Activiteiten op Bonaire

Iedereen kent Bonaire als een van de paradijselijke eilanden in de Caribbean. De stranden zijn hagelwit, het water is azuurblauw en de sfeer is er gezellig. Bonaire staat ook wel bekend als een duikersparadijs. Maar niet getreurd, ook voor reizigers die niet duiken is Bonaire een prachtige bestemming om heen te gaan. Wij delen de 8 leukste activiteiten op Bonaire.

8x de leukste activiteiten op Bonaire

Samen met Curacao is Bonaire een populaire winterbestemming voor velen onder ons. Op Bonaire is het namelijk heel vaak goed weer. De meeste vakantiegangers blijven lekker aan het strand hangen (en begrijpelijk), maar er is hier meer te doen.

Wij nemen je graag mee in de acht leukste activiteiten om te doen op dit paradijselijke eiland.

Check hier alle bezienswaardigheden op Bonaire

#1 Snorkelen & duiken

We noemden het al in de inleiding, maar dit is een waar paradijs voor liefhebbers van snorkelen of duiken. Een van de beste activiteiten op Bonaire is dan ook duiken. Er zijn ontzettend veel plekken rondom het eiland waar je kunt genieten van de schitterende onderwaterwereld.

Ook zijn er plekken waar je gewoon vanaf het strand het water in kunt gaan met je snorkel, en je kijkt je ogen uit.

Waar moet je duiken

Voorbeelden van goede plekken om te snorkelen zijn 1.000 Steps Beach, Lac Bay en Coco Beach. Voor het echte werk moet je naar Bonaire National Marine Park. Het koraal is van hoge kwaliteit en weinig beschadigd. Dit hebben ze te danken aan het feit dat Bonaire net buiten de orkaanzone valt.

Het zicht op sommige plekken is zelfs meer dan 90 meter. Zowel beginners als meer ervaren duikers kunnen op Bonaire terecht. Er zijn ontzettend veel duikscholen die jou graag helpen aan en duikbrevet of een mooie duikervaring.

TIP ♥ – het halen van je PADI kost hier zo’n US$350 tot US$400. Check bijvoorbeeld eens AB Dive

Deze bijzondere dieren zitten hier veel

#2 Ga naar Washington Slagbaai National Park

Bonaire is niet alleen onder water een mooi eiland. Ook als je liever op het droge blijft, biedt Bonaire uitkomst. Als je graag in de natuur bent is Washington Slagbaai National Park een van de leukste activiteiten op Bonaire.

Je kunt hier namelijk terecht voor een tour met de auto, je mountainbike of zelfs te voet. Het terrein is voornamelijk bergachtig, en je vindt hier prikkelende cactusbossen, indrukwekkende rotsformaties en verschillende zoutmeren. Ook zie je in het park verschillende zandduinen, blowholes en kalkterrassen. Al deze soorten natuur zijn thuis voor een aantal bijzondere planten en dieren.

Er komen in dit park namelijk meer dan 500 verschillende dier- en plantensoorten voor! Denk hierbij aan hagedissen, leguanen en kleurrijke vogels. Ook omvat het park diverse stranden die bekend staan als broedplaatsen voor verschillende soorten schildpadden.

Washington Slagbaai National Park,Slagbaai

#3 Bezoek Klein Bonaire

Als je op het hoofdeiland van Bonaire nog niet genoeg witte stranden hebt gezien, kun je altijd nog een bezoek brengen aan Klein Bonaire. Het is een onbewoond eiland waar je met de watertaxi heen kunt gaan.

Vaak word je dan afgezet op een schitterend strand, met de toepasselijke naam ‘No Name Beach’.

Klein Bonaire staat vooral bekend om het prachtige rif wat om het eiland heen ligt. Je kunt de kapitein van de boot vragen je af te zetten op de snorkelspot. Vanuit hier snorkel je in ruim een half uur naar No Name Beach.

Het water rondom klein Bonaire is voornamelijk een broedplaats voor zeeschildpadden. Ook kent het eiland drie kleine zoutmeertjes.

TIP ♥ – deze meren trekken Caribische flamingo’s aan die hier rustig vertoeven.

Klein BonaireDe stranden op Klein Bonaire

#4 Leer zeilen

Het is all about watersport op Bonaire. Want naast snorkelaars en duikers trekt dit eiland ook zeilers aan. Aangezien Bonaire is gelegen in de warme Caribische Zee waar altijd een verkoelende wind staat, is zeilen (en surfen) een van de beste activiteiten op Bonaire.

Er zijn dan ook meer dan genoeg mogelijkheden om een zeilboot te huren op Bonaire, of om op een zeiltocht te gaan met bijvoorbeeld een georganiseerde tour. Als je geluk hebt spot je rondom Bonaire verschillende dieren in het water, zoals dolfijnen.

Ook wordt Bonaire gezien als de ideale plek om het zeilen te leren. Er zijn diverse zeilverenigingen gevestigd op het eiland, en die nemen graag nieuwe studenten aan.

Iedere beginnend zeiler zal regelmatig in het water belanden, maar met de gemiddelde watertemperatuur op Bonaire is dat vast geen probleem.

Je kunt ook zeilboten huren

#5 Ontdek Kralendijk

Kralendijk is de indrukwekkende hoofdstad van Bonaire. Tot 2010 behoorde Bonaire tot de Nederlandse Antillen. Inmiddels is Kralendijk met bijna 13.000 inwoners ook de grootste stad van het eiland. Tevens is hier de belangrijkste haven van het eiland gelegen.

De naam Kralendijk verwijst naar het koraalrif wat hier in de buurt ligt. De lokale bevolking noemt Kralendijk ook wel Playa of Beach. Het is een kleurrijke en levendige stad die erg leuk is om te bezoeken.

Je kunt lekker rondslenteren door de smalle straatjes en ondertussen kom je in ieder winkeltje mooie souvenirs tegen.

Van november tot april meren hier regelmatig grote cruiseschepen aan. Op de dagen dat er zo’n schip aanmeert, wordt er een grote markt georganiseerd op het Wilhelmina-plein met speciale producten die alleen op Bonaire gemaakt worden.

Activiteiten op Bonaire

Kralendijk

#6 Bezoek de zoutpannen

Een van de interessantste, maar zeker ook heftigste activiteiten op Bonaire is het bezoeken van de zoutpannen in het zuiden. Het grootste deel van zuidelijk Bonaire wordt namelijk gebruikt voor het winnen van zout. Ook bevindt zich hier een Pekelmeer.

Sinds de Nederlanders in de 17e eeuw de macht kregen over Bonaire, wordt hier zout gewonnen. Door het inzetten van slaven kon het logistieke proces geoptimaliseerd worden.

Na het opheffen van de slavernij werd er in eerste instantie steeds minder zout gewonnen op Bonaire, maar inmiddels is het weer in volle gang. De zoutpannen zijn vaak roze van kleur, en daarom interessant om te zien.

Ook trekt het zoute water diverse flamingo’s aan. Als je geluk hebt staan ze dicht genoeg bij de weg, en anders zie je ze wellicht wel vliegen. Als je vanuit Kralendijk langs de zoutpier rijdt kom je ook de slavenhutjes tegen. Tegenwoordig wordt gelukkig het zware werk met machines gedaan.

activiteiten op Bonaire

De zoutpannen met flamingo’s

#7 Leer windsurfen

Ik ben een super fan van kitesurfen en Bonaire is een super plek om te surfen. Door de aangename watertemperatuur en de altijd aanwezige wind wind- of kitesurfen een van de beste activiteiten op Bonaire. Lac Bay is naast snorkelbestemming ook een populaire plek om te gaan surfen.

Vanuit alle uithoeken van de wereld trekken professionele en minder professionele windsurfers richting Bonaire om de sfeer te proeven. Ook het water in Lac Bay is erg ondiep, wat de windsurfers altijd veilig houdt.

Overal op Bonaire zijn complete uitrustingen te huur om jouw geluk te beproeven met windsurfen.

TIP ♥ – je kunt overal lessen volgen. De lessen worden vaak gegeven door zeer ervaren windsurfers en het ondiepe water maakt het voor iedereen minder spannend.

Ties in z’n element (niet op Bonaire overigens)

#8 Kajakken in het mangrovebos

Als je denkt dat we nu alle bijzondere plekken op Bonaire hebben gehad, dan heb je het mis. Iets wat heel bijzonder is op Bonaire is het mangrovebos. Ook in de buurt van Lac Bay vind je een van de best bewaarde mangrovebossen in de Cariben.

In dit specifieke bos vind je een hele bijzondere inwoner. De mangrovekwal. Deze ziet er onschuldig uit, maar een beet van deze kwal doet toch behoorlijk pijn. Het mangrovebos op Bonaire is uniek voor de regio en bestaat al ruim 850 jaar.

Je kunt het bos verkennen met een kajak, en als je wil kun je er zelfs in snorkelen! Welke manier je ook kiest om dit bos te ontdekken, het is ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring.

    Meer lezen over Activiteiten op Bonaire?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven