Tana Toraja is één van de bekendste en mooiste regio’s in Indonesië. Het ligt op het eiland Sulawesi. De hooglanden van Tana Toraja worden omringd door indrukwekkende valleien en groene rijstvelden. Maar Tana Toraja is vooral bekend vanwege de indrukwekkende cultuur die hier nog steeds stand houd.

Als je van plan bent om naar Tana Toraja te gaan lees deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende highlight;

Het unieke Tana Toraja

Tana Toraja ligt zo’n 250 kilometer ten noorden van Makassar. Door de prachtige omgeving en de bijzondere cultuur die je hier vindt staat Tana Toraja bovenaan het lijstje van elke bezoeker van Sulawesi. Dit betekent niet dat het hier heel erg toeristisch is. In tegendeel zelfs. Het is nog redelijk onontwikkeld.

Georganiseerde tours trekken vooral naar de bekendere plekken. En aangezien het een flink gebied is zijn er genoeg plekjes over die je helemaal voor jezelf en je camera hebt.

Onze ervaring

Tana Toraja is een regio die je niet snel zal vergeten. Wij vonden het een van de meest unieke plekken in Indonesië. De huizen hier hebben een bijzonder dak, alsof er een grote kano op het dak ligt en torenhoge groene rijstterrassen en de indrukwekkende ceremonies (wel wat anders dan in Bali) lieten een diepe indruk achter op ons. En dat alles in een omgeving die omringd wordt door met bossen begroeide heuvels.

Tanah TorajaTraditionele huizen in Tana Toraja

Begrafenissen in Tana Toraja

Eén van de meest bijzondere dingen om te zien in Tana Toraja zijn de begrafenissen. De inwoners van deze regio zijn altijd bezig met de dood. Al eeuwenlang worden hier traditionele begrafenisceremonies gehouden.

Hoewel de gewoontes door de eeuwen heen veranderd zijn is het nog steeds een indrukwekkend en vooral bloederig tafereel.

Schapen en buffels worden geslacht (vaak op straat), er wordt veel gedanst, gegeten en gedronken. De rijkere worden begraven in grotten of ‘opgehangen’ in één van der omliggende kliffen. Deze kliffen worden bewaakt door de traditionele Tau Tau, levensgrote houten beelden.

Het is een griezelig, maar indrukwekkend geheel.

Tana Toraja, sulawesiHet leuke is dat je overal kunt lopen

Begrafenis bijwonen

De meeste begrafenissen worden gehouden in juli tot september. Dit is ook te merken aan het aantal toeristen in die tijd. Toch zijn er in de rest van het jaar ook begrafenissen. De Toraja’s staan bekend om hun gastvrijheid en het is niet vreemd om uitgenodigd te worden op een begrafenis.

De meeste reizigers zien de begrafenis als het hoogtepunt van Tana Toraja maar er is nog veel meer te doen. Er zijn mooie trekking die je kan lopen en leuke motortochten die je kan rijden. Een gids kan je een hoop vertellen over deze indrukwekkende regio.
TIP ♥ – de grootste ceremonies worden meestal gehouden in juli en augustus

Tana Toraja, SulawesiEen begrafenis ceremonie

Rantepao

De belangrijkste toegangspoort tot Tana Toraja is Rantepao. Het is bovendien de ‘grootste’ stad. Rantepao is de uitvalsbasis voor bijna iedereen die deze regio wil ontdekken. De meeste reizigers komen tussen juli en september vanwege de bekende begrafenisceremonies die hier zijn.

Hoe kom je er?

Rantepao is de toegangspoort tot de regio. Je kunt er komen met de bus. Langeafstandsbussen rijden naar Rantepao en rijden vaak ’s nachts. Aangezien de meeste reizigers vanuit Makassar komen is dit ook de goedkoopste en makkelijkste route. Een kaartje kost zo’n 100.000 Rp en de rit duurt 8 uur. Probeer wel van tevoren te boeken, zeker in juli en augustus.

Andere bestemmingen van en naar Rantepao zijn Mamasa (100.000Rp, 12 uur), Palu (170.000 Rp, 20 uur), Poso (150.000 Rp, 12 uur) en Pendelo (100.000 Rp, 8 uur).

natuur Tana TorajaDe natuur rondom Tana Toraja is mooi

Beste reistijd

De best tijd om Tana Toraja te bezoeken is afhankelijk van je eigen wensen. Het beste seizoen qua weer zijn de maanden juni tot september omdat er dan de minste neerslag valt.

Daarnaast heb je in de maanden juli en augustus het meeste kans om een ceremonie bij te wonen. Houd er rekening mee dat de prijzen ook iets omhoog gaan in deze maanden. Het regenseizoen loopt hier van november tot maart.
beste reistijd Tana Toraja

Locatie Tana Toraja

    Meer lezen over Indonesië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven