden.

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU