Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

TAO Experience

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 26

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Het paradijs roept! En wel vanuit de Filipijnen. Tijdens een tour van vijf dagen en vier nachten met TAO Experience Philippines ga je eiland hoppen van El Nido naar Coron, of andersom. Onderweg slaap je op prachtige onbewoonde eilanden, snorkel je tussen het mooiste koraal en kun je zelfs je eigen vis vangen voor het diner.

TAO Experience – een must-do!

Vijf dagen zonder internet, telefoon en andere toeristen. Het bestaat nog steeds en wel tijdens de TAO Experience. Samen met 24 andere expeditieleden kom je op de meest mooie plekken op aarde, die nog steeds onaangetast zijn.

Dat brengt spectaculaire uitzichten met zich mee. Wel moet je er rekening mee houden dat de faciliteiten onderweg niet zijn zoals je gewend bent. Het toilet doorspoelen met een emmertje water en koude douches zijn eerder regel dan uitzondering. Natuurlijk hoort dat wel bij de charme van dit avontuur.

Waar te boeken?

De originele TAO Experience wordt aangeboden door TAO Philippines. TAO betekent ‘human’ in de Filipijnse taal, en dat geeft meteen het persoonlijke aspect van de organisatie aan. Het is dan ook meer een community dan een organisatie.

De community bestaat uit ruim 200 mensen die allemaal afkomstig zijn van een van de eilanden tussen El Nido en Coron.

De TAO Experience is een van de mooist ervaringen in El Nido in de Filipijnen.

Ze worden door TAO opgeleid om bijvoorbeeld te kunnen werken als expeditieleider of kok op een van de vele boten. Voor iedereen bij TAO Experience zijn de eilanden hun ‘thuis’, en ze doen er alles aan het unieke gevoel van het eilandleven op jou over te brengen.

TIP ♥ – op de website van TAO Philippines kun je het avontuur boeken.

TAO Experience

De stranden onderweg

El Nido

Wat kost het

Als je een nadeel van de TAO Experience moet noemen is dat het kostenplaatje. De prijzen zijn namelijk aan de hoge kant. TAO biedt verschillende tours aan die je allemaal kunt bekijken op de website. In deze blog gaan we uit van de ‘Full Island Experience’, van vijf dagen en vier nachten.

 • Regular season US$545
 • High season US$570
 • Peak Season US$655

Er zijn meerdere Experiences variërend in route en prijs. Bekijk hier alle opties.

Afhankelijk van de periode dat je reist, hangt er een ander prijskaartje aan. Het hoogseizoen is vooral rond de feestdagen in december. Bij deze prijs zit het volgende inbegrepen:

 • Vijf avontuurlijke dagen op de boot.
 • Vier nachten in een originele TAO-bamboe tuka hut.
 • De activiteiten gedurende de dagen (snorkelen, vissen etc.).
 • Alle (verse) maaltijden, snacks en drankjes. Denk hierbij aan water, koffie, thee, fruit en sunset cocktails. Frisdranken en alcohol kunnen aan boord worden gekocht.
 • Duikbril en snorkel. Mocht je graag flippers gebruiken moet je deze zelf meenemen.

Op de plekken waar je overnacht heb je vaak de mogelijkheid om souvenirs te kopen of een massage te nemen. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de prijs.

Voordat je vertrekt, kun je een bepaald bedrag op een armbandje laten zetten, waarmee je vervolgens op de boot en de eilanden kunt afrekenen. In principe hoef je dus geen contact geld mee te nemen!

TIP ♥ – als je graag een colaatje drinkt en van massages houdt, zet dan €50 tot €80 op je armband. Daar heb je tijdens de TAO Experience meer dan genoeg aan.

Alles wat je tijdens de expeditie niet opmaakt krijg je na de expeditie terug.

De boot waar je op verblijft

Tijdens de TAO Experience vaar je met een traditionele, Filipijnse Bangka boot. Bij TAO zijn dit grote boten, waarvan de romp vergeleken wordt met een kano. De Bangka is uitgerust met twee grote drijvers aan de zijkanten voor de balans en stabiliteit.

Op de boot is voldoende ruimte om je te bewegen. Er is een keuken en er zijn toiletten aanwezig. Om te relaxen kun je terecht op een van de zonnedekken voor- of achter op de boot.

In de cabine is een ruimte waar alle bagage droog opgeslagen wordt. Voor de overnachtingen pak je een aparte rugzak in, zodat je niet iedere dag je volledige backpack of koffer naar het eiland hoeft te slepen.

De bagage die meegaat naar het eiland wordt door de crew met kano’s aan land gebracht.

De eilanden zijn klein en hebben vaak geen stijger om de boot aan te leggen. Als je wil wachten tot de crew klaar is met alle spullen, kun jij ook aan wal gebracht worden. Veel leuker is het natuurlijk om nog even een verfrissende duik te nemen en zelf naar de kant te zwemmen.

TIP ♥ – vaak neemt de crew je spullen mee naar het eiland, zodat je niet zelf met je spullen door het water hoeft

TAO met kinderen?

Reis je met kinderen? Geen probleem, die kunnen mee en zullen een geweldige tijd hebben! Kinderen op een TAO Experience hebben echter wel toezicht nodig van zowel de ouders als de bemanning. De Open Expedities (varen over open zee) niet geschikt voor kinderen onder de 14 jaar, tenzij met voorafgaande toestemming van de ouders en TAO.

Reis je met kinderen? Neem dan voor de zekerheid even contact met op met TAO.

El Nido

Uitzicht

Palawan

Een traditionele bangka

Wat ga je allemaal doen?

Je kunt er het beste vanuit gaan dat niet één tour met TAO hetzelfde is. Dit heeft volledig te maken met de weersomstandigheden die je onderweg tegenkomt. Gelukkig wordt dat van tevoren goed aangegeven.

De crew van TAO Experience is ervaren genoeg om per dag te bepalen hoe lang en hoe ver je vaart met de boot om in alle rust bij je volgende overnachtingsplaats te komen.

TIP ♥ – in totaal heeft TAO Experience 15 kampen waar het mogelijk is te overnachten en ze zijn allemaal even mooi. Iedere dag staat je dus weer een verrassing te wachten!

Inchecken

Tijd om in te checken! De avond voordat je vertrekt, word je verwacht in het kantoor van TAO. Hier ontmoet je de groep waarmee je op avontuur gaat, alle crew en ook de expeditieleider. Je krijgt uitleg over welke route je – ongeveer – gaat varen en wat je precies kunt verwachten.

Dit alles onder het genot van een drankje dat je de dagen daarna nog vaker gaat nuttigen, de zogenaamde ‘jungle juice’. Ook heb je de gelegenheid nog wat laatste dingen aan te schaffen en geld op je armbandje te zetten.

TAO Experience

Van dag tot dag

Na je hebt ingecheckt is het de volgende ochtend tijd om te vertrekken. Denk er aan dat je alles in pakt en dat je de dingen die je veel nodig hebt bovenin je tas/koffer te doen. Het is niet handig om op de boot elke keer je tas overhoop te moeten halen.

Dag 1 Basecamp TAO

De eerste dag leer je de boot goed kennen. Je krijgt een uitgebreide instructie als iedereen aan boord is. Vervolgens vaar je weg en kun je genieten van al het moois wat El Nido jou te bieden heeft. Na een tijdje varen gaat het anker uit. Het is tijd om te snorkelen! Spring in het water en bekijk de wereld vanaf onder de zeespiegel.

Zodra je weer aan boord bent zak je neer op het zonnedek en geniet je van een boek of een spelletje met de andere expeditieleden.

Onderweg maak je verschillende stops om te snorkelen of om een eilandje te verkennen. Voor de zon ondergaat kom je aan op de eindbestemming voor die dag.

Na de eerste dag is dat vaak het basecamp van TAO Experience. Je krijgt je eigen bamboe Tuka hut toegewezen, en je bed wordt voor je opgemaakt. Wat jij moet doen? Lekker genieten van een heerlijke massage voordat het diner begint.

Op dit kamp bevindt zich een grote keuken, waar alle chefs worden opgeleid die aan boord werken van een van de TAO-expedities. Smullen maar! Na het diner kijk je naar een prachtige sterrenhemel en duik je uiteindelijk voldaan je bed in.

Dag 2 Brother Island

Op de tweede dag word je wakker van het geluid van de zee of de loslopende hanen in het kamp. Na een heerlijk ontbijt spring je weer op de boot. Eigenlijk zien de overige dagen er ongeveer zo uit als de eerste.

Je vaart richting de eindbestemming van die dag, en onderweg stop je op een aantal mooie plekken om te snorkelen of de omgeving te verkennen! >

De crew houdt zich alvast bezig met het avondeten. Onderweg wordt vis gevangen of gekocht van de lokale vissersmannen. Wanneer je geluk hebt kan er een kip of klein varken gekocht worden op een van de eilanden. Deze wordt dan s ’avonds vers bereid.

TIP ♥ – eet je geen vlees of ben je ergens allergisch voor? Geef dit dan door bij het boeken!

El Nido

Dag 3 Culion Island

Ook op de derde dag word je wakker van de omgevingsgeluiden. Je stapt op de boot en het ritueel herhaalt zich. Je komt onderweg op prachtige plekken, springt een aantal keer het water in of geniet van het uitzicht vanaf de boot. Ook kun je onderweg weer snorkelen.

Dag 4 Camp Gney Gney

Op de vierde dag heb je wat meer tijd om te relaxen in Camp Gney Gney, ook wel de ‘island retreat’ genoemd. Je kunt zelf met je snorkel het water in gaan op zoek naar de mooiste vissen of zeesterren.

Ook kun je volleyballen op het strand of een boek lezen in het café. Niets moet en alles mag, dat is het mooie aan deze expeditie.

Dag 5 Back to reality

Op de vijfde dag van de TAO Experience vaar je richting Coron (Busuanga). Onderweg stop je op de laatste paradijselijke plekjes en voor zonsondergang kom je aan in de haven. Ook Coron is zeker de moeite waard om een paar dagen te verblijven.

Als je wat minder tijd hebt, is het in ieder geval aan te raden één overnachting te boeken voordat je verder reist naar bijvoorbeeld Manila.

TAO Experience

Coron

Coron

Het schitterende Coron

Overige tips

Tot slot hieronder nog een aantal tips om rekening mee te houden:

 • Een drybag is onmisbaar. Hier kun je alle spulletjes in doen die je verwacht overdag nodig te hebben. Deze tassen liggen voorop de boot en kunnen nog weleens nat worden.
 • Neem een zwemshirt (rash guard) mee voor het snorkelen. Er kunnen kwallen in het water zitten, en ook verbranden kan heel snel gaan.  
 • Zorg voor een middel tegen zandvlooien en muggen voor in de avond.
 • Neem voldoende zonnebrandcrème mee. Er is mogelijkheid om in de schaduw te zitten, maar toch is de zon feller dan je waarschijnlijk in de gaten hebt.
 • Neem een microvezel handdoek mee die snel droogt. Je gaat per dag een aantal keren het water in en uit. Hiervoor is het fijn als je een sneldrogende handdoek bij je hebt. Zo hoef je niet steeds een nieuwe te gebruiken.
 • Muziek! Als je toevallig een draadloze speaker bij je hebt op vakantie, kun je die zeker gebruiken tijdens de TAO-expeditie. Het zorgt voor een hoop gezelligheid.

Op naar het paradijs!

Dit blog is geschreven door Sanne

Meer lezen over Filipijnen?

26 comments

 1. Charlie Spee

  Hoe zijn de weersomstandigheden halverwege november? Zijn van plan om de 3 daagse expeditie te gaan doen van Coron naar El Nido.

  1. Sjoerd lagraauw

   hi Charlie,

   op onze pagina beste reistijd Filipijnen kun je daar meer informatie over vinden. Wij kunnen het weer helaas niet voorspellen, maar daar hebben we uitgebreid geschreven over wat je zou kunnen verwachten.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 2. Susan Asten Van

  Wat is de overall leeftijd die meegaat op deze Tour? Ben zelf 40+

  1. Sjoerd lagraauw

   hi Susan,

   Over het algemeen is de tour erg populair bij backpackers. Maar als je er in de vakantieperiode bent, is de kans groter dat de groep wat gevarieerder is.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 3. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 4. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 5. Alissa

  Je kan varen met twee verschillende boten. Maakt dat echt heel veel verschil?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Alissa,

   wij hebben op één boot gevaren dus ik weet het verschil niet tussen de boten. Dit zou je het beste na kunnen vragen bij TAO.

   Happy travels,
   Ties

 6. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

 7. Corine

  Als je de tour start in El Nido kun je dan eindigen in Coron?
  Zodat ik een overnachting daar kan boeken?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Corine,

   TAO Experience vaart vaste routes. Je kunt van El Nido naar Coron of van Coron naar El Nido. Net welke jij kiest 🙂 Als je die van El Nido naar Coron boekt kun je dus in Coron overnachten.

   Happy travels,
   Ties

 8. Anoniem

  Visitor Rating: 5 Stars

 9. Sergio

  Ik vroeg me af in hoevere deze TOA tour dezelfde plekken bezoekt als de ABCD tours vanuit El Nido?
  Daarnaast behoren alle eilanden van de TOA tour en de ABCD tour tot het Bacuit Archipel, correct?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Sergio,

   je bezoekt niet dezelfde eilanden als de ABCD tours. De route van de TAO Experience is ook niet altijd hetzelfde en daarnaast hebben ze verschillende ‘Experiences’ die je kunt boeken. Afhankelijk van het weer en de groep kiezen ze een route. Je kunt het dus het beste bij TAO zelf vragen.

   De Bacuit Archipel is vooral gericht op Palawan en met name Miniloc Island, Matinloc & Tapiutan en Cadlao Island. De TAO Experience gaat ook naar Coron, wat weer een ander gebied is.

   Happy travels,
   Ties

 10. Anoniem

  Visitor Rating: 3 Stars

 11. Anoniem

  Visitor Rating: 5 Stars

 12. René

  Is het ook mogelijk om tijdens deze trip te duiken?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi René,

   dat denk ik niet. Je zit met andere mensen op deze boot en de boot vaart een vaste route. Ze kunnen niet voor één iemand een speciaal programma maken. Je zou contact met ze kunnen opnemen voor de zekerheid.

   Happy travels,
   Ties

 13. e.v.groeneweg@gmail.com

  Beste Ties, deze tour lijkt me fantastisch alleen vroeg ik me af of je deze tour het bedrag waard vind en eventueel anders zou aangeven dat 3 dagen en 2 nachten van Coron naar El Nino bijvoorbeeld ook voldoende of een mooie optie zou zijn? Groetjes, Eline

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Eline,

   bedoel je dat je zelf op Coron en El Nido verblijft zonder de tour te boeken? Dat kan (en bespaart je een hoop geld), maar tijdens deze tour kom je op plekken die je anders nooit zou bezoeken. Ik vond het elke euro waard, maar dat is moeilijk in te schatten voor andere 🙂 Als je geld wil besparen kun je bij El Nido ook de A,B of C tour boeken en vanaf Coron Town de tour naar Coron Island boeken. Dat scheelt qua prijs wel iets, maar nogmaals; je ziet we iets minder 🙂

   Groeten,
   Ties

 14. Ties Lagraauw Post author

  Visitor Rating: 5 Stars

 15. Ellen

  Hi Ties tof om te lezen.
  Is het ook mogelijk om van te voren wat eigen biertjes ofzo mee te nemen of dient alles aan boord gekocht te worden?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Ellen,

   ik heb daar zelf geen ervaring mee. Wij hadden geen alcohol gekocht van tevoren. Let er ook op dat dit zeker geen ‘booze cruise’ is. Ze willen juist dat mensen zich gedragen op de boot en eilanden. Dit melden ze zelf op hun website:

   “Avoid drinking too much alcohol. Of course you will want to enjoy a few beers and sample some of the local rum around the fire at night, however don’t make yourself a liability. Nobody want to have to look after the drunk guy. Tropical hangovers are a nightmare and you don’t want to miss out on the day activities if you are trying to recover from the night before!”

   Je zou ze zelf even kunnen contacten of dit is toegestaan.

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 16. Iris

  Ik ben benieuwd! Heb geboekt voor volgende maand

 17. Anoniem

  Visitor Rating: 4 Stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU