Waar mag je op vakantie?

UPDATE: 16 juli 2021 – Even leek het de goede kant op te gaan met de vakantieplannen, maar door nieuwe besmettingen lijken veel landen toch onhaalbaar. Al maanden wachten we tot we weer kunnen doen wat we het liefste doen: de wereld ontdekken. Maar hoe zit dat met die kleurcodes? Moet je wel of niet in quarantaine? Zijn mondkapjes nog verplicht en moet ik ingeënt zijn? Met andere woorden: waar mag je op vakantie en wat zijn dan de regels?

Welke landen zijn open en waar kun je reizen?

Die vraag stellen steeds meer reizigers. Als je de adviezen van het ministerie van buitenlandse zaken bekijkt, wordt je als reiziger niet vrolijk. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent een oranje reisadvies niet dat je er niet heen mag! Daarnaast zijn er veel landen ‘gewoon’ open voor toerisme.

Wat betekenen die reisadviezen eigenlijk? Even een kleine update:

  • Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico;
  • Geel: let op, veiligheidsrisico’s;
  • Oranje: alleen noodzakelijke reizen;
  • Rood: niet reizen.

Bij code groen en geel zijn er sowieso weinig redenen om niet te reizen. Bij oranje en rood wordt het een ander verhaal. De adviezen zijn echter niet bindend!

Ties: “Wat veel mensen niet weten is dat reisadviezen niet bindend zijn”.

Het is altijd je eigen verantwoordelijkheid om een reis wel of niet te maken. Dat betekent dat jij gewoon mag afreizen naar een land dat op ‘oranje’ staat. Het kan wel gevolgen hebben voor je reisverzekering.

Daarover later meer.

Welke landen kan ik nu bezoeken?

Veel mensen vragen zich af waar je op vakantie mag. Helaas laat de Nederlandse overheid veel landen op code oranje staan. Hierdoor durven veel mensen niet op reis. Dit is onterecht. Er zijn veel landen ‘open’ voor toerisme. Uiteraard heeft het ene land meer maatregelen dan de ander. Denk aan een PCR-test voor vertrek of het dragen van een mondmasker.

Op de website COVIDCONTROLS vind je een handige kaart waar je precies kunt zien welke landen reizigers toelaten!

Waar mag je op vakantie
Klik op de kaart om naar de website te gaan

Hoe zit het met verzekeringen?

Bij de vraag ‘waar mag je op vakantie?, horen ook de reisverzekeringen. Landen met code geel en groen vallen onder de dekking van Nederlandse reisverzekeraars. Ook eventuele Coronabesmetting.

Voor landen met code oranje of rood geeft de reisverzekeringen geen dekking voor medische kosten die gemaakt worden bij een Coronabesmetting. Doordat de overheid bijna heel de wereld op code oranje zet, heb je niets aan de meeste reisverzekeringen.

Verzekering die kosten wel dekken bij code oranje of rood

Gelukkig zijn er wel verzekeraars die alle medische kosten dekken. Ook bij code oranje of rood en eventuele kosten bij een Coronabesmetting. Deze zijn vaak iets duurder, maar je kunt wel met een gerust hart op reis.

Een van de beste opties is SafetyWing, een verzekering speciaal voor reizigers. Het kost US$40 per week, maar reis jij bijvoorbeeld naar Nicaragua, wat volgens Nederland code oranje is, dan ben je dus gewoon verzekerd.

Ties: “Bij SafetyWing ben je overal ter wereld verzekerd behalve in je thuisland, Cuba, Iran en Noord-Korea”.

Quarantaine

Naast het feit dat Nederlandse reisverzekeringen niks dekken moet je er ook rekening mee houden dat je bij aankomst in veel landen in quarantaine moet. Sommige landen hanteren een quarantaine van 14 dagen zonder PCR-test.

Bij andere landen moet je een PCR-test kunnen overhandigen. Bij een negatieve uitslag mag je gewoon door het land reizen (vaak word je bij aankomst wel gescreend).

Op het overzicht van Coronacontrols vind je de regeling per land.

Daarnaast is het zo dat je bij terugkomst in Nederland geadviseerd wordt om 14 dagen in quarantaine te gaan. Dit is uiteraard wel verstandig!

Backpacken in Nicaragua
Ik zou willen dat ik weer even terug kon!

Is reizen nu verstandig?

Waar mag je op vakantie” is misschien niet de juiste vraag. De vraag is eigenlijk of het verstandig is om nu op reis te gaan. Die vraag kan je alleen zelf beantwoorden. Er zijn genoeg mensen op reis, ook in code oranje landen.

Daarnaast ben ik van mening dat je op dit moment in veel landen buiten Europa beter af bent dan in Nederland als het gaat om coronabesmettingen.

Het voordeel van juist nu reizen is dat het ontzettend rustig is. Massatoerisme is verdwenen en de meeste locals zullen ontzettend blij zijn dat je er bent!

    Meer lezen over Waar mag je op vakantie??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven