Tongariro Crossing – Onze beste Tips

De Tongariro Crossing op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is een van de mooiste hikes van het land. Je loopt door het ruige hart van Tongariro National Park, je hebt uitzicht op Mount Ngauruhoe (Mount Doom voor de fans van Lord of the Rings), Mount Tongariro en Mount Ruapehu en dit alles zie je op dezelfde dag. Een unieke ervaring!

Tips voor het lopen van de Tongariro Crossing

Ook wel bekend als de mooiste dag-hike die je in Nieuw-Zeeland kan doen. Volgens de echte liefhebbers zelfs een van de mooiste hikes van het hele land, aangezien de crossing is opgenomen als een van de 9 Great Walks die Nieuw-Zeeland te bieden heeft.

Deze iconische tocht strekt zich uit over 19,4 kilometer en neemt je mee door het hart van het Tongariro National Park dat de eer heeft het oudste nationale park van Nieuw-Zeeland te zijn en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bovendien zullen fans van de ‘Lord of the Rings’-films wellicht bepaalde delen van het landschap herkennen, die gebruikt worden als filmische representatie van Mordor.

Vrijwel iedereen die het Noordereiland bezoekt heeft als doel deze crossing te doen. Maar waar moet je rekening mee houden, en is deze hike voor iedereen geschikt? We zetten alle nodige informatie graag voor jou op een rijtje.

Dus trek die wandelschoenen aan en bereid je voor op een uniek avontuur door een van de meest spectaculaire landschappen die Nieuw-Zeeland te bieden heeft.

Tongariro National Park
Een deel van de crossing
Mount Ruapehu
Wie wil hier niet lopen?

De crossing in cijfers

De Tongariro Crossing is bekend in Nieuw-Zeeland. Als het weer geschikt is, vind je dan ook ontzettend veel mensen op de route.

 • Waar: Tongariro National Park, gelegen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.
 • Wanneer: De wandeling is het hele jaar door toegankelijk. De zomermaanden (december tot en met februari) bieden echter de stabielste weersomstandigheden. De winter (juni tot oktober) vereist speciale uitrusting en vaardigheden.
 • Hoe lang: 19,4 kilometer. Verwacht tussen de 6 en 8 uur te besteden aan het voltooien van de tocht, afhankelijk van je tempo en stops voor rust en fotografie.
 • One way track: De crossing is een one-way track. Dit betekent dat je niet eindigt op de plek waar je begonnen bent. Omdat zo veel mensen de track willen lopen is het ook niet mogelijk je auto langer dan 4 uur te parkeren aan een van de uiteinden.
 • Kosten: gratis. Kosten voor parkeren verschillen per parkeerplaats

Tip – Meer informatie over het National Park vind je op onze pagina over Tongariro National Park of de officiële website.

Handige tips voor de crossing

Bereid je goed voor op het lopen van de Tongariro Crossing. Anders dan de populariteit doet vermoeden is het geen gemakkelijke track. Het weer in Tongariro National Park is ontzettend verraderlijk, dus je hier goed op voorbereiden is echt essentieel.

Wanneer het weer te slecht is of wanneer het flink heeft geregend, kan het zomaar zijn dat het park een aantal dagen gesloten is uit veiligheid voor de eventuele bezoekers.

Ben je fit genoeg?

Vraag jezelf eerst af of je fysiek en mentaal in staat bent de Tongariro Alpine Crossing te voltooien. De route is in totaal bijna 20 kilometer. In deze afstand zul je bijna 800 meter stijgen (dus omhoog lopen) en vervolgens weer 1150 meter dalen. Het is 6 tot 8 uur flinke inspanning. Natuurlijk krijg je hier heel veel voor terug en wij vonden het de inspanning meer dan waard. Echter, is het wel goed jezelf deze vraag te stellen voordat je eraan begint.

Tongariro National Park
Zonsondergang

Draag de juiste kleding

Zorg voor goede wandelschoenen. Af en toe verbaas je je over toeristen die vulkanen oplopen met bijvoorbeeld teenslippers. Geloof ons als we zeggen dat dat hier absoluut geen optie is. Zorg voor waterdichte wandelschoenen waar je goed en ver op kunt lopen.

Het weer aan het begin van de route kan compleet anders zijn dan wanneer je de top bereikt. Het verschil in temperatuur is ook vrij groot. Kleed je daarom aan met voldoende laagjes, en zorg voor extra kleding in een goede rugzak. Je kunt aan het begin van de track (in de zomer) in een t-shirt lopen, terwijl je bovenop de krater een dik vest en een regenjas nodig hebt. Zorg in ieder geval voor een goede broek om in te hiken, stevige schoenen om op te lopen en voldoende lagen voor je bovenlijf. Neem ook altijd een wind- en waterdichte regenjas mee! Deze is onmisbaar.

Hou het weer in de gaten

Dit kan tot een uur voor vertrek nog veranderen. Als er slecht weer op komst is kan het namelijk zijn dat het park gesloten wordt voor bezoekers. Het is dan simpelweg te gevaarlijk. Check hiervoor de officiële berichtgeving van Department of Conservation.

Overnacht op Cross Roads Camspite

Wij sliepen op Cross Roads Camspite. Hier kun je een van de vroegere shuttles boeken (vertrek om 05:20 uur in de ochtend). Omdat deze camping zo dicht bij Ketetahi Parking is (einde van de track) hebben zij een deal met de organisatie van het park dat je wel langer dan 4 uur je auto daar mag parkeren.

In de ochtend rijd je achter de beheerder van de camping aan naar deze parkeerplaats. Daar kun je je auto, camper of campervan parkeren en de shuttle brengt je naar het begin van de track. Na de crossing kom je dus wel bij je eigen auto uit, zodat je je reis direct kunt voortzetten!

Tongariro Crossing
De crossing onderweg
Tongariro Crossing
De natuur onderweg is prachtig

De route van de Tongariro Crossing

De Tongariro Crossing is, zoals gezegd, zo’n 20 kilometer dus het is een aardig stukje lopen. Het is echter een van de mooiste stukjes in Nieuw om te lopen, dus het is sowieso geen straf. Hieronder een beschrijving van de route!

Mangatepopo road naar Soda Springs

Dit is voor de meeste mensen het begin van de Tongariro Crossing. Je eindigt uiteindelijk bij Ketetahi carpark. Je kunt de crossing ook andersom lopen, echter zitten daar een aantal nadelen aan. Als je start vanuit Mangatepopo (wat ook gewoon het begin van de track wordt genoemd), hoef je namelijk 300 meter minder in hoogte te klimmen om de top van de vulkaan te bereiken.

Dit eerste stuk van de route is vrij makkelijk te lopen en duurt ongeveer 1 tot 1.5 uur. Het pad is vrij vlak en goed onderhouden. Naarmate je verder loopt, zie je dat het landschap onderweg steeds verandert. De eerste indrukken zijn fantastisch.

Soda Springs naar South Crater

Het volgende stuk van de route is een stuk pittiger dan het begin. Je doet er ongeveer 45 minuten tot een uur over, en gun jezelf die tijd ook. Dit onderdeel wordt ook wel ‘Devil’s Staircase’ genoemd, omdat je van 1400 naar 1600 meter boven zeeniveau klimt.

Als het helder weer is, word je hier wel beloond met de eerste prachtige uitzichten. Richting het westen vang je (met een beetje geluk) een glimp op van Mount Taraniki. Uiteindelijk bereik je de South Crater.

De route wordt onderweg continu aangegeven door middel van uitstekende palen. Verdwalen zou een kunst zijn, ook gezien de hoeveelheid mensen die je onderweg tegenkomt.

Tongariro Crossing
De aanduidingen onderweg zijn gelukkig erg duidelijk
Tongariro National Park
De South Crater

South Crater naar Red Crater

Geniet van het vlakke wandelpad zolang het duurt. Als je voorbij de South Crater bent heb je namelijk nog een korte klim voor de boeg die je naar de Red Crater brengt. Hou rekening met ongeveer een uur wandelen voor dit stuk van de track.

Je krijgt hier een spectaculair uitzicht op Oturere Valley, Rangipo Desert, Kaimanawa Ranges en Emeral Lakes als je eenmaal boven bent. Wellicht wil je hier een winddichte jas voor aantrekken, er kan nog weleens een gure wind staan op dit stuk van de route.

Red Crater naar Blue Lake

Voor dit stuk van het pad zijn spectaculaire uitzichten gegarandeerd. Zelfs op een meer bewolkte dag zul je de wonderlijke Emeral Lakes kunnen zien. Let hier goed op wanneer je afdaalt, je zult namelijk vanzelf een aantal meter naar beneden glijden wanneer je je voeten verkeerd neerzet.

Het geeft natuurlijk wel een grappig gezicht als je mensen ziet glijden, maar enige voorzichtigheid is wel gewenst! Neem ongeveer een half uur de tijd om af te dalen en verder te lopen richting de Blue Lake. Je kunt er ook voor kiezen om op deze plek wat langer te blijven om wat te eten en te genieten van het prachtige uitzicht. Je zult alleen – helaas – niet de enige zijn met dit idee.

Tongariro Crossing
De Red Crater
Tongariro Crossing
Het bekende Blue Lake

Blue Lake naar Ketetahi Shelter

Nog een korte klim naar de North Crater, daarna ben je – vrijwel – van het klimmen af. Deze krater zat ooit vol met lava wat uiteindelijk is afgekoeld. Met goed weer heb je hier fantastisch zicht op Mount Pihanga, Lake Rotoaira en Lake Taupo.

Hier begint het afdalen richting het einde van de route. Geniet van de prachtige uitzichten die deze kant te bieden heeft! Vergeet ook niet af en toe achterom te kijken. Het is wel aan te raden voorzichtig te zijn en op het pad te blijven, aangezien de omliggende stukken grond los kunnen liggen. Hou voor dit stuk van de route rekening met een uur lopen.

Ketetahi Shelter naar Ketetahi Carpark

Het laatste stuk van de Tongariro Crossing, je bent er nu bijna! Natuurlijk is het fijn om niet meer te hoeven klimmen, maar hou wel rekening met een stevige afdaling die je uiteindelijk naar het einde brengt. Neem 2 uur de tijd voor dit stuk, het kan nog weleens belastend zijn voor je knieën om zo snel af te dalen.

Onderweg kom je hotsprings tegen. Deze zijn helaas privé-eigendom, dus niet toegankelijk voor publiek. Je wordt dan ook vriendelijk gevraagd op het pad te blijven. Op het laatste stuk van de route vind je een aantal bankjes waar je op kunt uitrusten.

Maar lang zitten is niet verstandig, zo wordt het alleen maar moeilijker om uiteindelijk weer op te staan! Het allerlaatste stuk van de route neemt je mee door het bos, en als je nog kracht over hebt, kun je een waterval bekijken die je een paar minuten voor het einde tegenkomt.

Ngauruhoe

Dus. De Tongariro Crossing echt doen!

Eenmaal beneden vind je rustende mensen die wachten op hun shuttle. Met recht mag je aan het einde trots zijn op jezelf dat je het hebt gehaald! En hopelijk heb je dan ook intens genoten van al het moois dat je onderweg hebt gezien. Als je een shuttle hebt geboekt om je weer op te halen aan het einde, kun je bij het eindpunt wachten. Afhankelijk van hoe laat de shuttle komt zul je deze hier vinden.

  Meer lezen over Tongariro Crossing - Onze beste Tips?

2 gedachten over “Tongariro Crossing – Onze beste Tips”

 1. wieneke rietveld

  Ik ben 65 jaar. Ik heb een goede conditie, maar wil absoluut niet het gevaar opzoeken.
  Kan ik deze hike maken?
  Kan ik vanuit ons hotel (Plateau Lodge) een shuttle reserveren?

  1. Hoi Wieneke,

   Hoewel het lastig inschatten is voor ons, denk ik wel dat het te doen is. Op 1 stuk na, waar je een kleine berg op moet, was het prima te doen. Zeker als je gewoon de tijd neemt.

   Of dat hotel een shuttle kan reserveren weet ik niet. Maar je kunt dit zelf eenvoudig online doen (en ik vermoed dat iemand in het hotel je vast kan helpen).

   Happy travels,
   Sjoerd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven