Pompeii is een beroemde archeologische site in Italië, gelegen nabij de stad Napels in de regio Campania. Het staat vooral bekend om de goed bewaard gebleven overblijfselen van een oude Romeinse stad die in 79 na Christus werd bedolven onder vulkanische as en puimsteen tijdens de uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan de Vesuvius.

Het verloren paradijs

Je kunt je voorstellen dat Pompeii veel toeristen trekt. Oorspronkelijk was het een welvarende Romeinse stad, gelegen in de buurt van de kust van de Golf van Napels. Je vindt hier goed bewaard gebleven straten, gebouwen, huizen, openbare pleinen, badhuizen, theaters en zelfs fresco’s die de levensstijl en architectuur van het oude Rome weerspiegelen.

Pompeii is tegenwoordig een van de meest bezochte archeologische sites ter wereld. Je kunt door de goed bewaard gebleven ruïnes wandelen en een glimp opvangen van het dagelijks leven in de Romeinse tijd. Er zijn ook diverse museums in de buurt om meer te leren over de geschiedenis van de site.

Pompeii staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de historische en culture waarde. Het is een belangrijke plek voor het begrijpen van de oude Romeinse beschaving en het heeft een blijvende impact gehad op het veld van archeologie en geschiedenis.

Pompeii
De ruines van Pompeii

8x dingen om te doen in Pompeii

Pompeii is gigantisch en er is hier zo ontzettend veel te zien. Misschien bezoek je de stad wel tijdens een vakantie in Napels, wat vaak als uitvalsbasis wordt gekozen voor een bezoek aan Pompeii.

#1 Het Forum van Pompeii

Het Forum van Pompeii, gelegen in het hart van de oude stad, was het politieke, religieuze en sociale centrum van het Romeinse leven. Omringd door tempels, basilica’s en openbare gebouwen, diende het als ontmoetingsplaats voor inwoners.

Het Forum was het epicentrum van economische handel en juridische activiteit, waar handelaren en burgers samenkwamen. Het heeft indrukwekkende architectuur, zoals de Tempel van Apollo en de Basilica, die werden gebruikt voor zowel religieuze als gerechtelijke doeleinden.

Monumenten en beelden sierden het plein, en de marmeren zuilen en ruïnes getuigen van de Romeinse tijd. Het biedt een glimp van het dagelijks leven en de gemeenschap in een bruisende stad en wat ons betreft essentieel om hier te bezoeken. Je vindt het Forum van Pompeii in regio VII.

Ingang van de Basilica in het Forum

#2 Ontdek de badhuizen

Pompeii had verschillende openbare badhuizen die onderdeel zijn geweest van het dagelijks leven en de sociale interacties van de Romeinse samenleving. Enkele van de leukste badhuizen om te bezoeken zijn:

Stabian Bath (Terme Stabiane)

Dit is een van de oudste en grootste badhuizen in Pompeii. Het heeft verschillende kamers, waar voorheen zowel warme als kouden baden te vinden waren. Ook een fitnessruimte was onderdeel van het geheel. De overblijfselen laten prachtige mozaïeken zien.

Forum Bath (Terme del Foro)

Dit badhuis is strategisch gelegen nabij het Forum en werd beschouwd als een van de meest luxe badhuizen in Pompeii. Het was vooral erg populair bij de elite.

Central Bath (Terme Centrali)

Deze badhuizen zijn iets kleiner maar nog steeds leuk om te zien. Ze hebben een goed bewaarde kleedkamer en een warme kamer.

Suburban Bath (Terme Suburbane)

Dit badhuis ligt buiten het centrale deel van Pompeii en staat bekend om de rijke decoraties en muurschilderingen die mythologische taferelen en scenes uit het dagelijks leven uitbeelden.

Stabian Bath
De Stabian Bath in Pompeii

#3 Ontdek de bijzondere muurschilderingen

Pompeii heeft veel mooie muurschilderingen, ook wel fresco’s, die het dagelijkse leven, de mythologie, architectuur en kunst uit het oude Rome laten zien. Deze fresco’s sieren de muren van huizen, villa’s en openbare gebouwen en bieden een fascinerend uitzicht in de cultuur van die tijd.

Enkele kenmerken van de muurschilderingen die je kunt vinden zijn mythologische taferelen. Veel muurschilderingen bevatten afbeeldingen van Griekse en Romeinse goden en godinnen, zoals Venus, Bacchus en Apollo. Verder vind je veel architecturale illusies, tuinlandschappen, portretten en zelfs erotische kunst.

Beroemde locaties waar je opmerkingen schilderingen kunt bekijken zijn onder andere de Villa of the Mysteries (Villa dei Misteri), de House of the Vettii (Casa dei Vettii), en de House of the Faun (Casa del Fauno).

#4 Verken de huizen en winkels van Pompeï

De huizen en winkels in Pompeii bieden een fascinerend inzicht in het dagelijks leven, de architectuur en de economie van het oude Rome.

Atriumhuizen

Veel huizen in Pompeii zijn zogenaamde atriumhuizen, waarbij het atrium het centrale binnenplein vormt, omringd door kamers en gangen. Het atrium diende als ontvangst- en ontmoetingsruimte.

Peristylen

Sommige huizen hadden ook peristylen, binnentuinen omringd door zuilengalerijen. Deze werden vaak versierd met planten, fonteinen en beelden. Hier kwamen de mensen vaak om te ontspannen.

Winkels (Tabernae)

Langs de straten van Pompeii bevonden zich talloze winkels die bekend staan als tabernae. Deze waren meestal open aan de straatzijde en dienden als verkooppunten voor allerlei producten van voedsel tot drank en ambachtelijke producten.

Beroemde huizen en winkels om te bezoeken zijn onder andere de House of Vettii (Casa dei Vettii), de House of the Faun (Casa del Fauno) en verschillende winkels langs de straten van Pompeii.

Archeologische bezienswaardigheid Pompeii

#5 Het Amfitheater

Het amfitheater van Pompeii is gebouwd in de 1e eeuw v. Christus. Het is een van de oudste amfitheaters in het Romeinse Rijk. Met een ovale vorm en stenen zitplaatsen voor ongeveer 20.000 bezoekers, diende het vroeger als locatie voor gladiatorengevechten, dierenshows en andere vormen van entertainment.

Het was het centrum voor sociale bijeenkomsten, waarin verschillende sociale klassen zich in de arena verzamelden. Het amfitheater is gelegen aan de rand van Pompeii en geeft inzicht in de entertainmentcultuur en architectuur van het oude Rome. Hoewel het theater beschadigd is door de tijd, blijft het een interessant overblijfsel van de geschiedenis.

Pompeii
Amphitheater van Pompeii

#6 Ontdek het bordeel van Pompeii

Een bordeel? Ja, precies. Het Lupanar bordeel in Pompeii is een opmerkelijke structuur die inzicht biedt in de sociale en seksuele cultuur van het oude Rome. Dit bordeel, met twee verdiepingen, had kleine kamers met eenvoudige bedden waar diensten werden aangeboden.

De muren zijn versierd met expliciete muurschilderingen die verschillende posities en thema’s uitbeelden. Deze laat zien dat de Romeinse openheid heel erg open stond voor seksualiteit en de commerciële aard van deze diensten.

Een van de muurschilderingen in het bordeel

#7 Uitzicht op de Vesuvius

Terwijl je door Pompeii wandelt, kun je de imposante Vesuvius zien, de vulkaan die de stad onder het as heeft gelegd. Het is een indrukwekkende herinneringen aan de krachtige geschiedenis van deze regio.

Vanuit Pompeii biedt het uitzicht op de Vesuvius een directe verbinding met het verleden, waardoor je je goed kunt voorstellen hoe deze vulkaanuitbarsting de stad abrupt heeft beëindigd. De indrukwekkende kegelvormige berg komt boven het landschap uit en fungeert als stille getuige van de verwoesting van de stad.

Tegelijkertijd staat het symbool als veerkracht van de menselijke geschiedenis.

Uitzicht op Vesuvius

#8 Bezoek het Antiquarium

Het Antiquarium van Pompeii is een essentiële halte voor bezoekers van deze historische site. Dit museum bevindt zich vlakbij de opgravingssite en heeft een verzameling van kunst die tijdens de opgravingen zijn ontdekt. Het geeft inzicht in de kunst, de architectuur en de cultuur van het oude Pompeii.

Je vindt hier voornamelijk beeldhouwwerken, mozaïeken, muurschilderingen, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Het museum vertelt het verhaal van de stad en haar bewoners voorafgaand aan de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius.

Met of zonder gids naar Pompeii?

Als je een bezoek plant aan Pompeii is het goed om alvast na te denken of je dit met of zonder gids zou willen doen. Het heeft allebei voor- en nadelen die van een aantal zaken afhankelijk zijn. Wil je bijvoorbeeld lekker zelf rondlopen? Of wil je graag meer leren van wat je allemaal ziet? Dit zijn keuzes die je dan moet maken.

Zonder gids door Pompeii

Zonder gids door Pompeii wandelen kan prima. Het is echt een gigantische stad dus je kunt hier lekker uren rondlopen en verdwalen zal je zeker niet. Je kunt zonder gids je eigen tempo bepalen en zo lang als jij wil op de plekken blijven die je interessant vindt.

Het enige nadeel van zelf rondlopen is dat er vrij weinig borden staan met meer informatie over wat je ziet. Dit kan je wel oplossen door een audiotour aan te schaffen. Zo kun je zelf rondlopen en onderweg meer informatie krijgen via audio op je telefoon. Dit kost ongeveer €10 en is prima geschikt voor als je graag alleen wil rondlopen.

Met gids door Pompeii

Als je naar Pompeii gaat om echt meer te leren over de geschiedenis dan doe je er goed aan een gids in de arm te nemen. Deze vertelt van alles over wat je ziet en kent de geschiedenis op z’n duimpje.

Het nadeel van een gids kan zijn dat je met een grote groep door de stad loopt en niet echt je eigen wensen kenbaar kunt maken over wat je graag wil zien. Je hebt ook de optie om eventueel een privégids te boeken, maar die kosten lopen vrij snel op naar tussen de €100-€150.

TIP ♥ – voor Pompeii moet je sowieso een ticket kopen.

Het Amfitheater in Pompeï

Beste plekken om te overnachten

De kans is vrij klein dat je alleen voor een bezoek aan Pompeï naar Italië reist. Tenzij je er echt een studie op wil loslaten. Vaak is een bezoek aan Pompeï onderdeel van een langere vakantie of doorreis door Italië. Er zijn een aantal opties die goed zijn om te overnachten in de buurt.

Pompeii zelf

Er zijn verschillende hotels en accommodaties in de directe omgeving van de archeologische site. Dit is handig als je vroeg wil beginnen met verkennen en op loopafstand van de ruïnes wilt zijn.

Napels

Napels ligt op ongeveer 30 minuten met de trein van Pompeii en biedt tal van accommodaties. Het is een bruisende stad met een rijke geschiedenis, cultuur en heerlijk eten.

Sorrento

Sorrento is een mooie kustplaats op ongeveer 30 minuten rijden van Pompeii. Het biedt een schilderachtig plaatje en de omgeving is schitterend. Sorrento is een goede uitvalsbasis om zowel Pompeii als de Amalfi-kust te ontdekken.

Amalfi-kust

Als je de kustplaatsen langs de Amalfikust wil verkennen, zoals Amalfi, Positano en Ravello, kun je hier verblijven en dagtochten maken naar Pompei.

Capri

Dit mooie eiland is makkelijk bereikbaar vanuit Napels en een verblijf hier is een exclusieve ervaring. Als je verblijft op Capri kun je Pompeï als dagtrip bezoeken.

Positano
Prachtig uitzicht op de huizen van de beroemde stad Positano – Amalfikust, Campania, Zuid-Italië

Hoe veel dagen heb je nodig?

Het beantwoorden van deze vraag is vrij gemakkelijk. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe lang je in Pompeii wil spenderen. Als een bezoek aan de archeologische site onderdeel is van een vakantie of rondreis kun je hier prima een halve of een hele dag spenderen.

Als je kiest voor een halve dag dan moet je wel keuzes maken in wat je gaat zien. Bekijk dan eerst van te voren waar je interesses liggen zodat je niets mist als je er eenmaal bent. Als je kiest voor een hele dag is het al wat flexibeler qua tijd en kun je rustiger rondkijken.

Als je écht meer wil leren en het grootste deel van de stad wil ontdekken, kun je gerust 2 dagen inplannen. In deze twee dagen kun je veel leren over de geschiedenis van Pompeii en over de diverse villa’s, badhuizen, muurschilderijen en winkels.

Hoe kom je in Pompeii?

Er zijn verschillende manieren om in Pompeii te komen. Vanuit Nederland heb je verschillende opties. Als je met het vliegtuig reist kun je naar het beste naar Napels vliegen, naar de luchthaven Napoli Capodichino Airport. Dit is de dichtstbijzijnde luchthaven bij Pompeï.

Vanaf de luchthaven van Napels kun je de bus nemen naar het treinstation van Napoli Centrale (Centraal Station). Vanaf hier neem je de Circumvesuviana-trein nemen naar het station Pompeii Scavi – Villa dei Misteri. Deze reis duurt ongeveer 30-40 minuten.

Sorrento

Vanuit Sorrento kun je ook de trein nemen en naar hetzelfde station en dit duurt ook ongeveer 40 minuten. Vanaf de Amalfi-kust kun je de SITA-bus nemen naar het treinstation van Sorrento en vervolgens op de trein stappen. De reistijd duurt over het algemeen wel 1,5 uur.

Capri

Vanuit Capri neem je de veerboot naar Napels of Sorrento en volg je dezelfde weg als hierboven beschreven. Hou er wel rekening mee dat de reistijd kan oplopen tot enkele uren.

Locatie

Scroll naar boven