Budget Spanje

Wist je dat er jaarlijks zo’n 35 miljoen toeristen naar Spanje komen? Dat zijn er meer dan Thailand, Mexico of zelfs de Verenigde Staten. Het geeft goed weer hoe populair dit land is. Dat is ook niet zo gek, want het is een schitterend land. In één vakantie kun je hier eeuwenoude bergdorpen bezoeken, met sneeuw bedekte bergen beklimmen, relaxen aan één van de Costa’s en schitterende steden bezoeken. Maar wat kost een reis precies? Wij vertellen je hier alles over het budget voor Spanje.

Budget voor Spanje

Spanje is niet de goedkoopste bestemming in Europa. Toch hoef je niet te vrezen, want ook in Spanje kun je met een kleiner budget prima rondreizen. Het is natuurlijk allemaal afhankelijk van de bestemming en je manier van reizen. Een verblijf aan de mooiste stranden van Ibiza kost nu eenmaal meer dan een hostel ergens in Extremadura.

Reken op een budget van zo’n €100 per dag

In tegenstelling tot wat veel reizigers denken, is Spanje relatief goedkoop om te bezoeken. De gemiddelde dagelijkse kosten voor accommodatie, eten en activiteiten bedragen ongeveer €75 tot €100 per dag. Met een beetje planning is het makkelijk om een geweldige tijd in Spanje te hebben zonder een bank te beroven.

budget voor Spanje
Zonsondergang boven Dalt Vila in Ibiza

Wat kost reizen in Spanje?

Wat kost reizen in Spanje? Dat is moeilijk te bepalen omdat niet iedereen op dezelfde manier reist. Daarom is het budget voor Spanje voor iedereen ook anders. Backpackers geven nu eenmaal minder uit dan mensen die een reis hebben geboekt of een iets luxere reisstijl hebben.

Om je een goed beeld te geven over wat een reis in Spanje ongeveer kost, hebben we de kosten opgesplitst.

Kosten voor accommodatie

Kosten voor accommodatie variëren enorm. Dat komt door de verschillende opties, maar ook door de overvloed aan accommodatie. Gelukkig is het relatief betaalbaar. Hostels zijn een uitstekende optie voor budgetreizigers en bieden kamers in slaapzalen vanaf ongeveer €20 per nacht.

Voor wie wat meer privacy verlangt, zijn er ook genoeg hotels en appartementen te huur. De prijzen variëren afhankelijk van de locatie en voorzieningen, maar je kunt verwachten dat je ongeveer €75 per nacht betaalt voor een appartement met één slaapkamer. Een hotelkamer kost €50 of meer, afhankelijk van de locatie.

Hotels

De prijs voor een hotelovernachting is afhankelijk van de regio en het seizoen waarin je reist. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde prijs voor een hotel in Barcelona rond de €125 per nacht ligt waarin augustus de duurste maand is. er zijn natuurlijk ook goedkopere opties. Ook in de duurdere steden. De gemiddelde kosten van een hotelkamer in Spanje bedragen ongeveer €80 per nacht. De prijzen kunnen echter variëren, afhankelijk van de locatie, de tijd van het jaar en het type hotel. Als je op zoek bent naar een luxere ervaring, reken dan op €200 per nacht. Met goed onderzoek kun je ook kamers vinden voor slechts €50 per nacht.

Hostels

Backpackers en jongeren kiezen voor hostels. Hostels zijn een van de meest betaalbare opties en ze zijn te vinden in steden in het hele land. De prijzen kunnen behoorlijk variëren, maar de gemiddelde kosten van een hostel in Spanje liggen rond de €20 per nacht. Dit omvat zowel privékamers als bedden in slaapzalen. Hostels hebben vaak gedeelde keuken- en badkamerfaciliteiten en sommige bieden ook extra voorzieningen zoals wasfaciliteiten, tv-kamers en zelfs zwembaden.

Campings

Als je wilt besparen op je budget voor Spanje zijn campings je beste vriend. Je kunt campings vinden voor ongeveer €10 per nacht in afgelegen gebieden of nationale parken, maar een camping in Catalonië of aan het strand kost zomaar €50 per nacht. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde prijs voor een camping in Spanje rond de €35 per nacht ligt.

Vakantievilla

Een andere optie is het huren van je eigen vakantievilla of huis. Iets wat veel mensen doen in Spanje. Zeker als je met een groep reist, is dit de meest voordelige optie. Een villa huren kan al vanaf €800 per week voor 5 personen. Dat is €160 per persoon per week. Een stuk goedkoper dan een ho(s)telkamer. Maar ook hier geldt: villa’s huren in het hoogseizoen of op populaire plekken is prijzig.

San Miguel Ibiza
Op Ibiza is accommodatie prijzig

  

Kosten voor eten en drinken

De Spaanse keuken staat bekend als lekker en ronduit verslavend. Van tapas tot paella en van de lekkerste wijnen tot lokale biertjes. In Spanje weten ze hoe je moet genieten van het leven. Maar wat kost allemaal?

Maaltijden in Spanje kosten gemiddeld zo’n €10-15 per persoon. Tapas, kleine schotels die meestal met drankjes worden geserveerd, kosten over het algemeen tussen de €3-5 per stuk. Drankjes zijn relatief goedkoop, bier kost ongeveer €2-3 en wijn gemiddeld €4-5 per glas.

Natuurlijk zijn de prijzen afhankelijk van de stad die je bezoekt en het type restaurant dat je kiest. Eén ding is echter zeker: eten is een essentieel onderdeel van de Spaanse ervaring, en het is zeker de moeite waard om je uit te geven als je in de stad bent. Buen provecho!

Voorbeeld van onze kosten voor eten:

  • Niet-toeristisch restaurant in Madrid  €20 – €35
  • Maaltijd mid-range restaurant ➜ €50
  • Lunch in lokaal restaurant €10
  • Boodschappen voor een week €60 – €80

Kosten voor drinken

  • 0,5 liter water  €2
  • Koffie op terras €5
  • Frisdrank  €2,50
budget voor Spanje
De Central Market in Valencia

Kosten voor vervoer

Spanje is een groot land met een divers landschap, en de prijzen voor het openbaar vervoer weerspiegelen dat. Gemiddeld kost een enkeltje in een lokale trein ongeveer €2, terwijl een langeafstandsreis tot  100 kan kosten.

Als je van plan bent de bus te nemen, betaal je €1,20 voor een korte rit en tot €30 voor een langere toch. En natuurlijk hangt er een bijbehorend prijskaartje aan het uitgebreide netwerk van hogesnelheidstreinen in Spanje; tickets beginnen bij ongeveer €25 en kunnen oplopen tot €200, afhankelijk van de afstand.

Als je een stedentrip plant kun je de meeste bezienswaardigheden prima lopend bezoeken. Zo niet, heb je in de grotere steden een uitgebreid metro- of busnetwerk. Een andere optie is een taxi of Uber, maar dat is in drukke steden niet altijd sneller.

Reis je met je eigen auto? Reken dan op dezelfde benzineprijzen als in Nederland.

Malaga Cathedral
Zonsondergang met uitzicht op kathedraal van Malaga

Kosten voor activiteiten

De kosten voor activiteiten verschillen enorm. Zo kost het bezoeken van Sagrada Familia €26 per persoon, maar zijn de meeste nationale parken gratis. Een dag sightseeing in Malaga hoeft niets te kosten, maar een les kitesurfen in Tarifa kost makkelijk €250.

Gelukkig kun je in Spanje veel op eigen gelegenheid doen zonder een tour te boeken. Zo kun je steden als Madrid, Valencia, Sevilla, Cordoba of Granada prima zelf ontdekken. Alleen als je musea of bezienswaardigheden wilt bezoeken zul je moeten betalen.

Scroll naar boven