Openbaar vervoer Spanje

Het openbaar vervoer in Spanje is uitstekend waardoor het een fluitje van een cent is om door het land te reizen. De treinen zijn snel, comfortabel en redelijk geprijsd, en ze verbinden alle grote steden. Het bussysteem is ook erg goed, en het is vooral handig om kleinere steden en dorpen te bereiken. En natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om een auto te huren. Maar als je Spanje echt wilt ervaren, raden we je aan om de trein te nemen. Het is de beste manier om het platteland te zien en locals en andere reizigers te ontmoeten.

Hoe reis je met het openbaar vervoer in Spanje

De meeste mensen die naar Spanje komen, komen hier met het vliegtuig en vaak ontdekken ze maar één stad of regio. Begrijpelijk, maar super zonde. Spanje is een schitterend land en het is prima mogelijk om met het openbaar vervoer door het land te reizen.

De meest populaire vorm van openbaar vervoer in Spanje is de bus. Er zijn meer dan 12.000 busroutes in Spanje en bussen zijn het belangrijkste vervoermiddel voor veel Spanjaarden. Bussen kunnen echter duur zijn en tijdens de spitsuren traag zijn. Een andere optie is de trein. Spanje heeft een uitgebreid netwerk van treinen en die zijn vaak sneller dan bussen. Treinkaartjes kunnen echter duurder zijn dan buskaartjes. Een derde optie is de metro, een systeem voor snel vervoer dat actief is in grote steden als Madrid en Barcelona. De metro kan erg snel en handig zijn, maar ook duur. Ten slotte zijn er taxi’s, die in alle steden en dorpen beschikbaar zijn, maar die behoorlijk duur kunnen zijn.

Reizen met de trein

Een van de beste manieren om het land te zien is per trein. Als je met de trein reist, kun je genieten van het landschap en ontspannen tussen bestemmingen. Bovendien kan het goedkoper zijn dan vliegen of een auto huren. Het is de ideale manier om tussen grote steden te reizen.

De trein, geëxploiteerd door RENFE, zijn over het algemeen efficiënt en comfortabel en rijden bijna altijd op tijd. De website van de RENFE heeft een handig overzicht van alle diensten, tijden en kosten.

Hoewel je gewoon op het station je tickets kunt kopen, is het beter om vooraf te reserveren voor lange afstanden. Wacht niet tot het laatste moment, want er zijn meestal lange wachtrijen (en vaak aparte loketten voor de verschillende treintypes). Je kunt je ticket het beste online kopen.

Wij boeken vervoer altijd bij Bookaway.

openbaar vervoer in Spanje
Het treinstation in Madrid

Reizen met de bus

Spanje heeft een uitgebreid netwerk van langeafstandsbussen, waardoor je je gemakkelijk kunt verplaatsen zonder een auto te hoeven huren. En met zoveel te zien en te doen, bespaar je graag je euro’s voor andere uitgaven.

Houd er bij het plannen van je reis rekening mee dat reizen met de bus langzamer kan zijn dan reizen met de trein of het vliegtuig.

Bussen zij vooral handig als je buiten de grotere steden reist. Veel kleinere dorpen en landelijke gebieden zijn alleen bereikbaar met de bus, die bijna altijd uit de hoofdstad van hun provincie komt. Diensten zijn redelijk betrouwbaar.

Hoewel de bus trager is dan de trein, zijn de tarieven wel aantrekkelijker. Zo betaal je voor een ritje van Madrid naar León ongeveer €30. Net als met de trein kun je tickets bij het busstation kopen, maar is het makkelijker om dit online te regelen bij busmaatschappijen zoals Alsa en Avanzabus of boekingssites als Bookaway.

Reizen met binnenlandse vluchten

Als je wat meer budget hebt, maar minder tijd, zijn binnenlandse vluchten de beste optie. Spanje is een groot land. De rit van San Sebastian in het noorden naar Malaga in het zuiden duurt al snel 10 uur. Voor zulke grote afstanden kunnen binnenlandse vluchten een uitkomst zijn.

Bijna alle grote steden hebben een vliegveld en hebben dagelijkse vluchten van en naar elkaar. Een aantal tips

  • De voordeligste luchtvaartmaatschappij is Transavia;
  • De prijs van vliegtickets wordt bepaald door ingewikkelde algoritmes, yield management en vraag en aanbod. Niet door het gebruik van cookies;
  • Vergelijk vliegticketvergelijkers zoals CheapTickets, Skyscanner of Momondo met prijzen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Zoek met flexibele data;
  • Let goed op aanbiedingen en schrijf je in voor nieuwsbrieven;
  • De gemiddelde prijs voor een vliegticket naar Spanje ligt rond de €100.
BestemmingVanaf prijs
Barcelonavanaf €36 ➜
Mallorcavanaf €72 ➜
Ibizavanaf €93 ➜
Gran Canariavanaf €93 ➜
Tenerifevanaf €138➜
Valenciavanaf €49 ➜
Malagavanaf €55 ➜
Scroll naar boven