Hoe voorkom je een jetlag?

Dit is iets waar we als reizigers vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen; de jetlag. Wat is het nu precies en hoe voorkom je een jetlag bij lange vluchten? Een jetlag is niet te voorkomen, maar je kunt er wel voorzorgsmaatregelen tegen nemen, zodat de jetlag minder erg voelt. Wat je precies kunt doen tegen je jetlag lees je hieronder.

Hoe voorkom je een jetlag?

Helaas kennen veel mensen het gevoel van een jetlag. Je komt aan op je prachtige bestemming, maar de eerste dagen staat je lichaam nog in slaapstand. Hoe verder je reist, hoe erger dit gevoel kan zijn en hoe langer het duurt voordat het verdwenen is. Maar hoe voorkom je een jetlag? En kan dat überhaupt wel?

Hiervoor hebben we een aantal tips voor je.

jetlag

Waardoor ontstaat een jetlag?

Voordat je met de tips beginnen moeten we kijken naar wat een jetlag nu eigenlijk precies inhoudt.

Een jetlag ontstaat doordat je meerdere tijdzones doorkruist wanneer je naar je bestemming vliegt. Hierdoor raakt onze biologische klok in de war. Een jetlag is daarom ook erger naar mate je door meer tijdzones reist.

Een jetlag is eigenlijk dus een tijdelijke slaapstoornis. Je lichaam is nog gewend aan de tijdzone op je thuisbestemming, maar je leeft nu in de tijdzone van je vakantieland.

Hierdoor kan het dus voorkomen dat je bijvoorbeeld ’s nachts ineens klaarwakker bent. Volgens je biologische klok is het dan ochtend, terwijl het nog midden in de nacht is op je bestemming.

Een jetlag komt dus puur van het feit dat je in een andere tijdzone leeft en je lichaam daaraan gewend moet raken.

Hoe erg is een jetlag?

Kun je dan voorspellen hoe erg een jetlag is? Helaas is dit lastig te zeggen, maar je kunt er wel een kleine voorspelling op los laten. Ten eerste verschilt het per persoon in hoeverre je last krijgt van een jetlag.

Jetlag-effecten kunnen variëren afhankelijk van onze leeftijd, gezondheid doorreisde tijdzones.

Zo kan een jetlag ook erger worden naarmate je ouder wordt. Ook het herstel van een jetlag duurt langer wanneer je ouder bent. Dit heeft te maken met dat jongere iets flexibeler zijn om hun slaapritme aan te passen.

Het effect van een jetlag heeft ook nog te maken met welke kant je op vliegt. Zo zijn jetlags erger wanneer je van het westen naar het oosten vliegt.

De reisrichting

Er zit dus ook een verschil in of je van west naar oost reist of andersom. Dit heeft te maken met het feit dat je lichaam zich makkelijker aanpast aan een langere dag als een kortere. Hierdoor voelt een jetlag van het westen naar het oosten erger.

Je reist dan tegen de tijdzones in waardoor je dag relatief korter wordt. De processen in je lichaam hebben meer moeite om zich aan te passen aan deze kortere dag woordoor het herstel langer duurt.

Een vlucht van Nederland naar Mexico (westelijke richting) heeft dus minder gevolgen voor je jetlag als een vlucht van Nederland naar Indonesië (oostelijke richting)

Wanneer je van west naar oost reist dan verleng je als het ware je dag, omdat je met de tijdzones mee vliegt. Hier heeft je lichaam minder problemen mee en voelt je jetlag dus iets minder erg aan.

Jetlags van west naar oost zijn erger dan van oost naar west

Het is dus lastig te voorspellen in welke mate je last krijgt van een jetlag. Dit verschilt per persoon per vlucht. Een ding is zeker een jetlag is niet volledig te voorkomen!

jetlag IndonesieEen vlucht naar Indonesië is dus erger voor je jetlag dan een vlucht naar bijvoorbeeld Mexico. 

Tips tegen het voorkomen van een jetlag

Hoe voorkom je een jetlag? Want het maakt niet uit of je van west naar oost vliegt of andersom, een jetlag daar wil je zo snel mogelijk vanaf! In de volgende tips kun je lezen hoe je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden op een jetlag.

  • Let op je reisschema

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen is rekening houden met je reisschema. Probeer je vooraf al aan te passen aan een mogelijke jetlag.

Reis je bijvoorbeeld naar het oosten? Probeer dan wat eerder te gaan slapen als je nog thuis bent. Op die manier is de overgang minder groot wanneer je op reis gaat. Hierdoor zal je jetlag minder erg aanvoelen.

Wanneer je richting het westen reist, probeer dan een of twee uur later te gaan slapen. Op die manier kan je lichaam alvast wennen aan zijn nieuwe tijdsschema.

Je kunt ook rekening houden met wanneer je aankomt op je bestemming. Wanneer je ’s ochtends land op je bestemming moet je nog een hele dag overbruggen voordat je kunt gaan slapen. Probeer daarom in de namiddag of ’s avonds aan te komen als dat mogelijk is.

Hierdoor kun je snel naar bed toe en gemakkelijker wennen aan de nieuwe tijdszone.

  • Pas je ritme aan op je bestemming

Een van de beste tips tegen een jetlag is het gelijk aanpassen van je dagelijkse ritme op je bestemming.

Dit kan lastig zijn wanneer je na een lange reis ’s ochtends aankomt en nog een dag lang door moet gaan. Het is dan heel verleidelijk om een dutje te doen, maar deze maakt je jetlag alleen maar erger.

Je kunt het beste gelijk mee gaan in het ritme van je bestemming. Op die manier went je lichaam het snelste aan de nieuwe tijdszone. Het kan hierbij helpen om overdag buiten te zijn.

Door het zonlicht heeft je lichaam sneller het idee dat het zich in een nieuwe tijdzonde bevindt.

Probeer ook mee te gaan in de lokale tijden en activiteiten.  Eet bijvoorbeeld ook in het schema van je bestemming. Hoewel je de eerste dagen misschien geen trek hebt in je ontbijt probeer deze toch ’s ochtends tot je te nemen.

De interne processen van je lichaam zullen op die manier sneller switchen naar de juiste tijdszone waardoor je jetlag minder erg voelt.

  • Ga goed uitgerust op reis

Veel mensen putten zichzelf uit, zodat ze kunnen slapen in het vliegtuig. Dit gebeurt soms onbewust, door de zenuwen of door je vertrektijden. Toch blijft het feit dat veel mensen niet uitgerust beginnen aan hun reis.

Een jetlag zal hierdoor alleen maar erger voelen! Zorg dus dat je uitgerust begint aan de reis, zodat je jetlag minder erg is.

hangmat moalboal filipijnenHoe voorkom je een jetlag? Door goed uitgerust op reis te gaan!

  • Drink veel water tijdens je reis

Het is algemeen bekend dat je op vluchten uitdroogt. Je verliest gemiddeld zo’n 2 liter vocht tijdens een 10 uur durende vlucht. Het is dus belangrijk dat je genoeg blijft drinken tijdens het reizen.

Je lichaam functioneert nu eenmaal het beste wanneer je gehydrateerd bent. Dus ook voor het bijkomen van je jetlag is dit belangrijk.

Mijd daarom alcoholische en cafeïne-houdende dranken. Deze zorgen er namelijk voor dat je uitdroogt en je langer aan het herstellen bent van je jetlag.

Daarnaast beïnvloeden cafeïne-houdende dranken je slaapvermogen waardoor het nog lastig word voor je lichaam om zich daaraan aan te passen.

TIP ♥ – Hoe lekker het ook is om een gin-tonic te nemen als je op reis gaat het is voor de jetlag niet verstandig!

  • Zet je horloge op de juiste tijd

Zet je horloge gelijk met de tijd in het land van aankomst. Op die manier kun je alvast zien volgens welke tijd je zou ‘moeten’ leven. Zo kun je tijdens je reis makkelijker zien of het verstandig is om wakker te blijven of om juist nog een paar uurtjes slaap te pakken.

Door je horloge aan te passen aan je tijdszone van je kun je makkelijker volgens het schema van je bestemming gaan leven.

  • Slaapmiddelen

Sommige mensen zijn er ook bij gebaat om hulpmiddelen te gebruiken voor het slapen. Op die manier kun je je natuurlijke ritme een beetje helpen. Zelf ben ik nooit een voorstander van slaappillen, omdat deze je slaapcyclus nog meer verstoren en je jetlag nog erger word.

Daarom gebruiken veel mensen melatonine. Deze stof word normaal in je hersenen aangemaakt wanneer je gaat slapen. Door het nemen van een kleine dosis melatonine kun je dus tegen je lichaam zeggen dat het tijd is om te gaan slapen.

Je kunt je dag en nachtritme dus iets meer sturen door melatonine te nemen op bepaalde tijdstippen.

  • Doe het rustig aan de eerste dagen

Je bent aangekomen op je bestemming en nu wil je dingen gaan ondernemen. We snappen dat je staat te popelen om leuke dingen te gaan doen op je bestemming, toch kan het verstandig zijn deze nog een paar dagen uit te stellen.

Je lichaam is de eerste dagen nog aan het acclimatiseren van je reis. Geef je lichaam dus ook de kans om te herstellen van de reis die je hebt gemaakt.

Het is ook niet zo dat je niets kunt doen in de eerste dagen na je reis maar pas je schema er op aan.  Probeer een goede mix te vinden tussen ontspanning en activiteiten.

Je kunt er ook voor kiezen om veel inspanningen te leveren deze dagen, zodat je ’s avonds moe bent en makkelijk in slaap valt. Hier heeft ieder persoon zijn eigen voorkeur in.

  • Conclusie

Dus hoe voorkom je een jetlag? Helaas kun je met de bovenstaande tips een jetlag niet helemaal voorkomen. Je kunt je er wel zo goed mogelijk op voorbereiden waardoor je jetlag een stuk minder heftig zou kunnen voelen.

Toch zullen we als reizigers voor een gedeelte moeten accepteren dat een jetlag er op sommige vluchten nu eenmaal een beetje bij hoort.

    Meer lezen over Hoe voorkom je een jetlag??

2 gedachten over “Hoe voorkom je een jetlag?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven