Beste reistijd Spanje

De beste reistijd voor Spanje zijn het voorjaar (april tot en met mei), de zomermaanden (juni tot en met augustus) en de herfst (september tot en met oktober). In de zomermaanden heb je het beste weer, maar is het ook erg druk. In het voorjaar en in de herfst, is de temperatuur aangenaam en is het veel minder druk dan in de zomermaanden. Meer weten? Check onze tips.

Wat is de beste reistijd voor Spanje?

De beste reistijd voor Spanje is natuurlijk ook afhankelijk van je reiswensen. Ga je naar Spanje om een week in de zon te liggen? Dan zijn de maanden juli tot en met september het beste. Ga je naar Barcelona of Granada voor een stedentrip? Dan kun je beter voor of na het hoogseizoen reizen in de maanden mei, juni, september en oktober.

De maanden juli tot en met augustus zijn het beste voor een zonvakantie. Ga je voor een stedentrip naar Spanje. Doe dat dan vóór of na het hoogseizoen.

De beste tijd om Spanje te bezoeken is in het voorjaar (april-mei), de zomer (juni-augustus) of herfst (september-oktober). In het voorjaar en de lente is het een stuk minder druk en bovendien nog steeds aangenaam qua temperatuur. De zomermaanden zijn drukker, maar met temperaturen tussen de 25°C en 30°C ook iets aangenamer. De wintermaanden zijn de koudste en natste maanden.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 13 14 16 15 22 26 29 29 26 22 16 13
Regen (mm) 80 70 65 65 60 40 25 40 50 80 100 90

Groen = Hoogseizoen
Oranje = Beste reistijd
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Spanje

Net als ieder ander land, heeft ook Spanje verschillende seizoenen. Naast de winter, lente, zomer en herfst heb je als reiziger te maken het met hoog- en laagseizoen. Veel mensen denken dat het hoogseizoen (juli en augustus) de beste tijd is om Spanje te bezoeken, maar welk seizoen het beste is, is uiteraard afhankelijk van wat je wensen op vakantie zijn.

Hoogseizoen

Cala Macarella

Juni t/m augustus

Dit zijn de drukste en duurste maanden van het jaar. Niet alleen internationale reizigers bezoeken het land, ook Spanjaarden vieren vakantie in eigen land en dat doen ze het liefst in deze maanden. Verwacht warm, droog en zonnig weer.

Tussenseizoen

Beste reistijd Spanje

Maart – mei, september en oktober

Dit zijn misschien wel beste maanden om Spanje te bezoeken. In grote delen van het land is het weer aangenaam en het is minder druk. Daarnaast liggen de prijzen in steden als Barcelona en bekende eilanden een stuk lager.

Laagseizoen

regen Barcelona

November tot en met februari

De wintermaanden, grofweg november tot en met februari, zijn de koudste maanden. Het is koud in centraal Spanje en het regent veel in het noorden. Verwacht milde temperaturen in Andalusië en aan de Middellandse Zeekust.

Beste reistijd voor Spanje per maand

De beste reistijd voor Spanje komt niet aan op één maand en kan voor iedereen anders zijn. De warmste maanden van het jaar in Spanje zijn juni tot en met augustus. Dat betekent echter niet dat de andere maanden niet geschikt zijn om Spanje te bezoeken. Een klein overzicht per maand.

Weer in januari

Het zal niemand verbazen dat het in januari niet de warmste maand van het jaar is. Waar december qua weer vergelijkbaar is met januari, is het in januari een stuk rustiger. Het is koud, vooral in het binnenland, en veel hotels en activiteiten zijn gesloten.

– 13°C
– 80 mm


Weer in februari

Qua weer vergelijkbaar met januari. Het is koud. Als je van rustige stedentrips houdt, zijn dit (januari tot en met maart) wel goede maanden aangezien het zelfs in steden als Barcelona ‘rustig’ is. Hou wel rekening met iets meer regen.

– 14°C
– 70 mm


Weer in maart

In maart beging het weer wat beter te worden. Dat is ook te zien aan de “levendigheid” in steden. Er gebeurt meer, er zijn meer mensen en de temperaturen lopen iets op. Hou rekening met regen in het hele land. Het is een van de rustigste maanden van het jaar. Goed voor een stedentrip.

– 16°C
– 65 mm


Weer in april

In Spanje viert men Semana Santa (Goede Week). Dit valt meestal in april want het is de week voor Pasen. In heel Spanje worden festivals georganiseerd met muziek, trommels en wierook. Het woedt ook in Zuid-Amerika en Midden-Amerika gevierd. Als je Spanje op een authentieke manier wil meemaken, is april zeker een goede maand. De temperatuur begint ook aangenamer te worden.

– 15°C
– 65 mm


Weer in mei

Qua beste reistijd voor Spanje, is mei een van de beste maanden. De temperaturen blijven stijgen, terwijl het land tot leven komt met kleurrijke bloemen en de lokale bevolking die meer buiten in de zon is. Daarnaast reis je in mei nog vóór het hoogseizoen en is het een stuk rustiger en voordeliger dan de aankomende maanden.

– 22°C
– 60 mm


Weer in juni

Juni is het begin van de zomer. Dat betekent dat het overal in Spanje goed weer is. In het zuiden kun je genieten van het beste weer en steeds meer mensen vertrekken naar de west- en oostkust voor een strandvakantie. Hou wel rekening met toenemende drukte en stijgende prijzen voor accommodatie en bezienswaardigheden.

– 26°C
– 40 mm


beste reistijd voor Frankrijk
Villefranche sur Mer aan de Franse Rivièra

Weer in juli

Juli is, samen met augustus, qua weer de beste reistijd voor Spanje. Het is warm in alle delen van het land en er valt minimale regen. Zeker in het zuiden. Hou er wel rekening mee dat juli (evenals augustus) behoorlijk druk kan worden. Regio’s als Andalusië, Catalonië en bekende steden als Valencia, Granada en Barcelona stromen vol. Niet alleen met internationale reizigers, ook Spanjaarden zelf vieren vakantie.

– 29°C
– 25 mm


Weer in augustus

Augustus is qua weer vergelijkbaar met juli. Spanjaarden zullen massaal naar de kust trekken om te genieten van koeler weer en te ontspannen op het strand. Augustus is een leuke maand voor een vakantie. Door de langere dagen zoeken Spanjaarden naar manieren om ’s avonds te ontspannen, dus deze maanden zijn er meer levendige festivals en meer avondfeesten. Veel festiviteiten omringen het eten en de wijn van Spanje en kunnen een echt hoogtepunt van de zomer zijn.

– 29°C
– 40 mm


Weer in september

In september begint het koeler en rustiger te worden in Spanje. Daarom is het een van de beste maanden om in Spanje te zijn. Het klimaat is nog altijd aangenaam, maar het is er een stuk rustiger en daarnaast een stuk goedkoper. Dit is een van de beste maanden voor een stedentrip in een van de vele steden van het land.

– 26°C
– 50 mm


Weer in oktober

Net als september, is oktober een hele goede maand om Spanje te bezoeken. De temperaturen zijn nog goed warm maar het is niet te heet. Ideale omstandigheden om zowel de steden als het platteland te verkennen. Daarnaast is de drukte nu echt afgenomen en zijn de prijzen een stuk aantrekkelijker.

– 22°C
– 80 mm


Weer in november

Spanje wordt kouder als de winter nadert, maar er is nog genoeg te genieten. In november worden in veel grote steden jazzfestivals gehouden. Ideaal voor muziekliefhebbers. Een bezoek aan een van de steden kan nog steeds, maar hou rekening met meer regen en kou.

– 16°C
– 100 mm


Weer in december

December is een goede maand om te reizen in Spanje. Het is een van de koudste maanden van het jaar, maar wel een van de drukste. Vooral in grote steden als Barcelona, Madrid, Sevilla, Granada e Valencia. In deze steden draaien winkels en restaurants op volle touren om de kerst en nieuwjaarsdrukte aan te kunnen. Leuke maand voor een stedentrip.

– 13°C
– 90 mm


Alhambra in Granada
Uitzicht op het Alhambra vanaf Mirador de San Nicolas in Granada

Het weer in Zuid-Spanje

Spanje is een groot, divers land met verschillende klimaten. Vooral het zuiden van Spanje kent zeer milde winters en hete zomers. Dit maakt het de perfecte bestemming voor diegenen die willen ontsnappen aan het koude weer, maar niet willen omgaan met de extreme hitte van plaatsen zoals Afrika of het Midden-Oosten.

De beste tijd om Zuid-Spanje te bezoeken is tijdens de lente- of herfstmaanden, wanneer de temperaturen gematigder zijn. Maar zelfs tijdens de zomermaanden zijn de nachten koel en comfortabel, waardoor het mogelijk is om te genieten van alles wat deze prachtige regio te bieden heeft.

Overwinteren in Spanje

Zuid-Spanje is ook de beste plek om te overwinteren. Veel Nederlanders kiezen er voor om de winters in eigen land over te slaan en tijdelijk in Zuid-Spanje te wonen. Niet alleen aan het vaste land, ook de eilanden zijn een populaire plek om te overwinteren, hoewel het leven daar een stuk duurder is.

Scroll naar boven